Privremeno balzamirano tijelo pape Franje

Foto: EPA

Tijelo pape Franje prije izlaganja u bazilici svetog Petra, gdje će mu vjernici imati priliku odati počast, privremeno je balzamirano i uređeno kako bi izdržalo tople vremenske uvjete u Rimu, rekli su stručnjaci agenciji France Presse.

Tijelo 88-godišnjeg poglavara Katoličke crkve, koji je umro na Uskrsni ponedjeljak, bit će tri dana izloženo u bazilici, od srijede do pogreba u subotu.

Očekuje se da će deseci tisuća ljudi čekati u redovima kako bi se pozdravili od Franje, pa su, kao i kod prijašnjih papa, poduzeti koraci kako bi se spriječilo raspadanje njegova tijela tijekom tih dana.

"Cilj usporiti prirodni proces raspadanja"

Franjino tijelo prošlo je proces privremenog balzamiranja poznat kao tanatopraksija, rekao je Andrea Fantozzi, osnivač talijanskog Nacionalnog instituta tanatopraksije (INIT).

"Ona uključuje injekciju prezervativnih tekućina kroz krvožilni sustav te estetsku njegu lica i ruku", kazao je agenciji France Presse i dodao: "Cilj je usporiti prirodni proces raspadanja."

Takva procedura kemijskom tekućinom mora se izvesti unutar 36 sati od smrti. Njezin utjecaj – spokojniji i prirodniji izgled umrlog – u pravilu traje do 10 dana, nastavio je Fantozzi.

Privatnost balzamiranja

Vatikan je u utorak objavio prve fotografije Pape u otvorenom lijesu, odjevenog u crvenu odoru, s mitrom na glavi i krunicom u rukama.

Fotografije su snimljene u ponedjeljak navečer tijekom mise u kapeli u Domu Svete Marte, vatikanske rezidencije u kojoj je Franjo živio tijekom 12 godina svog papinstva. Fantozzi je odbio potvrditi je li on osobno balzamirao Papu istaknuvši privatnost tog procesa i vatikanske protokole.

INIT na svojim stranicama navodi papu Ivana Pavla II. i opernog velikana Luciana Pavarottija kao slavne ličnosti koje su prošle kroz ruke njegovih stručnjaka.

Talijanski mediji pišu da je Fantozzi nadgledao balzamiranje Franjina prethodnika Benedikta XVI., koji je preminuo 2022., gotovo cijelo desetljeće nakon odstupanja s dužnosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.