Talijanski fašisti slavili Mussolinija na godišnjicu njegove smrti

Screnshot: Ruptly

STOTINE talijanskih fašista posjetile su grobnicu svog uzora, bivšeg talijanskog diktatora Benita Mussolinija, na 74. godišnjicu njegove smrti. 

Talijanski fašisti okupili su se kako bi izrazili svoju nostalgiju u gradiću Predappiju, gdje je Mussolini rođen 1883.

 

 

 

Vođa i utemeljitelj fašističkog pokreta zauzeo je vlast u Italiji 1930. i vladao njom dok nije svrgnut 1943. usred Drugog svjetskog rata u kojem se fašistička Italija borila na strani nacističke Njemačke

Mussolinija uhvatili i strijeljali partizani 28. travnja 1945.

Talijanski kralj je potpisao primirje sa saveznicima, a Mussolini je zatvoren, no oslobodili su ga njemački komandosi. Do kraja rata nastavio je vladati nacističkom satelitskom državicom na sjeveru Italije nazvanom Talijanska Socijalna Republika. 

Italija je potpuno oslobođena u zajedničkoj akciji saveznika i talijanskih partizana 1945. 

Partizani su i uhvatili Mussolinija, koji je pokušao pobjeći u Švicarsku sa svojom ljubavnicom Clarom Pettaci, i strijeljali ga 28. travnja 1945.

Odavanje počasti fašističkom vođi postalo je u međuvremenu tradicija. Svake godine fašističke i druge ekstremno desničarske grupe održavaju ceremonije i parade na godišnjicu Mussolinijeve smrti. 

Gradonačelnik Predappija izrazio je negodovanje zbog komemoracije za Mussolinija, tvrdeći da ona daje njegovom gradu "imidž fašističkog tematskog parka", kako prenosi ruski RT. Ipak, ni gradske ni državne vlasti nisu zabranile okupljanje. 

Dan oslobođenja od fašizma popraćen fašističkim incidentima

Fašistički incidenti obilježili su i Dan oslobođenja, talijanski nacionalni praznik koji se slavi na dan oslobođenja zemlje od fašizma, 25. lipnja. Fašisti su, kako javlja Independent, održali demonstracije, vandalizirali spomen-obilježja talijanskog antifašističkog pokreta otpora i crtali svastike diljem zemlje. 

U Milanu se u srijedu tridesetak fašista i navijača nogometnog kluba Lazio okupilo s transparentom "Čast Benitu Mussoliniju", podižući desnice prije utakmice svog kluba, u blizini Piazzale Loreto, gdje je Mussolinijevo tijelo bilo obješeno naopako nakon što je pogubljen. 

Ekstremno desni aktivisti u Rimu također su se u četvrtak okupili s transparentom "Dosta antifašizma", vijoreći zastavama Talijanske Socijalne Republike.

Talijanska vlada osudila je incident u Milanu, ali ne i u Rimu. Potpredsjednik vlade i lider krajnje desne stranke Liga nazvao je navijače Milana "idiotima" i dodao kako vlada "ne tolerira nikakvu vrstu fizičkog ili verbalnog nasilja".

No Salvinija su kritizirali što ni on ni itko od ministara iz Lige nisu nazočili nacionalnoj proslavi Dana oslobođenja. Salvini je u prošlosti više puta kritizirao događaj, nazivajući ga "derbijem između fašista i komunista". 

Ipak, deseci tisuća Talijana sudjelovali su u Rimu i Milanu u povorkama kojima je obilježena pobjeda nad fašizmom. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.