PUT RAVNATELJA U NEW YORK

Tko stoji iza udruge koja je ravnatelje odvela u New York za naš novac?

Foto: Index/FaH

UDRUGA hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja (UHSR) došla je u fokus javnosti kad su Index Istrage otkrile da je organizirala "studijsko putovanje" u New York za ravnatelje srednjih škola i učeničkih domova, a poziv su poslali i županijama, no samo se jedna odazvala. Ravnatelji su, kako smo i objavili posjetili samo jednu školu i odjel za obrazovanje, dok su ostatak vremena proveli u klasičnom turističkom razgledavanju i uživali u čarima New Yorka.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je danas, nakon što su se ravnatelji vratili iz New Yorka, Indexu otkrilo da šalje prosvjetnu inspekciju u tri škole (Gimnaziju Dubrovnik, Gimnaziju Sisak i Hotelijersko-turističku školu u Opatiji), jer iz očitovanja nije vidljivo je li učinjena šteta za školski proračun te nije vidljivo je li o samom putovanju obaviješten Školski odbor.

>> Doznajemo: Škole su muljale oko putovanja u New York, kreće inspekcija

Uz to će zatražiti i od svih školskih odbora, da sazovu sjednicu s točkom dnevnog reda o putovanju u New Yorku s ciljem rješavanja eventualne štete za proračun škole, ukupno za 19 škola čiji su ravnatelji trebali otputovati u New York. Nakon što smo otkrili ovu aferu, Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja je otkazala putovanje u New York, a tu je odluku poslušalo 12 ravnatelja, dok je sedam ravnatelja ipak otputovalo u New York.

>> Nakon otkrića Index Istraga, otkazan je put ravnatelja škola u New York

Ravnatelji i ostatak ekipe u New York su išli preko agencije 14You Travel, dok je vodič ovog putovanja bio Slaven Rukelj, voditelj poslovnice agencije Speranza. Agencija onima koji su otkazali put ne vraća novac.

Predsjednica UHSR-a Suzana Hitrec inače je ravnateljica Upravne škole Zagreb koja dugi niz godina surađuje upravo sa Speranzom. Škola kojoj je na čelu odabire upravo ovu agenciju za maturalce i ostala školska putovanja.

Bliska suradnja sa Speranzom

Direktorica agencije 14You Travel je inače supruga vlasnika Speranze, tako da su dvije agencije umrežene, što se dodatno vidi po tome što je zaposlenik Speranze vodio grupu ovu grupu za New York.

>> Dio ravnatelja i zaposlenice županije na naš račun otišli u NY. Snimili smo ih

U pregledu agencija koje je Upravna škola Zagreb kroz godine odabirala na natječaju za organizaciju maturalaca i izleta ističe se upravo Speranza. Na stranicama škole uvijek navode da su roditelji većinom glasova odabrali Speranzu u konkurenciji nekoliko agencija.

Tako su u prosincu 2019. Speranzu odabrali za organizaciju maturalca u Španjolsku, 2018. godine odabrali su Speranzu za dvodnevni put u Italiju, 2016. su Speranzu odabrali za višednevno putovanje u Francusku i Španjolsku. Iste godine su odabrali Speranzu i za dvodnevni izlet u Sarajevo, dok su 2015. odabrali Speranzu za dva maturalca, jedan u Češku, a drugi u Španjolsku.

"Agenciju nismo birali putem natječaja"

Podsjetimo, cijena sedmodnevnog putovanja ravnatelja u New York bila je 13.000 kuna za jednokrevetnu te 18.000 kuna za dvokrevetnu sobu, iako se u drugim agencijama sedam dana New Yorka može naći već od 7200 kuna.

Suzana Hitrec je na naš upit jesu li agenciju 14You Travel odabrali putem natječaja rekla da nisu.

"Agenciju nismo odabrali putem natječaja jer nismo obavezni. Gledali smo tko se inače bavi takvim putovanjima i tko je najpovoljniji, tako da smo odabrali agenciju 14You Travel", rekla nam je Hitrec.

Naprasno otkazala putovanje nakon otkrića Index Istraga, ali dio ravnatelja je ipak otišao u New York

Ona je, kao što smo već pisali, naprasno otkazala putovanje nakon objave otkrića Index Istraga da ravnatelji putuju u New York.

>> Nakon otkrića Index Istraga, otkazan je put ravnatelja škola u New York

Prije nego što je udruga otkazala put, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak od ravnatelja je zatražila hitno očitovanje jer smo objavili da dijelu ravnatelja ovaj put u New York plaća škola.

Nakon što je ministrica to zatražila, udruga je naprasno otkazala putovanje, iako su pojedinci, poput Suzane Hitrec, tvrdili da su put platili sami iz svog džepa, pa ostaje nejasno zašto su put otkazali ako su ga platili vlastitim novcem.

