WMO UPOZORAVA 2017. jedna od najvrućih godina: "Daljnje zagrijavanje može ugroziti život na Zemlji"

Foto: Shutterstock

SVJETSKA meteorološka organizacija (WMO) upozorila je da će 2017. biti jedna od tri najtoplije godine od početka mjerenja, a za globalno zagrijavanje najviše je odgovorna ljudska djelatnost.

Znanstvenici su istaknuli da su najveći pokazatelji klimatskih promjena ekstremne vremenske pojave u svijetu ove godine. WMO je prezentirao svoje godišnje izvješće o klimi prvog dana UN-ove rasprave o klimi.
 
Prošlog tjedna WMO je također objavio novu studiju koja je pokazala da je količina ugljikovog dioksida u atmosferi dosegla najvišu zabilježenu razinu, za što je najvećim dijelom kriva ljudska djelatnost, odnosno industrija nafte, ugljena i cementa te krčenje šuma.
 
 
Ekstremno vrijeme dokaz je opasnosti uzrokovane ljudskim djelovanjem
 
Nova studija obuhvaća period između siječnja i rujna, a pokazala je da je prosječna globalna temperatura za 1.1 Celzijev stupanj viša nego u predindustrijskom periodu. Ovo se opasno približava granici od 1.5 stupnjeva, koja je ključna za osiguravanje opstanka mnogih otočnih država, upozorili su stručnjaci.
 
Prema analizi, 2017. godina će vjerojatno biti za 0.47 stupnjeva toplija od prosjeka u razdoblju između 1981. i 2010. godine. WMO je naglasio da se "natječe" s 2015. godinom za drugo mjesto na popisu najtoplijih godina od početka mjerenja.
 
"Posljednje tri godine su bile najtoplije u smislu rekordnih temperatura. To je dio dugotrajnog trenda globalnog zagrijavanja", rekao je glavni tajnik WMO-a Petteri Taalas i dodao:
 
"Svjedočili smo ekstremnom vremenu, temperaturama iznad 50 stupnjeva u Aziji, rekordnim uraganima u Karibima i Atlantiku, nepopustljivoj suši u istočnoj Africi. Mnoge od ovih pojava su znakovi klimatskih promjena uzrokovanih povećanom emisijom stakleničkih plinova, koju uzrokuje ljudska aktivnost".
 
Sve ekstremnije vrijeme može ugroziti cjelokupan život na Zemlji
 
"Sve ekstremnije vremenske prilike očekuju se u sljedećim desetljećima zbog zagrijavanja Zemlje, a to možemo spriječiti samo znatnim smanjenjem emisije stakleničkih plinova koje zahtijeva Pariški sporazum", izjavio je za BBC profesor klimatskih znanosti sveučilišta Reading Richard Allan.
 
O novoj studiji i upozorenjima WMO-a raspravljat će se na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama u Bonnu. "Ovi pronalasci naglašavaju rizik za ljude, ekonomije i cjelokupan život na Zemlji ako ne slijedimo ciljeve i ambicije Pariškog sporazuma", izjavila je izvršna tajnica UN-ove konvencije o klimatskim promjenama Patricia Espinosa.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.