Svi su krivi: Cviku osam godina i tri mjeseca, cijeloj skupini skoro 47 godina zatvora!

Jakša Cvitanović i 14 pripadnika njegove zločinačke organizacije krivi su za tri godina dilanja na Korčuli, zaključilo je sudsko vijeće Županijskog suda u Splitu. Svi su nepravomoćno osuđeni na zatvorske kazne. Braća Cvitanović dobili su više od 12 godina zatvora. Cvik će ostati u pritvoru, Mirjan ide na slobodu.

> Kraj farse: I bez grama heroina Cvik će proći kao Kale, diler koji je proslavio Bajića?

Cvik je osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od osam godina i tri mjeseca zatvora. Pojedinačno, za dilanje droge dobio je pet godina zatvora, za organiziranje zločinačke organizacije dvije godine zatvora, za pranje novca tri godine i za dva sprečavanja dokazivanja po pola godine zatvora.

Njegov brat Mirjan Cvitanović osuđen je na četiri godine zatvora. Dobio je godinu dana zatvora za pranje novca te tri i pol godine za dilanje heroina.

Najbližim suradnicima od tri i pol do četiri godine zatvora

Najbliži Cvikovi suradnici, Darko Cetinić, Luka Bulić, Nikola Petričević i bivši Želitin dečko Milan Trifković osuđeni su na po tri i pol godine. Tea Cetinić i njezin dečko Stjepan Matusina također su uvršteni u tu "ligu", već su osuđivani za zloporabu narkotika pa su im i odrezali kazne u skladu s "reputacijom". Tea je osuđena na tri godine i osam mjeseci zatvora, Matusina na četiri godine.

Ostatak ekipe osuđen je na zatvorske kazne od godinu i deset mjeseci do dvije godine zatvora.  

Sudsko vijeće odlučilo se na primjenu blažeg, staroga Kaznenog zakona, koji je važio do listopada 2006. godine. Zaključili su, naime, da je sva droga izdilana do rujna 2006. godine pa nisu našli temelj za primjenu novog, puno strožeg Kaznenog zakona, čemu se nadala Uskokova tužiteljica Natalija Petković. 

U tri godine dilanja sedam milijuna kuna

U tri godine dilanja, Cvikova zločinačka organizacija obrnula je nešto više od sedam milijuna kuna, zaključilo je sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Zorana Matulovića. Pozvali su se na mišljenje sudskog vještaka za financije Zorana Kastropila, koji je naveo kako su braća Cvitanović živjeli i trošili iznad mogućnosti.

Cviku je oduzeta imovinska korist od 5,7 milijuna kuna te više od milijuna kuna pribavljenih kaznenim djelom. Mirjanu su oduzeli 338 tisuće kuna.

"Želita je do kraja ostala vjerodostojna, u sudnici je djelovala kao osoba koja nema nikakve veze s drogom", raščistio je sudac Matulović dvojbe oko kredibiliteta Uskokove krunske svjedokinje. Cvik je presudu saslušao mirno, nisu se bunili ni ostali optuženici, samo je nešto imao za prokomentirati vječni bundžija Stjepan Matusina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.