Swoboda: Pod istragom nije cijeli HDZ, mnogi članovi stranke se ponašaju korektno



"HRVATSKA mora pokazati i dokazati da se istrage provode korektno", komentirao je Hannes Swoboda, izvjestitelj za Hrvatsku u Europskom parlamentu, informaciju da se protiv HDZ-a vodi istraga zbog crnih fondova. Swoboda je naglasio da pravosuđe mora djelovati bez bilo kakvih pritisaka.

"Mi u Europskom parlamentu smo protiv svake vrste političkog pravosuđa", kazao je Swoboda, te naglasio kako očekuje da će nadležni organi ispitati sve osobe koje se dovodi u vezu s crnim fondovima. No, također je naglasio kako se ne može govoriti o postupku protiv cijelog HDZ-a.

"Sigurno se ne radi o čitavoj stranci, zato što postoje mnogi članovi i suradnici HDZ-a koji se ponašaju korektno. Čak i ako se radi o osobama koje su imale visoke funkcije, to su ipak pojedinci. Osobe koje su kršile zakon moraju snositi posljedice, kaže Swoboda.

Istraga protiv HDZ-a, poručuje Swoboda, ne bi se trebala politizirati u kampanji. "Odluka suda je jedna stvar, a odluka birača sasvim druga. Ne znam na koji će način hrvatski birači ova zbivanja uzeti u obzir na izborima, ali vjerujem da su dovoljno zreli da mogu sami izvući zaključke", izjavio je Swoboda, prenosi Deutsche Welle.

"Europska unija i ja osobno kao izvjestitelj za Hrvatsku u Europskom parlamentu držimo se zakona kao i sudske odluke. To je odlučujuće, jer ako dođe do presude, samo po sebi je razumljivo, da je poželjno da se povuku i političke posljedice, ali do presude vrijedi presumpcija nevinosti", poručuje Swoboda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.