Talijanski turisti zbog računa u restoranu na Kornatima pokupili batine, Bajs se ispričao

BLAGODATI "hrvatske gostoljubivosti" na Kornatima je, nažalost, ljetos iskusilo petero Talijana. Priča o batinama koje su dobili u utorak navečer, tijekom ljetovanja u Hrvatskoj, osvanula je u talijanskom listu Corriere della Sera pod naslovom: "Hrvatska: Pretukli talijanske turiste kad su zatražili račun i restoranu". Traumatično iskustvo iz Hrvatske medijima je prepričala talijanska novinarka Elvira Terranova, koja je sa zaručnikom i prijateljima bila na jedrenju. Batine su "pokupili" u restoranu "Aquarius", na otoku Katina unutar Parka prirode Telašćica, u prolazu Mala Proversa. Priče koje su ispričali Talijani i vlasnik restorana, očekivano se razlikuju.

Terranova je ispričala kako su u utorak rezervirali stol za večeru u "Aquariusu", uz dogovor da im vlasnik restorana organizira prijevoz s jedrilice na obalu i nazad nakon večere. Dok su se jedrilicom približavali otoku, prišao im je čamac na kojem se nalazila osoba iz obližnjeg restorana "Bagatella" i pozvala ih ondje na večeru. Odbili su, rekavši kako već imaju rezervaciju u "Aquariusu" i tad su dobili upozorenje koje su shvatili kao konkurentsko podmetanje, a za koje im je kasnije bilo žao što ga nisu poslušali - rečeno im je kako se odlazak u "Aquarius" ne preporučuje jer su vlasnici izrazito neugodni i problematični ljudi.

Palačinke sa krhotinama stakla pa batine zbog računa

Večera na kojoj se petero Talijana pridružilo još četvero prijatelja protekla je manje više mirno, unatoč činjenici da su imali prilike kušati palačinke sa krhotinama stakla. No, problem je nastao kad je trebalo platiti račun - svotu od 3.336 kuna, a u restoranu nisu primali kartice. Tad su Talijani rekli kako će platiti gotovinom, u eurima, pa je osoblje "Aquariusa" ceh preračunalo po tečaju od 7,16 kuna za euro - u 466 eura. Talijani su tad zatražili račun - i nisu ga dobili. Vlasnik restorana Zoran Ramov tvrdi kako su se turisti oko računa htjeli cjenkati pa su na kraju platili u kunama, a tražili račun u eurima, što im on nije mogao izdati.

Svađa oko računa rezultirala je time da, unatoč prethodnom dogovoru, iz "Aquariusa" goste nisu željeli prebaciti nazad na jedrilicu. Ogorčeni Talijani su tad ugostitelju rekli kako će pozvati policiju i "povukli vraga za rep" - došlo je do naguravanja i udaranja. Terranovu su nasilnici odgurnuli i srušili je na tlo, prijateljicu joj bacili u more, a zaručniku su joj dvojica napadača udarcem izbili naočale s nosa, razderali mu majicu i pretukli ga.

O svemu obaviješteno talijansko veleposlanstvo

U pomoć im je priskočio muškarac iz restorana "Bagatella" koji je vidio što se događa i pozvao policiju. Pomogao im je izvaditi stvari iz mora - torbice, novčanike s dokumentima i mobitele te ih je prevezao do njihove jedrilice. O cijelom je incidentu obaviješteno i talijansko veleposlanstvo. "O događaju sam osobno obaviješten od strane lokalne policije te sam u stalnom kontaktu s Talijanima koji su opisali što se dogodilo", rekao je talijanski veleposlanik u Hrvatskoj Alessandro Pignatti Morano di Custoza.

"Ovakvo se ponašanje prema gostima u Hrvatskoj ne može i neće tolerirati"

Ministar Damir Bajs uputio je službenu ispriku Ministarstva turizma zbog napada na talijanske turiste u kojoj se navodi kako "najoštrije osuđuje ovakav nasilni čin". Bajs podsjeća kako je u takvim trenucima "nužno i opravdano što prije alarmirati policiju". "

Ovakvo se ponašanje prema gostima u Hrvatskoj ne može i neće tolerirati", poručio je ministar Bajs. U priopćenju Ministarstva turizma se navodi i kako su kontaktirali PU zadarsku koja provodi detaljnu istragu slučaja, kojem će se posvetiti i Državni inspektorat.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.