Tko je Amy Klobuchar, senatorica slovenskog porijekla kojoj se Trump ruga?

Foto: EPA

AMY Klobuchar, američka demokratska senatorica slovenskog porijekla, proglasila je u nedjelju svoju kandidaturu za predsjednicu SAD-a na izborima koji će se održati dogodine.

Klobuchar je jedna od, sad već rekordnog, broja žena koje su se kandidirale za predsjednika ili to misle napraviti. Iako je među slabije poznatim kandidatima, a pažnju medija nije privlačila ni približno kao njeni stranački protukandidati Bernie Sanders, Kamala Harris, Cory Booker ili Elizabeth Warren, Klobuchar je prilično zanimljiva kandidatkinja.

Dobile sve izbore dosad, zadnje s 26% prednosti

U 12 godina, koliko je u Senatu, ova 58-godišnjakinja stekla je reputaciju dovitljive, marljive i pragmatične "senatorice iz susjedstva", piše Vox. A sve svoje izbore dosad dobivala je sa znatnom prednošću – na posljednjim izborima za Senat imala je čak 26% više glasova od republikanskog kandidata. Ni skupljanje novaca za kampanju ne ide joj loše, s obzirom na to da je jednom uvjerila bivšeg dečka da joj donira čak 17 tisuća dolara.

Njen otac James John "Jim" Klobuchar, autor i umirovljeni sportski novinar i kolumnist, slovenskog je porijekla. Roditelji su joj se razveli kad je imala 15 godina, čemu je zasigurno kumovao i očev alkoholizam. Oboje njegovih djedova i baka bili su imigranti iz Slovenije - baš kao i prva dama Melania Trump, a djed je radio kao rudar. Djed i baka Klobucharove s majčine strane su pak švicarskog porijekla. 

>> Trump: -50°C je, gdje je globalno zatopljenje? Stručnjaci mu spustili crtežom

Kad su je na njenoj objavi kandidature novinari pitali je li dovoljno žilava da se suoči s Donaldom Trumpom, Klobuchar, koja je dugo  poznata kao simbol ljubaznosti karakteristične za Minnesotu, odgovorila je pokazujući na snijeg koji pada: "Dovoljno sam žilava. Voljela bih vidjeti njega kako sjedi ovdje u snijegu sat vremena i drži govor."

Trump joj se nedugo nakon toga narugao na Twitteru, kao što je već mnogo puta učinio za njenu demokratsku kolegicu i predsjedničku kandidatkinju Elizabeth Warren i mnoge druge protivnike. "Eto, dogodilo se opet. Amy Klobuchar je najavila da se kandidira za predsjednicu, govoreći ponosno o borbi protiv globalnog zatopljenja dok je stajala u pravoj mećavi snijega, leda i ledene temperature. Loš tajming. Do kraja govora izgledala je kao Snješko (Snješka)!" napisao je Trump, još jednom demonstrirajući svoje tvrdoglavo i znanstveno neutemeljeno uvjerenje da zimske hladnoće na neki način pobijaju činjenicu globalnog zatopljenja.

No u predizbornom stožeru Klobucharove bili su vrlo zadovoljni time što su uhvatili Trumpovu pažnju dovoljno da objavi njene kandidature posveti i tweet. U kratkom razgovoru za Economist Klobuchar je duhovito odgovorila na pitanje o tome kakve su joj šanse među brojnim demokratskim kandidatima: "Neću se praviti da sam trenutno kandidatkinja sa svim novcima, ali prikupit ćemo novce koji su potrebni – jednom kad me ljudi vide u snijegu, ne znam kako mi ne bi dali novce."

Najveći problem joj je nizak publicitet i reputacija umjerenosti

No novci nisu jedini problem s kojim se Klobuchar mora suočiti. Relativno je nepoznata, oko nje se ne podiže prašina, a govori joj nisu previše uzbudljivi. U Senatu su, doduše, prošla čak 24 prijedloga zakona koja je poduprla, unatoč republikanskoj većini, što potvrđuje njenu vještinu u suradnji s drugim senatorima, pa i onima iz drugog tabora. No glasače možda za to naprosto neće biti briga. 

