Tko je sudac koji je porazio Turudića i postao šef najvažnijeg suda u Hrvatskoj?

Foto: FaH

SUDAC Ivan Turudić nije uspio postati šef najvažnijeg suda u državi, Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske.

Na tu je funkciju izabran Željko Horvatović koji je javnosti najpoznatiji po tome što je osudio Branimira Glavaša. Njegov mandat počinje sutra i traje iduće četiri godine.

> Turudić poražen, nije izabran za šefa najvažnijeg suda u Hrvatskoj

Tko je Željko Horvatović?

Željko Horvatović je sudačku karijeru započeo još sredinom osamdesetih na Općinskom sudu u Zagrebu, no u javnosti je najviše ostao zapamćen po tome što je izrekao presudu Branimiru Glavašu na suđenju za afere Garaža i Selotejp, kad je nepravomoćno dobio 10 godina zatvora. 

Horvatović je tada u obrazloženju presude izjavio da Glavaš nije osuđen u politički motiviranom procesu te najavio da će od Hrvatskog sabora tražiti skidanje zastupničkog imuniteta, zbog kojega Glavaš, unatoč visini kazne, nije mogao biti pritvoren po sili zakona. 

Oglušio se na Glavaševe prijetnje

Tu presudu kasnije je ukinuo Ustavni sud i sada mu se ponovno sudi. Horvatović nikad nije komentirao situaciju, ni kada ga je Glavaš, nakon bijega u BiH, nazvao telefonom i prijetio da će se kad-tad u životu sresti. 

U to vrijeme Horvatović je bio predsjednik prvostupanjskog Kaznenog odjela Zagrebačkog županijskog suda, a nakon ukidanja Vojnog suda izabran je za suca Županijskog suda u Zagrebu. 

Sudio je još nekim poznatim imenima

Do preuzimanja slučaja Glavaš predsjedao je sudskim vijećem u desecima sudskih postupaka, među kojima je bio i postupak protiv posrnulog tajkuna Josipa Gućića zbog potkupljivanja sudskih vještaka.

Horvatovića se pamti i po tome što je krivnje oslobodio bivšeg HDZ-ovog ministra obrane Berislava Rončevića u aferi Kamioni. Bio je i član sudskog vijeća koje je potvrdilo presudu bivšem prvom potpredsjedniku vlade Radimiru Čačiću zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtno stradalim osobama u Mađarskoj.

Komentirao i Mamića

Odgovarajući na pitanja članova DSV-a, Horvatović je kazao da mu je nezamisliva situacija u kojoj bi mu netko stavio sat na ruku, a upitan što bi napravio kad bi ga pozvali na druženje gdje se nalazi osoba kojoj je sudio ili kojoj trenutno sudi, rekao je da to baca ružnu sliku na cjelokupno pravosuđe. Ta su se pitanja odnosila na tvrdnje odbjeglog Zdravka Mamića koji se družio sa sucima koji su ga osudili, a jednom je na ruku stavio sat koji je sudac naknadno vratio.

Horvatovića su pitali i o kvalitetama koje mora imati predsjednik suda na čije je čelo izabran. Istaknuo je da osoba na toj poziciji mora imati ljudske kvalitete, stvarati dobro ozračje na sudu, biti pravedna, imati moralne karakteristike na višoj razini i biti nepristrana.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.