Tabak: Mlade ništa ne košta da odu u Sloveniju raditi umjesto da prisilno kampiraju

Foto: Pixsell/Dubravka Petric

Igor Tabak, vojni analitičar, na N1 je komentirao moguće uvođenje obvezne vojne obuke u Hrvatskoj. Podsjetimo, u Hrvatskoj se razmišlja o uvođenju obvezne vojne obuke nakon srednje škole u trajanju od mjesec dana, u kojoj bi svi prošli obuku prve pomoći, rukovanja oružjem, nuklearne i kemijske zaštite. 

"Svakih godinu do dvije ta ideja dolazi s iste strane političkog spektra i onda se odbije od vladajuće i Ministarstva obrane. Zapravo, uvijek stane na istome, stavovima da je tema komplicirana, da bi to bilo skupo te da će se razmotriti, a na kraju se ništa ne objavi. Onda opet marginalci počnu pričati o potrebi uvođenja obveznog služenja vojne obveze", rekao je Tabak.

"Taj sustav je imao raznih problema o kojima zagovaratelji ne pričaju jer cijela stvar je u svom najboljem trenutku bila dosta kaotična i obilježena raznim problemima koje se riješilo zamrzavanjem i prekidanjem čitave priče, a ne reformom", dodao je.

Tabak je odgovorio na pitanje je li uvođenje vojnog roka jamac veće razine sigurnosti Hrvatske.

"Mlade ljudi ništa ne košta da odu u Sloveniju raditi, umjesto da se bave prisilnim kampiranjem ili tečajevima"

"Jedno je popuna oružanih snaga, popuna ljudstvom kroz dragovoljno služenje i onda ulazak u profesionalni sastav Republike Hrvatske. To je jedna tema i ta tema ima velikih problema. Druga stvar je širenje kulture nacionalne sigurnosti, dizanje dojma o ugrozama i o mogućim odgovorima na njih. Obrazovno i informativno djelovanje nema veze s popunom vojske i to je nešto što se kod nas isprepliće i namjerno miješa", objasnio je vojni analitičar.

"To je posljedica općeg nebavljenja javnosti, a posebno politike, obranom, nacionalnom sigurnošću, sigurnošću općenito. Sve se skupa kod nas već godinama radi prigodno, predizborno, napamet. To su situacije kod kojih je normalno da razni umirovljenici raspravljaju kako bi vojska trebala odgajati mlade ljude, naravno, prisilno i sve to bi se trebalo raditi na način koji sliči na jugoslavenske sustave.

Taj sustav nije bio bezveze, mi smo ga jako brzo razmontirali, što nije bilo pametno, a sada se suočavamo s posljedicama koje bi se prigodno htjelo okrenuti prisilnom mjerom. Mlade ljude ništa ne košta da odu u Sloveniju i dalje, da odu raditi umjesto da se bave prisilnim kampiranjem ili tečajevima", dodao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.