Talibani oteli afganistansku feministkinju, odveli je na nepoznatu lokaciju

TALIBANSKE vlasti su jučer nasilno ušle u dom afganistanske aktivistice Mursal Ayar te je odvele na nepoznatu lokaciju. Radi se o šestoj ženi koju su talibani oteli u posljednjih nekoliko tjedana.

Talibani su zanijekali da su priveli navedene žene. No udruge za ljudska prava strahuju za dobrobit Parwane Ibrahim, Tamane Paryani i njezine tri sestre - Zarmine, Shafiqe i Karime, koje su nestale 19. siječnja.

Glasnogovornik talibana je rekao da se istražuje slučaj nestanka Mursal Ayar.

"Ovo se tek sada dogodilo. Provodimo istragu", rekao je glasnogovornik talibana Bilal Karimi za BBC.

"Upomoć, talibani su došli u moju kuću"

Aktivistice su sredinom siječnja sudjelovale u mirnim prosvjedima u Kabulu tražeći da se ženama pod vlasti talibana daju prava na rad, studiranje i političku aktivnost. Nekoliko dana kasnije Paryani je objavila video na društvenim mrežama na kojem se vidi kako naoružani muškarci ulaze u njezin stambeni blok.

"Upomoć, talibani su došli u moju kuću", rekla je prije nego što je video završio.

U prethodnom intervjuu za BBC taliban Suhai Shaheen optužio je Paryani da "snima lažne scene kako bi dobila azil u inozemstvu".

UN-ov Ured za ljudska prava u subotu je ponovno priopćio da je "vrlo uznemiren" zbog kontinuiranog nestanka ljudi povezanih s nedavnim prosvjedima za prava žena.

"Ozbiljno smo zabrinuti za njihovu dobrobit i sigurnost", rekla je u utorak Ravina Shamdasani, glasnogovornica Visokog povjerenika za ljudska prava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.