Talijanski parlament izglasao zakon kojim Berlusconija štiti od tužbi

VEĆINA u talijanskome parlamentu je izglasala zakon kojemu kontroverznoga premijera Silvija Berlusconija štite od progona u dvama procesima koji su u tijeku protiv njega. Tijekom glasanja za sporni zakon, oporbeni zastupnici su dizali talijanski ustav u zrak i uzvikivali "Sramota", želeći na taj način iskazati svoje protivljenje zakonu koji se protivi ustavnom načelu da su svi građani jednaki pred zakonom.

Novi zakon dopušta šestomjesečnu suspenziju koja se dvaput može obnavljati, do ukupne odgode od 18 mjeseci. Tuženi dužnosnik može tražiti odgodu procesa ako je "legitimno spriječen prisustvovati suđenju jer je dužnosnik".

Prema novoizglasanom zakonu, premijeru i ministrima se dopušta šestomjesečna odgoda saslušanja u bilo kojem procesu u tijeku u koji su uključeni. Protiv talijanskoga premijera Silvija Berlusconija su u tijeku dva sudska procesa na sudu u Milanu u kojima ga se tereti za korupciju i za porezne prijevare. Berlusconi niječe optužbe.

Kritičari ovoga zakona smatraju da je njegovo donošenje tempirano da bi zaštitilo Berlusconija od suđenja u Milanu, dok zagovaratelji zakona tvrde da su Talijani Berlusconija izabrali da vodi zemlju, a ne da ga u tome sprječavanju sudski procesi.

Kontroverzni zakon je u donjem domu parlamenta donesen još prošloga mjeseca, a jučer je potvrdu dobio i u senatu gdje većinu drže Berlusconijevi konzervativci.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.