Švercao migrante na A1. Policija ga vidjela, a on iskočio iz kombija u pokretu

Foto: Pixsell/ Armin Durgut

Gruzijcu, kojeg je u subotu policija uhvatila nakon što je iskočio iz kombija u kojem su se autocestom bez vozača nastavili kretati ilegalni migranti, određen je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, priopćilo je gospićko državno odvjetništvo (ODO).

Zbog toga se nad njim provode dokazne radnje za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom. Tereti ga se i zbog krijumčarenja ljudi.

U Kaznenoj prijavi stoji da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 53-godišnjak u večernjim satima 11. studenog 2023. na autocesti A1 na području Ličko-senjske županije, za unaprijed dogovorenu novčanu naknadu, kombijem prevozio veći broj ilegalnih migranata i time ugrozio njihovo zdravlje i život.

Usporio, ugasio svjetla i motor pa iskočio iz kombija u pokretu

Nakon što su ga uočili policijski službenici, on je usporio vožnju, ugasio svjetla i motor vozila te „iskočio iz vozila u pokretu i pobjegao, dok se vozilo s migrantima nastavilo nekontrolirano kretati cijelom širinom autoceste pri čemu je više puta udarilo u središnju zaštitnu metalnu ogradu i zaustavilo se nakon prijeđenih dvjesto metara“. 

Policija je ranije izvijestila da je odmah po iskakanju vozača kombija policajac koji je primijetio da se kombi i dalje nekontrolirano kreće autocestom i udara u zaštitnu ogradu uskočio u kombi i zaustavio ga te tako spriječio prevrtanje kombija.

U kombiju su bili većinom žene i djeca. Jedna je sutradan umrla 

U kombiju su potom pronašli više stranih državljana, većinom maloljetnika, djece i žena, koji su nezakonito prešli državnu granicu. Na mjestu događaja nije bilo ozlijeđenih, ali je jedna žena sutradan umrla. Ona je zbog slabosti zatražila liječničku pomoć, koja joj je pružena u Općoj bolnici u Gospiću, no ipak je preminula.

Svi ostali su najavili da će od Republike Hrvatske zatražiti međunarodnu zaštitu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.