Teroristički napad u Somaliji, među ubijenima i poznati novinar

Screenshot: Euronews

JEDAN od najpoznatijih somalijskih novinara našao se među desetak žrtava koje su poginule u napadima koji su se dogodili jutros u glavnom gradu Mogadishuu, javlja BBC.

Dva napada u jednom danu, nekoliko mrtvih, više od 30 ranjenih

Prvi samoubilački napad automobilom dogodio se jutros u blizini predsjedničke palače, a nedugo zatim dogodila se još jedna eksplozija. U prvom napadu vozilo napunjeno eksplozivom detonirano je na nadzornoj točci u blizini predsjedničke plače i nacionalnog kazališta. Bombaš samoubojica detonirao je eksploziv dok su pripadnici snaga sigurnosti pretraživali njegovo vozilo, rekla je policija. Ubijeno je nekoliko policajaca i civila, a ranjeno je najmanje 30 osoba. 

Među ubijenima je i novinar Awil Dihar Salad, dvoje njegovih zaštitara te vozač. 45-godišnji Salad dugogodišnji je novinar koji je napustio zemlju 2005. godine te se nakon nekoliko godina vratio i radio za Universal TV.

Odgovornost preuzela teroristička islamistička skupina

Odgovornost za oba napada preuzela je teroristička skupina Al-Shabab, povezana s Al-Kaidom, čiji je cilj uspostava islamske države u Somaliji. Al-Shabab redovito izvodi napade u glavnom gradu, no od dolaska Donalda Trumpa na vlast SAD je pojačao zračne napade na skupinu. Ranije ovog mjeseca američka vojska izjavila je kako su u šest zračnih napada ubili 62 pripadnika ove terorističke organizacije.

State Department drži kako grupa ima kontrolu nad velikim dijelom zemlje te je u mogućnosti izvoditi napade uz pomoć bombi samoubojica, eksplozivnih naprava, minobacača i malog oružja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.