Tko je kardinal kojeg je Vatikan razriješio zbog zlostavljanja maloljetnika?

Foto: EPA

BIVŠI kardinal Katoličke crkve Theodore McCarrick trajno je razriješen iz svećeničkog reda nakon što ga je disciplinska komisija proglasila krivim za seksualno zlostavljanje maloljetnika i odraslih osoba.

McCarrick je tako najviše pozicionirana osoba unutar Katoličke crkve koja je razriješena iz svećeničkog reda u modernim vremenima, javlja BBC. 

Bivši kardinal izjavio kako se ne sjeća zlostavljanja

Iz Katoličke crkve u SAD-u izjavili su kako su optužbe o seksualnom napadu na tinejdžera od prije 50 godina vjerodostojne.

88-godišnji McCarrick prethodno je već dao ostavku na mjesto kardinala, ali je izjavio kako se ne sjeća navodnog zlostavljanja.

“Nijedan biskup, neovisno o utjecaju koji ima, nije iznad Crkvenih zakona”, izjavio je kardinal Daniel DiNardo, predsjednik Biskupske konferencije SAD-a.

“Za sve one koje je McCarrick zlostavljao molim se da je ova presuda jedan mali korak naprijed, među mnogima koji će uslijediti u njihovom zacjeljivanju”, dodao je.

Zbog zastare neće doći do kaznenog progona

Kako je riječ o zlostavljanjima koja su se dogodila prije mnogo godina, zbog zastare neće doći do kaznenog gonjenja McCarricka koji nakon ostavke prošle godine živi u osami u samostanu u Kanzasu.

McCarrick je jedan od stotine svećenika koji su optuženi da su seksualno zlostavljali djecu tijekom više desetljeća i njegovo raspuštanje dolazi nekoliko dana prije susreta u Vatikanu kojem je tema prevencija zlostavljanja djece.

Iz Vatikana su kazali kako je istraga disciplinske komisije završena u siječnju, a da je McCarrick obaviješten o smjeni sinoć. 

Dugi niz godina zlostavljao maloljetnike, ali i odrasle osobe

McCarrick je optužen da je napao tinejdžera dok je radio kao svećenik ranih 70-ih u New Yorku. Optužbe je objavio tamošnji nadbiskup Timothy Dolan.

Rekao je kako je neovisna forenzička agencija istražila optužbe. Potom je neovisno tijelo, sastavljeno od pravnih stručnjaka, psihologa, roditelja i svećenika, potvrdilo kako su optužbe vjerodostojne.

Nakon toga nekoliko je muškaraca istupilo i reklo da ih je McCarrik prisiljavao na seksualne odnose u svojoj kući na plaži u New Jerseyu dok su studirali kako bi postali svećenici. Jedan od njih izjavio je kako ga je McCarrick napao dok je još bio maloljetan.

Žalba na izbacivanje nije moguća

Iz Vatikana su izjavili kako je papa Franjo odlučio da je McCarrickovo izbacivanje konačno te da neće dopustiti nikakvu žalbu na ovu odluku.

BBC-jev urednik Martin Bashir smatra da je ovo značajan trenutak u naporima Katoličke crkve da reagira na skandale seksualnih zlostavljanja.

Izbacivanje McCarricka iz svećeničkih redova tek je posljednji u nizu serije skandala seksualnog zlostavljanja koji potresaju Katoličku crkvu.

McCarickovo izbacivanje tek posljednji u nizu skandala u Katoličkoj crkvi

U listopadu 2018. objavljen je izvještaj u kojem stoji kako su svećenici u Njemačkoj u periodu od 1946. do 2014. godine seksualno zlostavljali više od 3600 djece.

Velika istražna porota u Pennsylvaniji imenovala je više od 300 pripadnika svećenstva koji su zlostavljali više od 1000 djece.

A u Chileu su u svibnju 2018. godine 34 biskupa ponudila ostavke zbog seksualnog zlostavljanja i zataškavanja tih događaja.

Posljednje u nizu je i priznanje pape Franje da su svećenici seksualno zlostavljali časne sestre te ih u jednom slučaju i držali kao seksualno roblje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.