Tisuće Titovih poštovatelja u Kući cvijeća: "Sretan je onaj tko je živio u tvoje vrijeme"



VIŠE tisuća ljudi danas je prošlo kroz Kuću cvijeća. Štovatelji lika i djela najvećeg sina naših naroda i narodnosti, Josipa Broza Tita, u Beograd su stigli iz svih zemalja bivše Jugoslavije.

Jovanka Broz ni ovoga puta se nije pojavila osobno. Stigao je tek buket koji je u Kuću cvijeća, koja se nalazi u sklopu Muzeja istorije Jugoslavije, poslala osebujna Titova udovica. Kuća cvijeća za posjete je bila otvorena od 10 do 18 sati, a među prvim posjetiteljima bio je Titov sin Joška Broz, koji je počast svom ocu došao odati oko 11 ujutro.

Među posjetiteljima su, prenosi Blic, i ove godine uglavnom stariji ljudi, iako ima i mlađih Titovih obožavatelja koji su se maršala sjetili na 31. obljetnicu njegove smrti.

Tito je u Kući cvijeća sahranjen po vlastitoj želji. Na njegov sprovod došlo je 700.000 ljudi, 209 državnih delegacija iz 128 zemalja svijeta. Bio je to najposjećeniji pogreb nekog državnika u 20. stoljeću. Posljednju počast Titu tada su odali 31 predsjednik države, 22 premijera, četiri kralja, šest prinčeva, 11 predsjednika skupština...

Od 1980. godine Kuću cvijeća posjetilo je više od 17 milijuna ljudi. Broj posjetioca se tijekom ratnih devedesetih znatno smanjio, ali u zadnjem je desetljeću ponovo u porastu. U jednoj od prostorija tog zdanja nalazi se i spomen soba s radnim stolom, na kojem je spomen knjiga u koju se upisuju domaće i strane delegacije.

I ove godine su se mnogi u spomen knjigu poželjeli upisati porukama u kojima uglavnom prizivaju minula vremena: "Hvala ti druže Tito. Nezamjenjiv si", "S tobom je bilo bolje", "Druže Tito, bili smo živi i sretni dok si ti bio živ", "Poslije tebe je samo tama", "Sretan je onaj tko je živio u tvoje vrijeme"...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.