Tomaševićev zamjenik i rabin upalili svijeću na glavnom zagrebačkom trgu

Foto: FaH

CEREMONIJA paljenja prve svijeće na svečanoj menori održana je večeras, trećeg dana židovskog blagdana Hanuke, na glavnom zagrebačkom trgu gdje su prvu svijeću upalili zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet i rabin Pinchas Zaklos.

Postavljanje menore na središnjem trgu tradicionalno organizira Židovska organizacija "Menora“ uz podršku Grada Zagreba, a Korlaet i Zaklos upalili su prvu, centralnu svijeću, poznatu kao šamaš.

Za razliku od prijašnjih godina, ceremonijalno paljenje prve svijeće ove se godine iznimno održalo trećeg dana Hanuke jer je prvoga dana, u nedjelju, na trgu bio organiziran doček nogometne reprezentacije. Hanuka je praznik svjetla i traje osam dana, a ove se godine obilježava od 18. do 26. prosinca. U utorak, na treći dan Hanuke, nakon paljenja šamaša, zapaljene su još tri svijeće na menori.

Korlaet: Čast mi je

Na ceremoniji su sudjelovali i izraelski veleposlanik Gary Koren, predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović te pomoćnica pročelnika za međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Vesna Šimić.

Korlaet je rekao da mu je čast bila upaliti prvu i najvažniju svijeću na posebnoj menori, hanukiji, i na taj način simbolično označiti pobjedu svjetla nad tamom. "Ovom manifestacijom, koja se održava 13. put, Zagreb pokazuje da je otvoren, tolerantan i multikonfesionalan grad", poručio je Korlaet.

Veleposlanik Gary Koren rekao je da je "ovo njegova prva Hanuka u Zagrebu", izrazivši zadovoljstvo što je ceremonija organizirana na glavnom trgu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.