Donald Trump širi novu zavjeru o lijeku protiv koronavirusa

Foto: Epa

AMERIČKI predsjednik Donald Trump ponovno je branio uporabu hidroksiklorokina za liječenje oboljelih od koronavirusa, suprotstavljajući se time vlastitim zdravstvenim stručnjacima.

Rekao je da je ovaj lijek protiv malarije odbijen kao tretman za covid-19 jer ga je on sam preporučio i promovirao, piše BBC.

Trumpovi najnoviji komentari stigli su nakon što je Twitter zabranio njegovom najstarijem sinu da objavljuje snimku koja promovira hidroksiklorokin.

Uklonjeni tvitovi

Podsjetimo, jučer je Twitter ograničio Donaldu Trumpu ml. pristup njegovu profilu na toj društvenoj mreži nakon procjene da je svojom objavom narušio propise o suzbijanju dezinformacija vezanih za bolest covid-19.

Najstarijem sinu predsjednika Trumpa pristup njegovu profilu na Twitteru ukinut je u trajanju od 12 sati nakon što je on na toj mreži u ponedjeljak postavio video u kojemu liječnici govore o uporabi lijeka hidroksiklorokina. 

U spornom videu za koji je ocijenjeno da dezinformira javnost liječnici govore o koristi hidroksiklorokina za liječenje covida-19 te dovode u pitanje potrebu nošenja maski radi suzbijanja epidemije.

Neučinkovitost hidroksiklorokina

Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) prošlog je mjeseca povukla ranije hitno izdanu suglasnost za uporabu hidroksiklorokina radi liječenja covida-19 jer je nekoliko istraživanja potvrdilo dvojbe u njegovu učinkovitost.

Taj je lijek Trump učestalo promovirao tvrdeći kako ga je i sam koristio. No stručnjaci iz FDA i Svjetske zdravstvene organizacije upozorili su kako nema dokaza da lijek ublažava simptome zaraze koronavirusom, a da može uzrokovati srčane probleme.

"Kada ja nešto preporučim, onda vole reći da je tako nešto bolje ne koristiti“

Donald Trump je u utorak rekao novinarima kako smatra da hidroksiklorokin ipak pomaže oboljelima od covida-19.

"To je moje stav koji se temelji na puno čitanja i znanja o toj temi. Mislim da bi on mogao imati vrlo pozitivan utjecaj u ranoj fazi razvoja bolesti i da se ništa ne može izgubiti ako ga koristimo; osim što to više nije politički popularno", kazao je američki predsjednik.

"Kada ja nešto preporučim, onda vole reći da je tako nešto bolje ne koristiti“, dodao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.