>> Optužbe za silovanje i pijano nasilje: Ovo je pozadina priče koja trese SAD

Gotovo jedini trenutak kad je zaokupila pažnju javnosti u posljednje vrijeme bio je kad je ispitivala suca Bretta Kavanaugha o njegovom alkoholiziranju u mladosti, tijekom procesa potvrde njegovog vrlo kontroverznog izbora u Vrhovni sud. Senatorica je Kavanaughu, kojeg je profesorica Christine Blasey Ford optužila za pokušaj silovanja prije 36 godina, postavila pitanje za koje je rekla da dolazi od njenog 90-godišnjeg oca, liječenog alkoholičara - je li ikad imao gubitak pamćenja (eng. blackout) zbog alkohola. Vidno iznervirani Kavanaugh pokušao je izbjeći odgovor tako što je njoj postavio protupitanje je li ona ikad imala gubitak pamćenja zbog alkohola. Ovo je ipak bila jedna od rijetkih, ako ne i jedina, medijski atraktivna konfrontacija koju je Klobuchar imala u svojoj karijeri.

Klobuchar je usto i dosta umjerenija od nekih svojih stranačkih protukandidata i mlađih kolega poput demokratske socijalistkinje Alexandrije Ocasio-Cortez. Dok mnogi trenutno obećavaju uvođenje univerzalnog javno financiranog zdravstva, Klobuchar o tome govori mnogo opreznije, kao o eventualnom cilju. Dok drugi traže ukidanje agencije za imigracijsku kontrolu ICE, Klobuchar govori općenitije o dobrodošlici i okončanju mržnje prema migrantima. Iako govori i o sindikatima i umanjivanju utjecaja novca na politiku, ne traži minimalnu plaću od 15 dolara po satu i besplatno studiranje kao Harris, Warren i drugi. Nema sumnje da je bliže centru nego drugi. To bi joj moglo pomoći ako postane kandidatkinja svoje stranke, ali zasad mora privući pažnju i podršku vlastite stranke, a u stranačkim predizborima umjerenost joj nije prednost. U svakom slučaju, s obzirom na protukandidate poput Sandersa, demokratski glasači imat će svojevrsni izbor između "pragmatičara" i "revolucionara".

Glasine da maltretira osoblje

Problem bi joj mogle predstavljati i glasine da je teška i zahtjevna šefica koja loše tretira svoje osoblje. Dapače, Politico ju je prošle godine, na temelju podataka o cirkulaciji osoblja, uključio na rang-listu najgorih šefova u Kongresu. Huffington Post i Buzzfeed objavili su izjave anonimnih pomoćnika koji su je opisali kao grubu i "nestabilnu", spominjući kako im kasno navečer šalje emailove u kojima ih kori zbog sitnih pogrešaka ili nesporazuma. Ipak, glasačima to vjerojatno neće biti bitno – dapače, glasinama o sebi kao pretjerano zahtjevnoj šefici suzbija svoj imidž suzdržane i pristojne "srednje zapadnjakinje" (eng. Midwest, regija SAD-a).

Ipak, to ne znači da bi trebalo otpisati Klobuchar, piše Economist. Ova slovenska Amerikanka kombinira studioznu ozbiljnost sa šaljivošću, što ima široku privlačnost. Postala je prva ženska senatorica iz Minnesote, na izborima je prolazila dobro i u urbanim i u ruralnim okruzima, inače sklonijima republikancima. U svakom slučaju, američkim glasačima mogla bi biti osvježavajući i poželjni kontrast hvalisavom, svadljivom i kaotičnom milijarderu i reality show zvijezdi u Bijeloj kući. Lako je moguće da bi se Trump upravo s njom najmanje htio suočiti 2020. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.