Turisti će platiti 275 eura kazne ako se predugo zadrže u "crvenim zonama" Portofina

Foto: Unsplash

Gradske vlasti pitoresknog Portofina, omiljene turističke destinacije na talijanskoj rivijeri, donijele su novo pravilo o zabrani duljeg zadržavanja u određenim dijelovima mjesta, što je izazvalo nezadovoljstvo posjetitelja, osobito onih koji posvuda žele snimiti selfie.

Riječ je o mjestima na kojima turisti imaju posebno dobar pogled na poznati zaljev, a neki su, prenosi Ansa, ovaj potez protumačili kao zabranu selfieja.

Zadrže li se turisti zbog fotografiranja predugo na označenim područjima, mogli bi platiti novčanu kaznu u iznosu od 275 eura.

Uvođenje "crvenih zona" zbog izbjegavanja "anarhičnog kaosa"

Gradonačelnik Portofina Matteo Viacava, koji je potpisao uredbu, jučer je pojasnio da će se između središta mjesta i plaža uvesti "crvene zone", izvijestila je Ansa.

Pojasnio je kako je to jedini način da se izbjegne "anarhični kaos" koji se događa u srcu sezone zbog mnoštva turista koji se, da bi snimili selfieje, dulje zadržavaju na određenim mjestima, ometajući pritom promet i blokirajući uske uličice ribarskoga mjesta s 500 stanovnika.

Pravilo je na snagu stupilo već tijekom uskršnjeg vikenda i pojačanog priljeva turista i bit će na snazi do kraja listopada svakodnevno od jutra do 18 sati. Vijest o novoj uredbi brzo se proširila. Izazvala je negodovanje, posebno britanskih medija, i podigla buru na britanskim društvenim mrežama.

Gradonačelnik ljut na reakcije iz inozemstva

Viacava je ljutito reagirao na reakcije iz inozemstva. "Nemojmo lupetati olako. Nitko ovdje nije zabranio selfieje, pa čak i ako Englezi tako napišu, nema razloga da im povjerujete", kazao je jučer gradonačelnik.

Pojasnio je da je uredbom zabranjeno samo okupljanje i dulje zadržavanje u određenim dijelovima mjesta iz sigurnosnih razloga. Pravila koja se odnose na snimanje selfieja na snazi su i u Sjedinjenim Državama, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Japanu...

Zabrana selfieja 

New York i Kalifornija zakonom su zabranili selfieje u zoološkim vrtovima, gdje bi se u pozadini mogle nalaziti opasne divlje životinje, poput tigrova i medvjeda.

Selfieji nisu dopušteni ni u nekim dijelovima Londonskog tornja - Martin Tower, Kraljevskim kapelama i Kući dragulja. Ne biste ih trebali praviti ni za vrijeme utrke u Pamploni jer biste se u protivnom mogli suočiti s globom do 3000 eura.

Od 2014. postoji zabrana selfieja na Plage de la Garoupe, maloj pješčanoj plaži na Azurnoj obali.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.