SVIJET ČEKA PRESUDU MLADIĆU Bivši haaški tužitelj: "Stvari bi ponovno mogle ići u korist Srbije"

Screenshot: YouTube

MEĐUNARODNI kazneni sud za bivšu Jugoslaviju izreći će danas prvostupanjsku presudu Ratku Mladiću, ratnom zapovjedniku vojske bosanskih Srba koji je optužen za ratne zločine počinjene u vrijeme kada je obnašao dužnost zapovjednika Vojske Republike Srpske.

Radi se o povijesnoj presudi jer je riječ o jednom od glavnih igrača u ratu na prostorima bivše Jugoslavije i zato što je general Mladić s političkim liderom Srba u BiH Radovanom Karadžićem dugo uspješno izbjegavao uhićenje. Pred sudom se nikada nije pokajao.

>> Ovako je govorio krvnik Mladić: "Kad god dođem u Sarajevo, usput nekog ubijem"

>> Ratko Mladić 1991. godine: Ako ne nastaviš napad na Škabrnju, strijeljat ću te

>> Bez obzira na presudu, jedno je sigurno: Mladićeve žrtve u Hrvatskoj nikada neće dobiti pravdu

Mladić je u Haagu optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja u Bosni i Hercegovini od svibnja 1992. do pred kraj 1995. godine. U završnoj riječi tužiteljstva u prosincu 2016. godine za njega je zatražena kazna doživotnog zatvora, dok je obrana predložila da ga se oslobodi svih optužbi.


Srpske su vlasti Mladića ICTY-u izručile 31. svibnja 2011. godine, a dokazni postupak u Den Haagu počeo je godinu dana kasnije i trajao je do kolovoza 2016. godine. Svoje iskaze tijekom procesa dalo je 377 svjedoka obrane i optužbe. Sudsko vijeće u obzir je uzelo i pisane iskaze još 214 svjedoka.

Serge Brammertz: On je utjelovljenje zla za mnoge

Kako piše Guardian, pravni eksperti tvrde da je gotovo sigurno kako će Mladić biti okrivljen za genocid i masakr u Srebrenici u srpnju 1995. godine, kada je ubijeno više od sedam tisuća muškaraca i dječaka.

Serge Brammertz, glavni tužitelj Haaškog suda, u izjavi za Guardian je rekao kako je Mladić utjelovljenje zla za mnoge.

"On je definitivno utjelovljenje zla za mnoge, brojne preživjele i žrtve i upravo zato je ovo suđenje tako važno. Ono daje osjećaj pravde osobama koje čekaju na ovaj trenutak toliko godina", rekao je.

Brammertz je nadgledao potragu za Mladićem tijekom zadnjih godina njegova skrivanja, a potom i maratonsko čitanje optužnice.

"Slučaj Mladić je definitivno jedan od najvažnijih slučajeva pred tribunalom. On je bio u bijegu godinama, a sjećam se, kada sam počeo raditi 2008. godine, kako su svi bili pesimistični oko mogućnosti da će on ikada biti uhićen", rekao je Brammertz.

Brammertz je u razgovoru za Guardian rekao i kako je Europa bila ujedinjena oko toga da je Srbija morala predati osumnjičene Haaškom sudu, prije nego što je uopće mogla početi razgovarati s EU-om o financijskoj pomoći i eventualnom članstvu te smatra kako je upravo to pomoglo pri uhićenju Mladića.

Nice: Stvari ponovo mogu ići u korist Srbije

Kako piše portal Radio Sarajevo, bivši haaški tužitelj Geoffrey Nice razgovarao je s njima o ključnim elementima presude Mladiću.

Nice im je tako rekao kako ga posebno zanima hoće li Haaški sud napraviti ikakvu vezu između onoga što se dogodilo u BiH 1995. i države Srbije.

"Ovo je već duže vrijeme bio predmet zabrinutosti, jer mnoge optužbe koje bi mogle ukazati na vezu između Srbije i zločina u BIH do sada nisu rezultirale ničim. Postoji zabrinutost da, kada je ovo u pitanju, stvari ponovo mogu ići u korist Srbije. Bit će dakle zanimljivo vidjeti hoće li se u ovoj optužbi gdje je Milošević zaista imenovan, on uistinu i tretirati kao odgovorna osoba te njegova veza s Mladićem, a samim time i službene Srbije", rekao je Nice.

Kako prenosi Radio Sarajevo, rekao je i kako će biti interesantno vidjeti hoće li se genocid dokazati tako da to prihvate sva trojica sudaca u vijeću, posebno s obzirom na to, kako je rekao Nice, da je dokazivanje genocida komplicirano i zahtijeva posebne kriterije.


"Treće, zanima me hoće li žrtve, živjeli i ožalošćeni dobiti najvišu razinu poštovanja. Prema mom mišljenju bi trebali. U slučaju presude Radovanu Karadžiću vidjeli smo da, koliko god ona dobra bila u nekom dijelu, kada je riječ o osuđujućem dijelu imala je neobično odstupanje od logike. Samo 40 godina za Karadžića. Što bi značilo da bi on teoretski mogao izaći na slobodu. To je nelogično, i to za čovjeka koji se krio od pravde", rekao je Nice.

"Pitanje o kojem će povjesničari tek raspravljati"

Ipak, rekao je i kako ne može odgovoriti hoće li ovo biti važniji ili veći slučaj od Karadžićeva.

"Mislim da je najveći slučaj onaj koji se još nije odgovarajuće raspravio pred Tribunalom, a to je ukupni plan srpskog establishmenta u Beogradu koji se pokušao realizirati u trima različitim ratovima. Taj ukupni plan koji je postao zločinački nije nikada rezultirao presudom kao što smo vidjeli u tužbama BiH protiv Srbije ili Hrvatske protiv Srbije.

Meni se čini da najveći slučaj, o kojem će povjesničari tek raspravljati, nije neka individualna odgovornost ovog generala ili onog predsjednika ili bilo koga, već je to slučaj koji je to projekt koji je postao sveobuhvatni zločinački pothvat", zaključio je Nice za Radio Sarajevo.

>> Izricanje presude Ratku Mladiću moći ćete pratiti uživo na Indexu od 10 sati

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Ratka Mladića, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Ratko Mladić.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.