Tko je šef osječke policije koji uporno tvrdi da je Mihaelu policajac ubio slučajno

Iako je DORH podnio kaznenu prijavu protiv osječkog policajca Marka Smažila kojeg se sumnjiči za ubojstvo Mihaele Berak, šef osječke policije Ladislav Bece i dalje tvrdi da je do nesreće došlo nenamjerno, a također štiti i policijske službenike za koje je u nekoliko navrata istaknuo da su prilikom izlaska na teren nakon smrti mlade Mihaele učinili sve po protokolu. 

>> Šef osječke policije o ubojstvu studentice: Policija je ovo školski odradila

Bece prije sedam godina: Policajci prvenstveno trebaju štititi građane 

Radi se o načelniku osječke policije koji je na tu funkciju došao 2017. godine te trenutno obnaša drugi mandat na toj poziciji. Kako je svojedobno pisao HRT Radio Osijek, radi se o načelniku s preko 30 godina radnog iskustva koji je ranije bio voditelj Službe za očevide i kriminalističku tehniku. 

Predstavljajući ga tada, zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša rekao je da je Bece izabran zbog svog znanja, iskustva i rezultata rada te da je bio najbolji kandidat. Bece je tada kazao kako PU osječko-baranjska ima dobre rezultate, no da on želi promijeniti negativnu percepciju o prekomjernoj represiji prema građanima. 

“To znači da policajci rade posao koji trebaju raditi, prvenstveno štite građane, da im pomažu, budu građanima na usluzi”, kazao je tada. 

Suspendirao četiri policajca nakon ubojstva u Centru za socijalnu skrb, ali tek nakon vanjske kontrole  

U javnosti je Bece najviše privukao pozornosti 2019. godine kada je četvero službenika PU osječko-baranjske suspendirano nakon što je tada 59-godišnji Andrija D. u đakovačkom Centru za socijalnu skrb ubio socijalnu radnicu te ranio pravnika. 

Skandal je izbio nakon što se saznalo da je upravo taj centar ranije policiju izvijestio o promjeni ponašanja i agresivnosti kod svog korisnika, budućeg ubojice. Četiri službenika policijske postaje Đakovo, uključujući i tamošnjeg načelnika, suspendirana su tek nakon što je slučaj preuzeo Stručni tim za nadzor policije, odnosno Služba za unutarnju kontrolu.  

Evo što je Bece tada kazao:  

“To je velika tragedija kako za Đakovo, tako za cijelu Hrvatsku. Potreslo nas je. Nakon tog događaja policija je odmah intervenirala, mi smo digli sve svoje snage kako bismo locirali počinitelja i uhitili ga. Imali smo dojavu da se Centar za socijalnu skrb javio policiji te kazao da su korisnik (op.a. Andrija D.) i njegov otac promijenili ponašanje, da su postali agresivniji te da je Centar primio anonimnu dojavu da će oni negdje nabaviti vatreno oružje.   

Foto: Davor Javorović/PIXSELL 

Stručni tim za nadzor policije i Služba za unutarnju kontrolu dva dana su bili u policijskoj postaji, razgovarali s policijskim djelatnicima, rukovoditeljima, djelatnicima Centra, pregledali su svu dokumentaciju i utvrdili da djelatnici policijske postaje Đakovo nisu dovoljno postupali.  

Napravili su neke radnje, ali ne dovoljno koliko je trebalo. Ne možemo tvrditi da bi te radnje spriječile ovaj tragični događaj, ali policija ne može sebi dopustiti nikakve propuste, a pogotovo kada je riječ o ljudskim životima. Kada je došao nalaz stručnog tima, ja sam prema svojim ovlastima poduzeo mjere koje bi svatko poduzeo. Poslao sam četiri policijska službenika na disciplinski postupak”, kazao je tada Bece. 

I dalje tvrdi da je policajac nehotice ubio mladu Mihaelu 

Danas Bece štiti rad Policijske uprave osječko-baranjske, tvrdeći da je jedan od njezinih djelatnika, Marko Smažil, slučajno službenim pištoljem ubio mladu Osječanku Mihaelu Berak, kako je jučer kazao, “najvjerojatnije zbog lošeg baratanja oružjem”. Također je opovrgnuo navode da je policajac zvao Centar 112 tek nakon dva sata. 

>> Šef policije: Policajac je slučajno ubio Mihaelu. Hvalio se, vadio pištolj, repetirao

"Prema onome što smo zaključili, on se malo hvalio i pokazivao novu futrolu za službeno naoružanje, vadio je pištolj, vadio je streljivo i vraćao, repetirao pištolj te je u jednom trenutku, najvjerojatnije zbog lošeg baratanja oružjem, došlo do opaljenja streljiva, koje je pogodilo djevojku", rekao je Bece. 

Očigledno ima i podršku ministra Davora Božinovića koji mu je produžio mandat, a koji također tvrdi da nije bilo policijskog zataškavanja te da su osječki policajci dolaskom na teren učinili sve kako treba. 

Foto: Facebook 

Podsjetimo, Smažil je policiji javio da je Mihaela počinila samoubojstvo i na toj je priči ustrajao, a popustio je tek pod pritiskom na ispitivanju i ispričao verziju po kojoj je neoprezno rukovao oružjem i slučajno usmrtio Mihaelu. 

Svemu ovome treba dodati i da iz Županijskog državnog odvjetništva, prema informacijama do kojih je prekjučer došao Index, ustraju na kvalifikaciji da se radi o ubojstvu, a takvu kvalifikaciju potkrijepilo je sve što je dosad utvrđeno u provođenju dokaznih radnji, uključujući i nove dokaze. Unatoč tome, Bece još uvijek ustraje u zaštiti svojih službenika pa tako i onoga koji je usmrtio mladu Mihaelu. 

>> Zašto nas policija uvjerava da je istina ono što im je ispričao osumnjičeni ubojica?

Blizak visokopozicioniranim HDZ-ovcima  

O Beci se ne zna naročito puno, izuzev onoga što se može iščitati s društvenih mreža na kojima se često hvali fotografijama s HDZ-ovcima, uključujući ministra Božinovića i bivšu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović.

Foto: Facebook 

Bece se naslikava i s visokopozicioniranim vjerskim službenicima, od kojih je jedan i Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko-osječki, najpoznatiji po zataškavanju slučaja svećenika pedofila Zlatka Rajčevca zbog čije se protekcije, nakon pritiska i osude javnosti, na koncu i ispričao.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.