Teleskop Hubble slavi 30 godina: NASA objavila njegovu nevjerojatnu fotografiju

Foto: NASA

NASA je u ime 30. obljetnice svemirskog teleskopa Hubble objavila nevjerojatnu fotografiju vatrene oluje rađanja zvijezda u susjednoj galaksiji.

Na snimci vidimo divovsku crvenu maglicu NGC 2014 i njenog manjeg plavog susjeda NGC 2020. Obje maglice dio su ogromnog područja Velikog Magellanovog oblaka, u kojem se formiraju nove zvijezde. Veliki Magellanov oblak je satelitska galaksija našeg Mliječnog puta i udaljen je od nas oko 163.000 svjetlosnih godina.

Znanstvenici su ovoj formaciji NGC 2014 i NGC 2020 dali nadimak Kozmički greben jer nalikuje podmorskom svijetu, piše NASA.

Dugovječan teleskop Hubble

Prije trideset godina, 24. travnja 1990., NASA je lansirala Hubble u Zemljinu orbitu. Ovaj svemirski teleskop zaslužan je za revoluciju u modernoj astronomiji jer je, osim znanstvenicima, omogućio i javnosti da gleda u nevjerojatna svemirska prostranstva. Nevjerojatne snimke Hubblea redefinirale su naš pogled na svemir i naše mjesto unutar njegovog vremena i prostora.

"Hubble nam je dao zadivljujuće uvide o svemiru, od obližnjih planeta do najudaljenijih galaksija", rekao je astrofizičar Thomas Zurbuchen, izvanredni administrator za znanost u sjedištu NASA-e.

Zbog svog položaja u orbiti, gdje mu pogled ne zamagljuje naša atmosfera, teleskop Hubble već 30 godina uspijeva otkrivati tajne svemira u kristalno čistoj oštrini i u širokom rasponu valnih duljina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.