Trebaju li se koronavirusa plašiti samo stariji i bolesni?

Foto: Epa/WHO

PREMDA su se prvi slučajevi zaraze novim sojem koronavirusa pojavili tek nedavno, samo prije par mjeseci, vrlo brzo je došlo do epidemije te je sada od tog virusa oboljelo više od 20.000 ljudi diljem svijeta.

No ono što je uistinu alarmirajuće jest to što je u tako kratkom periodu zbog zaraze tim virusom umrlo najmanje 427 osoba, a oko 2790 (oko 14% oboljelih) nalazi se u kritičnom stanju. Od bolesti se oporavilo, prema podacima iz bolnica ili zdravstvenih ustanova, njih 684.

Prema prvotnim informacijama, kada je broj smrtnih slučajeva bio oko dvadeset, smatralo se da zbog posljedica zaraze koronavirusom umiru samo starije ili bolesne osobe. No vrijedi li u statističkom smislu ta procjena i danas, kada se broj umrlih popeo na nekoliko stotina i kada ih je nekoliko tisuća u kritičnom stanju?

Srednja dob zaraze – 45 godina

U izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) od 27. siječnja stoji da je medijan ili srednja dob slučajeva zaraze zabilježenih izvan Kine - 45 godina, a kreće se od 2 do 74 godine. 71% oboljelih bili su muškarci.

WHO stoga upozorava da se bilo koja dobna skupina može zaraziti novim koronavirusom (2019-nCoV), no da su starije osobe ili one s ugroženim imunitetom (koje boluju od astme, dijabetesa, srčanih bolesti i slično) podložnije ozbiljnom obolijevanju od zaraze tim virusom.

Što u tom kontekstu znači - podložnije? To znači da je smrtni ishod ili onaj s ozbiljnijim komplikacijama mnogo vjerojatniji kod navedenih rizičnih skupina, ali da ozbiljne posljedice mogu imati osobe bilo koje dobi.

Tako je pacijent koji je 2. veljače umro na Filipinima imao samo 44 godine. Radilo se o Kinezu iz Wuhana koji je u bolnicu zaprimljen 25. siječnja jer je imao visoku temperaturu, kašalj i grlobolju. Ubrzo je razvio tešku upalu pluća. Posljednjih nekoliko dana "pacijent je bio stabilno i pokazivao znakove poboljšanja“, međutim stanje se opet pogoršalo i on je preminuo, piše Worldmeters.info.

Francuske vlasti su 29. siječnja priopćile da je zdravstveno stanje prvih pacijenata koji su bili zaraženi koronavirusom u Parizu sve lošije te da se par kineskih državljana sada nalazi na odjelu intenzivne njege. Radi se o mladom paru u dobi od 30 i 31 godine.

Dobna struktura umrlih prema posljednjim podacima

Kinesko državno zdravstveno povjerenstvo (NHC) izvijestilo je o detaljima prvih 17 smrtnih slučajeva. Radilo se o 13 muškaraca i 4 žene. Srednja dob umrlih bila je 75 godina, s tim da je raspon išao od 48 do 89.

Najčešći simptomi kod spomenutih smrtnih slučajeva bili su visoka temperatura (64,7%) i kašalj (52,9%). Smrt je u prosjeku uslijedila nakon 14 dana od pojave prvih simptoma (s tim da je raspon bio od 6 do 41 dan) i obično je do smrtnog ishoda došlo brže kod osoba starijih od 70 godina (u prosjeku nakon 11 dana od pojave prvih simptoma).

Stopa smrtnosti

WHO je 29. siječnja stopu smrtnosti (omjer umrlih i zaraženih) od koronavirusa procijenio na oko 2%. No ta se procjena može u bilo kojem trenutku promijeniti.

Za usporedbu, stopa smrtnosti u slučaju SARS-a bila je 10%, a MERS-a 34%.

Možemo zaključiti da iako ozbiljnije posljedice zaraze koronavirusom najčešće imaju osobe starije životne dobi ili ugroženog imuniteta, ipak bi sve dobne skupine trebale biti na oprezu i poduzeti sve potrebne mjere zaštite.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.