Svjedok: Katar plaća Trumpovog zeta i muslimansku kongresnicu

Foto: EPA

ILHAN Omar, američka kongresnica somalskog porijekla, u službi je Katara, tvrdi kanadski poduzetnik koji je pozvan kao svjedok na suđenju katarskom šeiku Kalida bin Hamad al-Tanija.

Kanadski biznismen Alan Bender rekao je u sklopu svog svjedočenja i da je Katar financirao Omar te da je ona preko Katara prenosila osjetljive državne informacije Iranu, s kojim je SAD u neprijateljskim odnosima. 

Ovu eksplozivnu vijest objavio je izraelski Jerusalem Post, koji je i kontaktirao Omar za reakciju. Iz ureda ove kongresnice, koja je inače uz Rashidu Tlaib prva muslimanska zastupnica u američkom Kongresu, demantirali su ove optužbe.

Svjedok na sudu katarskom plemiću optuženom za naručivanje ubojstva

Osim Kataru, Bender je rekao i da je Omar prisegnula na vjernost kontroverznom turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu. 

Bender je svjedočio na sudu u američkoj saveznoj državi Floridi. Ondje se pripadniku katarske kraljevske obitelji Al-Tani sudi pod optužbom da je naredio svom američkom tjelohranitelju da ubije dvoje ljudi, muškarca i ženu, koje je "smatrao prijetnjom svojoj društvenoj reputaciji i osobnoj sigurnosti".

Al-Tani je navodno prijetio i svom tjelohranitelju Matthewu Pittardu da će ga ubiti ako ne izvrši njegovu zapovijed te zakopati njegovo tijelo u pustinji i ubiti čitavu njegovu obitelj.

Bender je floridskom sudu kazao da je ove informacije dobio od trojice katarskih dužnosnika, od kojih je jedan emir za sigurnosne poslove Mohamad bin Ahmed bin Abdulah al-Masnad.

Katarci svjedoku: Vrbovali smo mnoge političare, Omar nam je dragulj u kruni

"Da nije bilo naše gotovine, Ilhan Omar bi bila samo još jedna crna izbjeglica iz Somalije u Americi koja bi skupljala socijalnu pomoć i konobarila vikendima", rekli su mu navodno ovi katarski dužnosnici.

Katarski dužnosnici su, tvrdi Bender, i od njega tražili da vrbuje američke političare i novinare. Kad je on prigovorio na takav nemoralan (i ilegalan) zahtjev, pohvalili su mu se da već imaju niz Amerikanaca na svom platnom spisku. Omar su u tom kontekstu opisali kao "dragulj u kruni". 

"Katarci su regrutirali Ilhan Omar mnogo prije nego što je i pomišljala na to da bude državni dužnosnik... Pripremali su je i postavili temelje da ona ode u politiku i prije nego što je ona sama pokazala interes za to. Uvjerili su je", dodao je Bender.

Katarci isplatili Trumpovom zetu 1,4 milijarde dolara?

No osim Omar, ovaj svjedok tvrdi da su katarske vlasti vrbovale i Jareda Kushnera, zeta američkog predsjednika Donalda Trumpa koji ima službenu funkciju u Bijeloj kući kao predsjednikov savjetnik.

Katar je Kushneru, tvrdi Bender, isplatio nevjerojatne 1,4 milijarde dolara, i to posrednim putem u obliku investicije u kanadsku tvrtku Brookfield. Napravili su to, navodno, iako su znali da je to propala investicija kako bi na taj način pokrili dugove koje je Kushner nagomilao kao poduzetnik.

Na pitanje odvjetnice zašto mu Katarci taj novac nisu izravno isplatili, svjedok je odgovorio da bi to bilo prerizično.

A na pitanje znači li to da je Kushner sam tražio od katarske vlade da izvuče njegovu tvrtku, odgovorio je: "Točno. To su mi rekli... I oni su to učinili. A Kushner je sretan s njima... on im je navodno rekao: 'Izaberite jedno od dvoje. Platite što vam kažem da platite ili ja puštam svoje pse.'"