Hitrec udrugu naslijedila od USKOK-ova optuženika, Bandićevog čovjeka

Udruga koju vodi Hitrec osnovana je 1994. godine, financira se novcem od članarina, a članovi su škole i učenički domovi diljem zemlje. Suzana Hitrec je na čelu udruge od listopada 2009. godine, a na tom je mjestu naslijedila Ivicu Lovrića, koji je udrugu napustio nakon što ga je Milan Bandić postavio za šefa Gradskog ureda za obrazovanje. Podsjetimo kako se Ivici Lovriću sudi zbog nezakonitog zapošljavanja u podružnici za Upravljanje sportskim objektima Zagrebačkog Holdinga. USKOK ga tereti da je 2013. tražio da zaposli petero osoba iz KK Cibone koje za ta radna mjesta nisu imale uvjete, a i plaćao ih je Holding. Grad Zagreb je, prema optužnici, oštećen za više od 650.000 kuna.

Financijska izvješća

Lovrić je na čelu ove udruge bio od 2004. godine. Inače, na stranici Udruge hrvatskih ravnatelja objavljeno je tek jedno financijsko izvješće, i to iz 2004. godine. Tad je udruga imala prihod od članarina u iznosu od 46.509 kuna, donacija 6000 kuna i prihod od kamata 160 kuna, 52.669 su bili ukupni prihodi, a rashodi su bili 36.265 kuna (najveći izdatak bio je za reprezentaciju, odnosno usluge smještaja i prehrane kod organizacije stručnih skupova, u iznosu od 15.059 kuna), dok su među ostalim navedeni utrošeni materijal za redovnu djelatnost, utrošeni uredski materijal 537, prijevozne usluge u cestovnom prometu, telefonski izdaci, usluge studenata - student servis, ostali izdaci poslovanja (vijenac za smrtni slučaj, posljednji pozdrav) i izdaci za nabavku dugotrajne nefinancijske imovine (računalo i monitor).

Iako dalje više nisu objavljivana financijska izvješća, na stranici su pak postavljeni zapisnici sa sjednica skupštine udruge. Na sjednici održanoj 2. veljače 2019. u hotelu President u Dubrovniku predsjednica Suzana Hitrec podnijela je izvješće o financijskom poslovanju udruge za 2018.godinu. Prihodi u 2018. godini iznosili su 341.819 kuna, a rashodi 297.049 kuna. Stanje novčanih sredstava na dan 31. prosinca 2018. iznosilo je 44.634 kuna.

"Predsjednica UHSR-a obrazložila je sve stavke financijskoga plana za 2019. godinu. Planirani su prihodi u iznosu 261.100 kuna, rashodi u iznosu 298.500 kuna, preneseni višak iznosi 38.999, a razlika viška prihoda 1.599 kuna", stoji u zapisniku sa sjednice.

Udruga ima tri dopredsjednika, pet članova užeg predsjedništva, 13 članova predsjedništva..

Osim predsjednice, ova udruga ima i tajnicu Brankicu Žugaj, ravnateljicu Gimnazije Velika Gorica, zatim tri dopredsjednika, pet članova užeg predsjedništva, 13 članova predsjedništva, tri člana Nadzornog odbora i pet članova časnog vijeća. Godišnja članarina škola je 250 kuna, a u 2019. godini članarinu je platilo ukupno 357 članova, što znači da su prihodi od članarina lani iznosili 89.250 kuna.

Udruga ima najviše članova iz grada Zagreba, 61 školu, osam učeničkih domova i Centar za odgoj i obrazovanje Vinko Bek. Po najvećem broju članova potom slijedi Splitsko-dalmatinska županija, iz koje je 39 škola i jedan učenički dom. Iz Zadarske županije je 18 škola i Srednjoškolski đački dom.

Iz Krapinsko-zagorske i Šibensko-kninske županije je 10 škola u udruzi. Iz Zagrebačke 13 škola, iz Vukovarsko-srijemske 14 škola, iz Virovitičko-podravske tri škole i jedan učenički dom, iz Varaždinske županije 13 škola i Učenički dom Varaždin, iz Sisačko-moslavačke 13 škola i Učenički dom Kutina, iz Primorsko-goranske 26 škola i četiri doma (Učenički dom Lovran, Učenički dom Kvarner, Podmurvice Rijeka, Dom učenika Sušak), iz Požeško-slavonske sedam škola i Đački dom Požega.

U Osječko-baranjskoj županiji je 19 škola i jedan dom u udruzi, u Međimurskoj sedam škola, Ličko-senjskoj dvije škole, Koprivničko-križevačkoj osam škola, Karlovačkoj 11 škola, Učenički dom Karlovac i Učenički dom Ogulin, u Istarskoj 18 škola i Učenički dom Pula, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji 14 škola i dva doma, u Brodsko-posavskoj 12 škola i u Bjelovarsko-bilogorskoj 14 škola.

Udruzi smo poslali upit o tome plaćaju li njihovi članovi (škole, domovi) članarinu iz sredstava škole, koliko imaju članova, kako se financiraju osim novcem iz članarina, koliki su im prihodi, a koliki rashodi u 2019. te koliko su studijskih putovanja organizirali za ravnatelje u posljednjih pet godina, gdje i koliko je koštao put. Odgovore još uvijek nismo dobili.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.