Ravnatelj splitske bolnice: Ne zna se hoće li se testirati svi iz Doma za starije

Screenshot: HRT

SPLITSKO-dalmatinski župan Blaženko Boban rekao je danas u HRT-ovoj Temi dana kako je razgovarao s Ivanom Škarićem, ravnateljem Doma za starije odakle su sinoć evakuirani korisnici od kojih je deset pozitivno na koronavirus.

Boban: Nema ekskulpiranja nikoga u lancu za koga se pokaže da je bilo propusta u ovome slučaju

“Sinoć i jutros smo razgovarali, međutim jutros sam zatražio i da mi da pismeni izvještaj od svih aktivnosti što je poduzeo od kada je koronavirus na području naše županije. Taj pismeni izvještaj je dostavio tijekom dana, no nikakva izjava ne može nikoga stopirati u aktivnostima koje su provedene ili nisu provedene”, rekao je Boban te dodao da će se sve vidjeti kad dođe izvještaj epidemiološke službe koja radi izvide u Domu. Rekao je i kako pretpostavlja da će to biti sutra ujutro. 

“Kada dobijemo taj izvid, postupit ću prema njemu, ali odgovorno tvrdim: nema ekskulpiranja nikoga u lancu za koga se pokaže da je bilo propusta u ovome slučaju”, rekao je Boban. Hoće li to značiti smjenu odgovornih u ovom trenutku, još se ne zna. A hoće li i svi drugi korisnici Doma biti testirani, a ne samo evakuirani, ovisi o odluci epidemiološke službe, kazao je Boban.

Od 318 korisnika Doma 49 ih je evakuirano, a deset ih je pozitivno na koronavirus

Podsjetimo, od 318 korisnika Doma 49 ih je evakuirano, a deset ih je pozitivno na koronavirus. Svih 49 evakuiranih zbrinuto je u KBC Križine.

"Stanje naših evakuiranih sugrađana koji su u našem Respiracijskom centru je u pravilu zadovoljavajuće. Većina njih ima blaže simptome, a dvoje od njih imaju umjereno tešku kliničku sliku", kazao je ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović, koji je također gostovao u Temi dana.

Ipak, na umu treba imati da je riječ o osobama starije životne dobi i da većinom imaju i druge kronične bolesti.

"Prema tome, treba biti vrlo oprezan u prognozama. Ono što mogu reći je da ćemo mi napraviti sve da im pomognemo", dodao je Meštrović i kazao da još uvijek ne znaju jesu li, osim onih 10 potvrđenih pozitivnih na koronavirus - nalazi ostalih evakuiranih negativni ili pozitivni.

Još uvijek se ne zna hoće li se testirati svi korisnici Doma

"Uzeti su uzorci, a testove ćemo dobiti sutra u toku dana", rekao je ravnatelj splitskog KBC-a.

Dodao je i kako je jutros odlučeno da će se testirati djelatnici, a za korisnike će se najprije provjeriti kakvo je njihovo kliničko stanje, kakvi su kontakti pa će se prema tome donijeti odluka. Moguće je da će se svi testirati, ali tek nakon izvida, kazao je Meštrović.

Kako je uopće moguće da se koronavirus "uvukao" u Dom, za sada nije poznato, a odgovori bi se mogli doznati od epidemiološke službe nakon što ispita cijelu situaciju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.