Tko je kontroverzni Beppe Grillo, populist koji je smijenio talijanskog premijera?

Screenshot: Youtube

POPULISTIČKI pokret Beppe Grilla je odnio čvrstu pobjedu na talijanskom referendumu što je rezultiralo ostavkom premijera Mattea Renzija koji je preuzeo potpunu krivnju za svoj očiti poraz. Njegov pokret Pet zvijezda koji konstantno raste od 2009. i odnosi sve više glasova na izborima u Italiji je na referendumu odnio uvjerljiviju pobjedu nego što su to predviđale ankete i analitičari. Nakon ovakvog rezultatata, pokret protiv statusa quo u Italiji više ne može biti zanemarivan.


Tko je Beppe Grillo?

Osnivač pokreta Pet zvijezda, Giuseppe Piero Grillo, poznatiji kao Beppe, osnovao je pokret 2009. Iako je studirao računovodstvo, odustao je od fakulteta i pokušao se baviti komedijom koja mu je omogućila prenošenje svojih stavova širokim masama.

Sve to je popraćeno njegovim izuzetno posjećenim blogom koji je među deset najposjećenijih svjetskih blogova. Njegov blog je dostupan na tri različita jezika, a rastao je paralelno sa njegovom političkom karijerom. Grillo je na vrijeme prepoznao važnost interneta kao servisa za širenje ideja demokracije i pravednijeg društva, čime je postao jedan od vodećih blogera u Italiji.

Privačenje pažnje

Još u osamdesetima Grillov smisao za humor je prepoznat od strane talijanskog voditelja Pippa Bauda koji mu je omogućio da nastupa u nekoliko emisija. Paralelno s tim, Grillo počinje iznositi svoje političke stavove preko političkih satira, što je završilo tako da ga je Bettino Craxi, tadašnji premijer, 1987. protjerao sa javne televizije nakon što je uvrijedio njega i njegovu stranku.

Nakon toga, Grilla se rijetko može vidjeti na televiziji, sve do 2014. kada se vratio na talijanske ekrane u emisiji Porta a Porta koja je privlačila 3 miliona gledatelja. Upravo tolika gledanost i aktivnost Grilla u emisiji je pomogla rastu pokreta Pet zvijeda budući se Grillo u emisiju i uključio s ciljem promoviranja svoje kampanje za tadašnje izbore za Europski parlament.

Politički aktivizam i kontroverze

Čitatelji njegova bloga su 2005. donirali sredstva za političku kampanju kako bi kupili stranciu oglasa u novinama La Repubblica na kojoj su tražili tadašnjeg guvernera nakon bankarskog skandala. Nakon toga je Grillo nagrađen od strane Timesa kao jedan od “Europskih junaka 2005” zbog borbe protiv korupcije.

Nakon kupovine stranice oglasa u La Repubblici, Grillo je nastavio sa tom logikom i iste godine kupio i oglas u međunarodnom Herald Tribuneu u kom je naglasio kako zastupnici u talijanskom parlamentu ne smiju zastupati građane ako su osuđeni za zločin, makar to bila osuda i za prvi stupanj od moguća tri stupnja u talijanskom zakonodavstvu. 2007. je dobio priliku govoriti u Europskom parlamentu u kom je objasnio stanje u talijanskoj politici.

Beppe Grillo je izjavio kako mu se sviđa Nigel Farage, a podržavao je i Donalda Trumpa. Najviše kontroverzi je izazvao kada je komentirao izbor novog gradonačelnika Londona, Sadiqa Khana, pri čemu je upitao “...kada će dignuti Westminster u zrak?”

Iako tvrdi da se zalaže za zaštitu okoliša, posjeduje jahtu i Ferrari.

Pokret Pet zvijezda


Pokret pet zvijezda ili Movimento 5 stelle (M5s) je osnovao sa urednikom svog bloga koji je preminuo ove godine. Pokret je nastao kao reakcija na korumpirane političare koji su se uglavnom brinuli samo za sebe, dok je cilj pokreta bio srezati plaću zastupnicima za 80% i osigurati slobodan uvid u financije svih državnih tijela.

Pokret je oduvijek bio protiv establišmenta, protiv globalizma i pun euroskepticizma. Budući da predstavljaju nešto drugačije u odnosu na uobičajene političare, imaju dobru potporu birača. Potom su 2013. postali druga po redu stranka sa najviše osvojenih glasova. Od tada imaju nekih 30% glasova, što ih stavlja ispred desnog centra i iza lijevog centra.

Mogu li vladati?

Postavlja se samo pitanje, mogu li pripadnici pokreta M5s vladati. Budući se zalažu za razna pitanja, njihov interes varira od pitanja kojima se bavi desnica i kojima se bavi ljevica, te nemaju zajednički stav o EU, porezima ili migracijskoj politici.

Stoga se postavlja pitanja može li takva stranka odlučivati i biti ujedinjena kada bude suočena s pritiskom donošenja odluka?
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.