Tko su Rockefelleri, tajanstveni bogataši bez kojih je povijest Amerike nezamisliva?

Foto: Getty Images

DANAS je preminuo David Rockefeller, bivši predsjednik i glavni direktor banke Chase Manhattan te glava jedne od najpoznatijih i najutjecajnijih američkih obitelji.


Bio je sin Johna D. Rockefellera Jr.-a, graditelja newyorškog Rockefellerovog centra, te zadnji unuk naftnog magnata Johna D. Rockefellera, osnivača Standard Oila i obiteljske dinastije.

Diplomirao je na Harvardu 1936. godine, gdje je studirao englesku povijest i književnost, a poslijediplomski iz ekonomije pohađao je na Harvardu i u Londonskoj školi ekonomije. Doktorat iz ekonomije stekao je na Sveučilištu u Chicagu koje je osnovao njegov djed. Sa suprugom Margaret McGrath imao je šestero djece i desetero unučadi.

Odrastao u bogatstvu


David Rockefeller bio je nasljednik ogromnog bogatstva te je cijeli svoj život živio privilegirano, bilo to u najvećoj vili na Manhattanu ili na ogromnim obiteljskim posjedima na selu.

Odrastao je u svojevremeno najvećoj privatnoj vili u New Yorku koja je zbog svoje veličine, uz svu poslugu, zapošljavala i dva električara. Njegovi otac i majka za obične su se večere oblačili svečano, a ljeta su provodili u "kolibi" u Seal Harboru.

U svojim memoarima napisao je kako je od malih nogu od svojeg džeparca morao odvajati novac za dobrotvorne svrhe.

Bankarska karijera

Oženio se 1940. godine s Maragareth McGrath, a 1942. godine pridružio se vojsci. Nakon što se vratio iz rata, započeo je svoju bankarsku karijeru.

Bio je jedan od najuspješnijih bankara, a banku Chase Manhattan toliko su vezali uz njega da su je zvali “Rockefeller bankom”. Povećala je svoju vrijednost s 4,8 milijarda dolara, koliko je vrijedila kada joj se pridružio 1946. godine, na čak 76,2 milijarde dolara, koliko je vrijedila kada se povukao u travnju 1981. godine.

Dio svog uspjeha u financijskom polju duguje i svojem bratu Nelsonu koji je, u vrijeme kada se David zaposlio u banci, bio guverner države New York, piše Washington Post.

Pomoću svojeg brata uspio je ukinuti restriktivne zakone za bankare 1960. godine, a od tada je počelo širenje banke Chase, koja je s vremenom postala druga najjača banka u SAD-u.

Dok je bio na njezinom čelu, od 1969. do 1981. godine, Rockefeller je stvorio takvu mrežu bliskih odnosa s vladama i multinacionalnim korporacijama da su neki promatrači tvrdili kako banka ima vlastitu vanjsku politiku.

David Rockefeller bio je politički umrežena osoba, ali je redom odbijao političke funkcije koje su mu predlagali.
Dva puta je odbio Nixonov prijedlog za obnašanje dužnosti "secretary of the treasury", što je pozicija koja se u brojnim zemljama može izjednačiti s pozicijom ministra financija, jer je smatrao kako će sa svoje pozicije u Manhattan Chase banci imati veći utjecaj.

Filantropija

David Rockefeller je 2016. godine proglašen 49. najbogatijom osobom na svijetu, a Forbes je njegovo bogatstvo procijenio na 3,3 milijarde dolara.

Rockefeller je donirao milijune dolara Muzeju modernih umjetnosti u New Yorku i sveučilištu Harvardu, što je samo djelić njegovog filantropskog rada. 

Procjenjuje se kako je za svojega života donirao oko 2 milijarde dolara.

Interesi Chase banke i Trilateralna komisija


Ime obitelji Rockefeller postalo je simbolom nepopularnih američkih bankarskih politika u dužničkim zemljama.

Na ljevici je bio prezren zbog suradnje s Augustom Pinochetom i iranskim šahom, dok mu desnica nije odobravala zagovaranje otvaranja trgovine s Kinom i Sovjetskim Savezom tijekom Hladnog rata.

Trilateralna komisija, koju je osnovao 1973. godine radi osnaženja odnosa između Sjeverne Amerike, Japana i zapadne Europe, postala je česta meta kritika krajnje desnih aktivista i teoretičara zavjera koji je optužuju za pokušaje uspostavljanja svjetske vlade.

Početak obiteljskog bogatstva

Povijest obiteljskog bogatstva Rockefellerovih započela je snom 16-godišnjeg knjigovođe iz Clevelanda. Taj knjigovođa imao je velike ambicije: htio je zaraditi 100,000 dolara i usto živjeti 100 godina.

Njegovo poslovno obrazovanje uključivalo je tečaj računovodstva u trajanju od deset tjedana, kao i oca-prevaranta koji je govorio: "Prevarit ću svoje dječake u svakoj prilici. Želim ih ojačati", kako  stoji u biografiji "Anointed with Oil" Johna D.Rockefellera.

Najbogatiji čovjek svojeg vremena

Kako piše The Forbes, taj mladić bio je John Davidson Rockefeller, oportunist koji je 1855. godine imao san o zarađivanju i dugom životu, a 25 godina poslije postao je najbogatiji čovjek svojeg vremena.

Vladao je monopolom koji je držao 90 posto američke nafte, a sve kroz svoju tvrtku Standard Oil. Do propasti te tvrtke 1911. doveo je "Sherman Anti-Trust Act", ali je Rockefellerovo nasljeđe preživjelo zahvaljujući njegovoj obitelji.

Nakon što je 1911. godine ugašen Standard Oil, iz njega su nastale neke od današnjih najutjecajnijih naftnih tvrtki poput ConocoPhillipsa, BP-a, Chevrona i Exxon-Mobila.

Današnje i nekadašnje bogatstvo

Danas Rockefellerovi u vlasništvu imaju zakladu koja upravlja s više od 3,5 milijardi dolara, a najjači utjecaj imaju u poslovnom svijetu.

Unatoč svom novcu koji posjeduju, Rockefelleri nisu na vrhu američke financijske hijerarhije te su daleko od vremena svog pretka koji je stekao prvo obiteljsko bogatstvo.

On je 1916. godine postao prvi svjetski milijarder, a tadašnja milijarda danas bi iznosila čak 30 milijardi dolara. Kada je umro, 1937. godine, njegova sredstva su iznosila 1.5 posto američkog ukupnog ekonomskog outputa.

Danas bi za to bilo potrebno 340 milijardi dolara, odnosno oko 4 puta više nego što ima Bill Gates, najbogatiji čovjek svijeta.

Tajnovita obitelj

Većina obitelji Rockefeller ne izlaže se javnosti, a njihova tajnovitost isprepliće se s njihovim utjecajem.

Navodno je toliko članova obitelji Rockefeller koji imaju političke veze, da bi mogli parirati američkom najpoznatijem obiteljskom političkom klanu - Kennedyjima.

Najpoznatije političko ime obitelji Rockefeller je Nelson Rockefeller, bivši potpredsjednik SAD-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.