Tragedija kod Dubrovnika: Zašto HEP šuti o radovima dva dana prije požara?

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

JOŠ uvijek nije poznato kako su trojica radnika poginula nakon požara u dubrovačkoj hidroelektrani u Platu. Podsjetimo, tijela Mate Maškarića, Ivice Zvrka i naknadno Davora Pozniaka pronađena su u tri dana razmaka nakon tragedije 10. siječnja.

Očevid je još uvijek u tijeku i o okolnostima tragedije izvijestit će Državno odvjetništvo koje traži odgovorne za smrt trojice radnika.

Postoji više teorija o tragediji

Postoji više teorija o tome što se u trenutku izbijanja požara događalo u samom postrojenju. Ono što se zasad zna jest činjenica kako se na navedenom području nalazilo ukupno 12 djelatnika hidroelektrane, od kojih su trojica ostala zarobljena. Kako piše Dubrovački dnevnik, gotovo je sasvim izvjesno kako su trojica poginulih u postrojenju pokušali ugasiti požar i spasiti kolege i opremu, no stvari su u nekom trenutku izmakle kontroli.

Prema neslužbenim informacijama, jedna od varijanti je da je požar krenuo od jedne od sporednih kontrolnih ploča. Navodno se dva dana prije požara u hidroelektrani postavljao videonadzor.

Postavlja se pitanje – jesu li radovi izvršeni ispravno i jesu li upravo oni prouzročili navodno zapaljenje kontrolne ploče?

HEP se ne javlja

Na konferenciji za medije oko požara koja je održana nedavno u Dubrovniku prisustvovali su predstavnici snaga koje su gasile požar i vršile potragu, no ne i Hrvatska elektroprivreda u čijoj je nadležnosti hidroelektrana.

Iz HEP-a odbijaju odgovoriti i na ona jednostavnija pitanja koja se tiču sigurnosnih uvjeta pod kojima su radili djelatnici u samom postrojenju, a jedno od njih je i pitanje postojanja stropa od PVC materijala.

Dubrovački dnevnik poslao je upit HEP-u u kojem je postavljeno pitanje je li u hidroelektrani, u prostoriji koju je zahvatio požar, postojao strop od PVC materijala, kad je postavljen, tko ga je postavio i je li takav strop u skladu sa sigurnosnim propisima. Iz HEP-a su jučer, po drugi put, odbili Dubrovačkom dnevniku odgovoriti na to pitanje.

"U odgovoru vašoj redakciji dali smo sve informacije koje u ovom trenutku možemo dati s obzirom na obuhvat istrage DORH-a. Nadamo se što skorijem završetku i objavi rezultata istrage," stoji u odgovoru iz HEP-a.

Dubrovački dnevnik podsjeća da je strop od PVC materijala spomenut na konferenciji za medije na kojoj su riječ imali županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović i načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević. Simović je tom prilikom kazao kako je vatra zahvatila strop od plastike i kako je, vjerojatno, plastika padala te je tako došlo do paljenja, posebno zato što je, između ostalog, padala i po kabelima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.