Talijanka izbjegavala zatvor 2 godine, živjela u samostanima kao časna sestra

Ilustracija: EPA

TALIJANKA osuđena na dvogodišnji zatvor skrivala se od vlasti pretvarajući se da je časna sestra. Skrivala se u samostanima na sjeveru Italije, piše The Guardian.

Osuđena u odsutnosti na Siciliji pa pobjegla na sjever Italije

Baš kao u britanskoj komediji Nuns on the Run iz 1990. godine, ova 47-godišnjakinja je krajem 2017. godine u odsutnosti na sudu na Siciliji osuđena zbog prijevare na dvije godine zatvora. Za njom je izdan uhidbeni nalog, no ona je pobjegla s otoka te uspješno prikrivajući svoje tragove došla na sjever Italije. Tamo je našla skrovište u samostanima u Piemontu i Lombardiji, gdje se pretvarala da je časna sestra koja traži utočište.

Pretvarala se da je časna sestra koja traži utočište

Istražitelji koji su razgovarali s prevarenim časnim sestrama rekli su kako se bjegunka pretvarala da je “časna sestra koja traži pomoć jer je teško bolesna”.

Iz talijanske policije su rekli i kako je išla od samostana do samostana te da je stalno mijenjala identitet. U jednom samostanu, gdje se zadržala nekoliko dana, predstavila se kao nećakinja jedne časne sestre iz njihovih redova. Neke druge časne sestre rekle su kako je samo došla u njihov samostan te da nije otkrivala detalje o sebi. U jednom samostanu su rekli da se pretvarala da je vrhovna sestra jednog reda časnih sestara.

Prošlog tjedna otkrila je jedna časna sestra

No prošlog tjedna njen bijeg je došao kraju nakon što je jedna časna sestra u samostanu u Gallarateu posumnjala na nju te pozvala policiju. Ta časna sestra rekla je kako joj je bilo sumnjivo što je prevarantica nekoliko puta mijenjala verzije priče o sebi. 

Kad je policija stigla u samostan i odvela ženu na ispitivanje, shvatili su da je riječ o bjegunki sa Sicilije.

Bjegunka će sada, uz postojeću osudu, biti optužena i za lažno predstavljanje.

U Italiji nije rijetkost da kriminalci koriste religiju za skrivanje

Inače, u Italiji, gdje se oko 80 posto stanovnika deklarira kao katolici, nije rijetkost da kriminalci koriste religijske ustanove i obilježja kako bi pobjegli od vlasti. 

Tako je 2013. godine 61-godišnji diler iz Kalabrije nosio svećeničku mantiju dok je prenosio kokain automobilom iz Francuske. Jedan od vođa sicilijske mafije Totò Riina godinama se odijevao kao svećenik kad je išao na tajne sastanke s drugim članovima ove kriminalne organizacije. Još jedan sicilijski mafijaš Bernardo Provenzano također se znao odijevati kao biskup dok se 43 godine skrivao od vlasti. Uhićen je 2006. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.