Svjetski židovski kongres pozvao Hrvatsku da počne stručno raspravljati o Jasenovcu

Screenshot: YouTube

PORTAL The Balkan Insight u nedavnom članku prenosi mišljenja uglednih židovskih stručnjaka o zločinima u Jasenovcu.

Svjetski židovski kongres - međunarodna organizacija koja predstavlja židovske zajednice - navodno želi pokrenuti raspravu o zločinima tijekom Drugoga svjetskog rata u hrvatskom fašističkom logoru Jasenovac. Menachem Rosensaft, ugledni američki profesor prava i glavni savjetnik Kongresa, nedavno je potaknuo medijski interes na tu temu člankom pod naslovom "Hrvatska drsko nastoji izbrisati svoje zločine iz holokausta iz povijesti" u židovskom časopisu Tablet.

Izrazio je zabrinutost da hrvatski politički čelnici šalju različite poruke ovisno o tome govore li u svojoj zemlji ili inozemstvu.

Dosljednost činjenicama

Rekao je da se povijesno pamćenje i točnost ne mogu mijenjati ovisno o publici. Dodao je da cijene način na koji su hrvatski čelnici govorili o holokaustu u Izraelu, ali i da su zabrinuti da se tako ne govori uvijek pred hrvatskim narodom.

Uvodeći rasne zakone protiv Srba, Židova i Roma, hrvatski fašistički pokret ustaša ubio je preko 83.000 ljudi u logoru Jasenovac između 1941. i 1945. godine.

Rosensaft se posebno zainteresirao za tu temu kada je primijetio židovski bojkot godišnje službene komemoracije na memorijalnom mjestu logora. I srpske su zajednice u posljednje dvije godine odbile prisustvovati tome, jer smatraju da je to oživljavanje fašističkih vrijednosti u hrvatskoj politici.

Rosensaft je rekao da to nije "kampanja protiv Hrvatske", nego pokušaj privlačenja pažnje unutar i izvan Hrvatske na temu o holokaustu u Hrvatskoj.

Ta bi debata mogla voditi do konferencija i sličnih događaja te čak i do međunarodne komisije, koja bi se mogla uhvatiti posla utvrđivanja činjenica o Jasenovcu.

Istraživači su uspjeli sastaviti popis imena 83.145 žrtva u logoru. Neki u Hrvatskoj tvrde da je broj značajno viši ili niži, iako se većina povjesničara slaže da ukupan broj smrti iznosi oko 100.000.

Rosensaft tvrdi da bi broj žrtava trebali utvrditi nezavisni međunarodno priznati povjesničari i učenjaci iz Amerike ili Jeruzalema, a da se trebaju uključiti i hrvatski i srpski povjesničari, predstavnici hrvatske židovske zajednice i predstavnici Roma.

Depolitizacija

Dodao je da se nikad ne smije politizirati te zločine. Istaknuo je da kongres traži povijesnu točnost i depolitizaciju sjećanja na holokaust i istaknuo da u tom aspektu nema razlike između Židova, Srba ili Roma koji su poginuli tamo.

Usred rastućih dobrih odnosa s Izraelom, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila je Yad Vashem u Jeruzalemu 2015. godine. No, nikad nije prisustvovala službenim komemoracijama u Jasenovcu, nego ga je jednom nenajavljeno posjetila, što je zabrinulo udruge koje se bave žrtvama.

Rosensaft je rekao da je situacija u Hrvatskoj dio širih zbivanja u srednjoj i istočnoj Europi, i dodao da je ljude potrebno educirati o toj temi jer je poznato da su te zločine počinili isključivo ustaše, a poznata su i njihova imena, kao i imena njihovih zapovjednika.

Komentirao je i nedavni dokumentarac "Jasenovac – istina" kontroverznog hrvatskog redatelja Jakova Sedlara, za koji brojni stručnjaci tvrde da je umanjio značaj zločina u Jasenovcu. No, nije htio govoriti o nagradi koju je grad Zagreb dodijelio Sedlaru u travnju.

"Nije na nama da komentiramo unutarnje poslove. Sve što mogu reći je da nije pohvalno priznati film ili knjigu koja preoblikuje činjenice", zaključio je.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.