Trump i desni mediji koriste ubojstvo studentice za širenje laži o imigrantima

Foto: Facebook

TIJELO dvadesetogodišnje studentice iz Iowe pronađeno je skoro pet tjedana nakon njenog nestanka, a zbog ubojstva je uhićen imigrant iz Meksika.

Mollie Tibbetts, studentica Sveučilišta u Iowi, posljednji je put viđena živa 18. srpnja. Vlasti su ovog tjedna objavile da je ubijena i njeno tijelo je pronađeno u polju kukuruza, piše Business Insider.

U utorak je zbog njenog ubojstva uhićen imigrant iz Meksika Cristhian Bahena Rivera (24). U dokumentima ureda šerifa okruga Poweshiek stoji da je Rivera priznao ubojstvo i skrivanje tijela Tibbetts. Policija ga je optužila za ubojstvo prvog stupnja, zbog čega bi mogao dobiti kaznu doživotnog zatvora.

U srijedu su službenici izjavili da je Rivera ilegalni imigrant te da je nekako prevario vladin sustav za vize i zaposlio se, navodno tako što je koristio ukradene dokumente, objavio je Washington Post.

Međutim, njegov odvjetnik je porekao te tvrdnje i izjavio da je Rivera legalni imigrant. ABC News je objavio da je oko 7 godina radio u tvrtki Yarrabee Farms, čiji vlasnik je Craig Lang, bivši predsjednik organizacije za farmere u Iowi te aktivni član Republikanske stranke.

Ilegalni imigranti počine manje zločina od osoba rođenih u SAD-u

Američki predsjednik Donald Trump i neki desničarski mediji u SAD-u iskoristili su vijest o ubojstvu Tibbetts za širenje laži o imigrantima, odnosno za povezivanje ilegalne imigracije i nasilnih zločina, piše Business Insider. Naime, statistike pokazuju da ilegalni imigranti počine manje zločina od stanovnika rođenih u SAD-u.

Trump je u lipnju 2015. godine iznio lažnu tvrdnju da su "mnogi imigranti iz Meksika silovatelji i dileri droge", a nedavno je izazvao zgražanje odobravanjem odvajanja tisuće djece imigranata od njihovih obitelji.

U srijedu je objavio video u kojem govori da je Tibbetts "trajno odvojena od svoje obitelji": "Ovo je samo jedan od mnogih slučajeva. Ogroman broj zločinaca pokušava prijeći granicu."

Fox News u srijedu je optužio nekoliko velikih američkih medija da su ignorirali navodni status Rivere kao ilegalnog imigranta. Kris Kobach, republikanski kandidat za guvernera Kansasa, o slučaju je izjavio: "Svaki zločin koji počini ilegalni imigrant je zločin koji se nikada nije trebao dogoditi i ne bi se dogodio da u našoj državi nema ilegalnih imigranata."

Od 1980. do 2016. 118 posto više imigranata, 36 posto manje zločina

Međutim, iako nijedna statistika nije savršena, brojke pokazuju da su ovakve izjave o ilegalnoj imigraciji i stopi zločina lažne. Nekoliko studija u kojima su korišteni savezni i državni podaci nije pokazalo nikakve dokaze da rast imigracije vodi rastu nasilnih zločina. Business Insider objavio je podatke studije iz prosinca 2016. u znanstvenom časopisu Journal of Ethnicity in Criminal Justice (nacionalnost u kaznenom pravosuđu).

Podaci iz tog istraživanja pokazuju da je populacija imigranata u SAD-u porasla za 118 posto od 1980. do 2016. godine. U istom periodu stopa nasilnih zločina (ubojstava, silovanja, pljački i napada) pala je za 36 posto.

Ilegalni imigranti u Teksasu imaju 56 posto manje osuda od osoba rođenih u državi

Institut Cato objavio je u veljači studiju koja također opovrgava ideju da je porast ilegalne imigracije povezan s porastom nasilnih zločina. Predmet istraživanja bio je Teksas, koji ima drugu najveću populaciju imigranata u SAD-u. Rezultati istraživanja pokazali su da najviše nasilnih zločina počine stanovnici rođeni u Teksasu, a ilegalni imigranti imaju 56 posto manje osuda od njih. Najmanje zločina počinili su legalni imigranti, s 86 posto manje osuda od osoba rođenih u Teksasu.

Studija znanstvenog časopisa Criminology (Kriminologija) iz ožujka proučavala je stopu nasilnih zločina i ilegalne imigracije od 1990. do 2014. godine i također nije pronađena veza između porasta broja imigranata i stope zločina. Studija je, naprotiv, pokazala da se stopa nasilnih zločina smanjivala s porastom ilegalnih imigranata.

"Prestanite koristiti smrt moje rođakinje za propagandu"

Rođakinja Mollie Tibbetts, Sam Lucas, oštro je napala konzervativnu aktivisticu Candace Owens, koja je također napala ilegalne imigrante nakon ubojstva. Lucas je na Twitteru objavila:

"Ja sam članica obitelji Mollie Tibbetts i mi nismo tako jebeno zatucani da bismo generalizirali tvrdnje na cijelu populaciju na temelju nekoliko loših individualaca. Prestanite biti jebene zmije i koristiti smrt moje rođakinje za političku propagandu. Izvadite njeno ime iz svojih usta."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.