Tko su psi o kojima je Kushner navodno govorio? "Saudijska Arabija i UAE", rekao je Bender aludirajući na dugogodišnje rivalstvo Katara i Saudijske Arabije te saudijskog saveznika Ujedinjenih Arapskih Emirata koje je kulminiralo i saudijskom ekonomskom blokadom Katara.

Katarci o Kushneru: Moramo raditi ono što on želi dok mi ne preuzmemo kontrolu nad Bijelom kućom

"Dok god je on (Kushner) u Bijeloj kući, moramo raditi ono što on želi dok mi ne preuzmemo kontrolu nad Bijelom kućom", rekli su Katarci Benderu, prema njegovom svjedočenju.

Što se Omar tiče, nju su, prema njegovom objašnjenju, Katarci vrbovali zbog toga što je imala više slabih točaka koje su mogli iskoristiti. Njen otac je, navodno, kao visoki časnik u somalskoj vojsci vršio "vrlo nasilna ispitivanja" - što zvuči kao eufemizam za mučenje.

Osim toga, prema ovom svjedočenju se čini da Katarci imaju i druge osjetljive informacije koja bi za Omar mogle izazvati skandal, a kojima je mogu ucjenjivati po uobičajenoj špijunskoj taktici koju je još sovjetski KGB nazivao "kompromat". 

Katarci o Omar: Nemojte da vas zavara muslimanska marama, ona je seks-manijak

"Nemojte da vas zavara njena (muslimanska) marama za glavu. Ona je seks-manijak, vrlo je slaba kad je riječ o seksu i novcu. A mi imamo oboje", navodno su Benderu rekli Katarci.

Bender je također optužio Omar, ali i Lindu Sarsour, palestinsko-američku aktivisticu koja je bila jedna od suorganizatorica Ženskog marša, da su tajne pripadnice zloglasne islamističke organizacije Muslimansko bratstvo. 

"Oni (Katarci) su je zvali sestra Ilhan, što je termin koji koristite samo ako ste pripadnik Muslimanskog bratstva. Tako da se Abdulah al-Atbah referira na Ilhan Omar kao sestru Ilhan, kao i za sestru Lindu, a to je Linda Sarsour, još jedna aktivistica koja će se sada kandidirati za Senat", rekao je Bender.

Omar je inače jedna od četiri kongresnice, sve odreda pripadnice etničkih i/ili vjerskih manjina i s krajnje lijevog krila te sve Demokratske stranke te sve osim jedne rođene izvan SAD-a, koje je Trump oštro napao na nekoliko skupova ove godine, na što su njegovi pristaše počeli skandirati: "Šaljite ih natrag."

Omar je nakon toga navodno bila zasuta desničarskim prijetnjama smrću na društvenim mrežama. A sad je i njena republikanska suparnica na izborima u Minnesoti sljedeće godine, Danielle Stella, blokirana na Twitteru nakon što je u tvitu napisala da bi "ako se dokaže da je Omar prenosila osjetljive informacije Iranu, trebalo suditi za veleizdaju i objesiti je."

Katar znao da će Saudijci ubiti Kašogija?

Bender je za američki Washington Post ustvrdio da je i za ubojstvo saudijskog novinara Džamala Kašogija, koje su izvršili Saudijci, ustvari teren pripremio upravo Katar. Razlog je to što je Kašogi uhvaćen kako "igra za obje strane". Navodno je prenosio Kataru saudijske tajne. Katarci su navodno Benderu otkrili da je i Kašogi bio pripadnik Muslimanskog bratstva.

"Najbolja stvar koja se može kupiti novcem su američki dužnosnici jer oni su najjeftiniji na cijelom svijetu", rekli su mu navodno katarski dužnosnici: "Britanski dužnosnici, oni traže milijune kako bismo ih vrbovali. Američki političari, neki od njih prihvate 50 tisuća dolara."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.