Teva do kraja godine postaje vlasnik Plive

KOMPANIJA Barr Pharmaceuticals je objavila kako su njezini dioničari velikom većinom glasova odobrili predloženu akviziciju Barra od strane izraelske kompanije Teva Pharmaceuticals Industries Ltd. te kako se očekuje da će transakcija i povezivanje tih dviju kompanija biti dovršeni do kraja ove godine.

"Danas su Barrovi dioničari glasovanjem potvrdili svoju nepodijeljenu podršku transakciji. Zadovoljni smo našim kontinuiranim napretkom na završetku Tevine akvizicije Barra te zajedno s Tevom predviđamo kako ćemo transakciju i povezivanje naših dviju snažnih organizacija završiti prije kraja ove godine", rekao je Bruce L. Downey, predsjednik i glavni izvršni direktor Barra.

Podsjetimo, za to da će Barr, a samim time i Pliva završiti u rukama izraelskog farmaceutskog magnata, doznalo se još sredinom srpnja ove godine. Vrijednost preuzimanja procjenjuje se na 7,46 milijardi dolara.

Teva je vodeći proizvođač generičkih lijekova u svijetu, a više od 80 posto njihove prodaje otpada na Sjevernu Ameriku i zapadnu Europu. Preuzimanjem Barra, Teva će dodatno ojačati svoj status u SAD-u, a kako je sad i Pliva u njihovom vlasništvu nadaju se i da će poboljšati prodaju svojih proizvoda u srednjoj i istočnoj Europi.

Trakavica nakon koje je Pliva završila u rukama stranih ulagača: Tko se sjeća Verone?

Višemjesečna trakavica oko prodaje Plive završila je početkom listopada 2006. godine kad je američka kompanija Barr Pharmaceuticals uspjela skupiti 72.67 posto, odnosno 13,51 milijuna Plivinih dionica, čime je postala većinski vlasnik Plive. Ukupna vrijednost ponude iznosi 15,25 milijardi kuna. U utrci za Plivu sudjelovao je i islandski Actavis, koji je svoju ponudu naposljetku povukao.

Proces preuzimanja Plive počeo je 17. ožujka 2006. godine, kada je glavni Barrov konkurent, islandski Actavis, objavio preliminarnu neobvezujuću ponudu za preuzimanje Plive od 570 kuna po dionici. Plivin menadžment odmah je tu ponudu ocijenio "neatraktivnom", argumentirajući kako ona "ne odražava pravu vrijednost i perspektivu kompanije". Nedugo zatim, Actavis je povećao preliminarnu ponudu na 630 kuna za dionicu.

Oko mjesec dana kasnije, 29. svibnja 2006. godine, objavljeno je kako je u utrku za Plivu ušao i američki Barr Pharmaceuticals, a krajem lipnja Nadzorni odbor Plive preporučio je ponudu Barra, u iznosu od 705 kuna po dionici. Kraj lipnja 2006. godine donio je poboljšane ponude obaju konkurenata - Actavis je 29. lipnja ponudio 723 kune po dionici, a Barr idućeg dana 743 kune po dionici. Nadmetanje je završeno 11. rujna 2006. godine, kad je Barr objavio ponudu od 820 kuna za svaku Plivinu dionicu.

Uz Barrovo preuzimanje Plive i prodaju dijela dionica koje su se nalazile u rukama Vlade, vezuje se i jedna od najpoznatijih afera - afera Verona. Podsjetimo, početkom rujna 2006. godine je otkriveno kako je premijerov odlazak na operu u Veroni poslužio i za tajni sastanak Ive Sanadera s Miomirom Žužulom i predsjednikom Uprave Plive Željkom Čovićem. Nekoliko dana nakon tajnog sastanka u Veroni, održanog 25. lipnja 2006. godine, na kojem je dogovorena prodaja Plive, Barr je dobio priliku za sastanak u Vladi. Actavisu je ta prilika pružena tek u rujnu, nakon što je afera otkrivena.

I.M.
Foto: Arhiva

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.