Tillerson pozvao na nastavak borbe protiv IS-a sve do njihovog potpunog poraza

Foto: Hina

AMERIČKI državni tajnik Rex Tillerson pozvao je pripadnike koalicije koja se bori protiv Islamske države na nastavak borbe sve do potpunog poraza te terorističke skupine, prenosi u utorak dpa.


Obraćajući se skupu pripadnika koalicije u gradu Kuwaitu, Tillerson je Islamsku državu nazvao "propalom", podsjetivši da je ta sunitska džihadistička skupina izgubila 98 posto teritorija koje je nekad kontrolirala u Siriji i Iraku.

"No kraj velikih vojnih operacija ne znači da smo trajno porazili IS. IS i dalje ostaje ozbiljna prijetnja stabilnosti u regiji, našim zemljama i ostalim dijelovima svijeta", kazao je američki državni tajnik.

SAD izdvaja preko 400 milijuna dolara za "stabilizaciju i obnovu oslobođenih područja u Siriji"


SAD je do siječnja izdvojio više od 216 milijuna dolara novog financijskog paketa Siriji, a izdvojit će još dodatnih 200 milijuna dolara u cilju "potpore stabilizaciji i obnove netom oslobođenih područja".

Tillerson je potvrdio da će SAD nastaviti obučavati lokalne snage u toj ratom zahvaćenoj zemlji, uz uvjet da djeluju kao predstavnici svojih lokalnih zajednica te ne predstavljaju prijetnju susjednim zajednicama ili zemljama.

SAD podržava savez kurdskih i arapskih boraca, Sirijske demokratske snage (SDF), koje su se iskazale u borbi protiv IS-a. Turska i pridruženi sirijski pobunjenici su prošli mjesec u Afrinu pokrenuli ofenzivu na borce kurdskih Jedinica narodne zaštite (YPG), glavne sastavnice SDF-a.

Ankara smatra YPG terorističkom organizacijom zbog veza s kurdskom pobunom u Turskoj.

Tillerson uskoro stiže u posjet Ankari, nakon što ovaj tjedan obiđe prijestolnice u Jordanu i Libanonu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.