Tradfest: Katolički fanatici lete na krilima Vlade

 Foto: HINA/Index

JUČER je u Zagrebu počeo Tradfest, okupljanje vjerskih fanatika koje najbolje opisuje fraza "veći katolici od pape". Za ekipu koja se ovih dana okupila u hotelu Dubrovnik to nije pretjerivanje - oni doslovce misle da je papa Franjo, za kojeg katolici vjeruju da je Kristov namjesnik na Zemlji, previše liberalan.

Teško je pretjerati u opisu nazadnosti Tradfestovaca: Oni otvoreno žale za "dobrim starim" danima Srednjeg vijeka, u kojem je Katolička crkva u Europi raspolagala neograničenom moći, te je bila gospodarica života i smrti, u potpunosti isprepletena s tadašnjim državnim vlastima.

Nadalje, glavna zvijezda Tradfesta je američki kardinal Raymond Leo Burke, koji za pošast silovanja djece među katoličkim svećenicima krivi - "radikalne feministice". Za ono za što su se proteklih godina pepelom javno posipali (bivši) papa Benedikt XVI i aktualni papa Franjo, kardinal Burke i njegovi obožavatelji, među kojima je kompletno čelništvo ovdašnje "konzervativne revolucije", optužuju sve osim samih silovatelja, a posebno one koji upozoravaju na sramotan odnos crkve prema ženama.

Totalitarizam ne može bez neprijatelja

Obzirom da nijedna totalitarna skupina koja želi prisiliti cijelo društvo da se pokori njihovim dogmama ne može opstati bez unutrašnjih i vanjskih neprijatelja, ni sudionici Tradfesta nisu nikakva iznimka. Društvo je puno lakše promijeniti i ujediniti oko nekog cilja (ovdje se prije svega radi o želji za zabranom pobačaja) ukoliko se u njemu stvori atmosfera ugroze i straha od neprijatelja (imaginarnog ili stvarnog, svejedno je), a upravo to je ono što ekstremni katolici na čelu s notornim Vicom Batarelom čine već godinama u Hrvatskoj.

Naravno da katolički fanatici, zahvaljujući tisućljetnoj praksi, vrlo dobro znaju da je napad najbolja obrana. Otud i dolazi i to beskrajno samosažaljevanje onih koji su, u stvarnom svijetu, u društvu zapravo najpovlašteniji. Cmolje tako naši konzervativci o "kršćanofobiji" u zemlji u kojoj su kršćani apsolutna većina, što bi bilo analogno tome da saudijski klerici nariču nad "islamofobijom" u zemlji u kojoj je šerijat državni zakon.

Desna ruka Andreja Plenkovića uz ekstremiste

Da se kod Tradfesta radi tek o okupljanju fanatične manjine koja odbija prihvatiti činjenicu da živimo u 21. stoljeću, bila bi to manifestacija vrijedna žaljenja, eventualno ismijavanja.

No, kad na takvom skupu kao jedan od glavnih govornika nastupi Davor Ivo Stier, desna ruka novog premijera Andreja Plenkovića i ministar vanjskih poslova, te iz fascikla s grbom Vlade RH pročita govor koji nije lako razlikovati od propovijedi, postaje savršeno jasno da je sekularnost u Hrvatskoj ostala tek mrtvo slovo na papiru, pa makar taj papir bio i Ustav.

Dvije ideje više od ičega smetaju katoličke fanatike okupljene na Tradfestu: Ideje individualne slobode od tradicionalnih autoriteta (prije svega Crkve) i odvojenost države od vjerskih zajednica. Zadnje što ovi katolički ekstremisti žele u društvu je populacija koja ne osjeća pokornost prema crkvenim autoritetima. Jedino što ih možda smeta više od toga je ideja sekularnosti, odnosno odvojenosti države i vjerskih zajednica. U državi u kojoj Katolička crkva iz džepova poreznih obveznika godišnje izvuče nešto manje od milijarde kuna godišnje, nije nimalo neobično da oni koji žive od tog novca ne žele prekinuti njegov dotok, što bi se dogodilo u slučaju da Hrvatska nekim čudom postane sekularna i u praksi, a ne samo u teoriji.

Crkva se bori za jedino preostalo uporište u Europi

No, pravo pitanje je što se zapravo krije u pozadini "konzervativne revolucije"? Nisu li ovdašnji katolički fanatici svjesni da se kotač povijesti ne može okrenuti unatrag, barem ne dugoročno? Naravno da jesu, zato i rade to što rade. Naime, Katolička crkva već desetljećima gubi snažan politički utjecaj koji je nekad imala u zapadnoj Europi, pa čak i SAD-u. Obzirom da je Hrvatska dobrano zagazila na putu euroatlantskih integracija, a posljednjih se godina i kod nas sve glasnije čuju oni koji zahtijevaju jačanje sekularnosti, pri čemu ne treba zanemariti ni pad broja katolika i porast broja ateista i agnostika na zadnjem popisu stanovništva, postaje jasno da je Crkva odlučila 'pokazati zube' upravo u Hrvatskoj, zemlji u kojoj veliku većinu stanovništva čine upravo katolici.

Hoće li im uspjeti u tome naumu, ovisi prvenstveno o odgovoru javnosti na ovakve nazadne ideje. Budite sigurni da Crkva, naročito njezino ultrakonzervativno krilo koje dominira u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, neće štedjeti resursa kako bi postigla svoj cilj. Hoćemo li obraniti sekularnu demokraciju ili ćemo, kako je to svojevremeno maštao Zlatko Sudac, postati teokracija? Odgovor na to pitanje ovisi samo o - vama.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.