Prevrtljivi Papandreou: Više vjerujem mudrosti i zrelosti grčkog naroda nego političkom establišmentu

U GRČKOJ se čitav dan odvija prava politička drama, čiji je krajnji ishod i dalje neizvjestan. Prevrtljivi premijer George Papandreou ipak se nije odlučio na ostavku, iako su to od njega zahtijevali čak i neki njegovi ministri. Čini se kako je Papandreou zbog nagomilanog pritiska odustao od održavanja referenduma. Kockao se i izgubio.

18:30 - "Nećemo se miješati u grčku unutrašnju politiku, ali moramo štititi Europu i eurozonu. Ako pukne euro, eksplodirat će i Europa", kazao je na konferenciji na summitu G20 u Cannesu Nicolas Sarkozy.

17:47 - Venizelos je naglasio kako Grčka jasno mora dati do znanja kako neće održati referendum. Opet je nastala zbrka jer se to pomalo kosi s onim što je maloprije govorio Papandreou, koji i dalje misli kako bi svi Grci trebali odlučiti o ovom pitanju.

17:40 - "Atena sad mora učiniti sve što može kako bi uvjerila europske partnere da će odmah poduzeti sve kako bi impementirala dogovoreni plan", kazao je ministar financija Venizelos.

17:26 - "Kad bi se odlučilo protiv dogovorenih mjera, to i značilo sigurno istupanje iz eurozone. Odlazak na prijevremene izbore bio bi katastrofa, jer bi to značilo veliki rizik od bankrota. Ukoliko je opozicija spremna pregovarati, mi smo spremni ratificirati i provesti dogovoreni sporazum o spašavanju. Ali sporazum mora ratificirati i parlament", zaključio je.

17:18 - "Ne možemo dopustiti da tržište donosi odluke umjesto grčkog naroda. Namjera referenduma bila je ta ovu odluku jasno donese grčki narod. Više vjerujem mudrosti i zrelosti grčkog naroda nego političkom establišmentu", nastavlja Papandreou.

Odluka o referendumu je nešto na što ova vlada ima pravo

17:13 - "Odluka o odlasku na referendum je naša odluka. To je odluka na koju ova vlada ima pravo. U pitanju je naša pozicija u eurozoni. A jedini način da ostanemo u eurozoni jest da pristanemo na uvjete koji su dogovoreni prošlog tjedna", nastavlja Papandreou.

17:08 - "Ispunili smo svoju odgovornost. Dogovor koji smo prošlog tjedna postigli s EU je veliki trenutak u našoj povijesti. On otvara nove mogućnosti. Smanjenje duga će direktno utjecati na sve Grke", kazao je Papandreou.

17:05 - Započeo je sastanak stranke Pasok, a premijer Papandreou je započeo svoje obraćanje koje prenosi grčka televizija.

16:59 - "Naravno da mislim kako bi Papandreou trebao odstupiti i to danas.  On više nije ozbiljan, on se zasigurno šali. A šale su mu loše", kazala je Athina Rozaki za Reuters.

16:48 - Liderica komunista pozvala je na formaciju prijelazne vlade koja će pripremiti prijevremene izbore. "Želimo izbore odmah, i to pod prijelaznom vladom. Svaka druga vlada bila bi ilegalna, iako je zakon prepoznaje. Tromjesečni zlobni ciklus prijetnje bankrotom i mjerama štednje mora biti razbijen", kazala je Aleka Papariga za televiziju.

16:40 - Papandrou je na zanimljiv način komentirao zbrku koju je izazvao ultimatum Angele Merkel i Nicolasa Sarkozyja.  "Čuo sam da su komentari naših partnera neke prilično iznenadili. Ne shvaćam zašto su ih iznenadili. Stvarno ne shvaćam kako se itko mogao tome iznenaditi. Ja sam iznenađen činjenicom da je bilo iznenađenih", kazao je Papandreou ministrima.

16:06 - Papandreou je kazao kako bi održavanje izbora u ovim trenucima sa sobom donijelo veliki rizik od bankrota, prenosi Reuters. Dodao je kako grčko članstvo u eurozoni nije u pitanju.

Papandreou odustaje od referenduma?

16:03 - Svi važniji mediji javljaju kako je Papandreou odustao od referenduma, kazavši "kako on nikad nije bio svrha samom sebi".

15:55 - Dva dužnosnika bliska grčkom premijeru za AP su kazali kako je ipak odustao od ideje o referendumu jer ga opozicija neće podržati. To je navodno kazao na hitnom sastanku kabineta.

15:40 - Izgleda da oporbena Nova demokracija zarpavo želi tranzicijsku vladu sasatvljenu od tehnokrata koje će imenovati predsjednik.

15:25 - Unatoč pritisku vlastitih ministara, premijer Papandreou ne želi sam odustati. Pričekat će sutrašnje glasanje o povjerenju vladi. Prema trenutačnom izračunu, uživa povjerenje od 151 zatsupnika, ali to bi se lako moglo promijeniti.

15:10 -  Reuters javlja kako je grčka vlada spremna diskutirati o prijedlogu opozicije da se formira prijalzna vlada nacionalnog jedinstva.

14:50 - Izvori javljaju da će Nova demokracija podržati prijelaznu vladu samo ako ona svoje djelovanje ograniči na ratifikaciju briselskog sporazuma i osiguranje isplate tranše, te sazove izbore koji će se održati prije Božića

14:39 - Reuters prenosi da je ured grčkog predsjednika poručio kako nije zakazan nikakav sastanak s premijerom Papandreouom. ranije je agencija AMNA javila da će se premijer i predsjedenik sastati prije sastanka zastupnika Pasoka.

14:30 - Najavljeno je kako će se zastupnici Pasoka sastati u 16 sati. Skai TV javlja da su ministar prometa Reppas i premijerov savjetnik Athanasakis krenuli u sjedište stranke Nova demokracija kako bi se sastali s oporbenim čelnikom Samarasaom i raspravili o njegovom prijedlogu

Ipak ništa od ostavke

14:25 -  Navodno je premijer Papandreou svojim ministrima kazao kako neće ponuditi ostavku. Reuters tvrdi kako je jedan od njegovih suradnika također poručio kako neće biti ni ostavke prmeijra ni raspuštanja vlade.

14:15 - Skai TV javlja kako je šest "odmetnika" iz stranaka Pasok i Nova demokracija supotpisalo apel u kojem se sve parlaemtarne stranke pozivaju na ujedinjenje kako bi se osigurala isplata spasonosne tranše pomoći za zemlju, ali i budućnost Grčke u eurozoni, kao i blokiranje referenduma. Navodno su odlučili da javno ne objavljuju to pismo, nakon što je oporbeni vođa Samaras pozvao na formiranje prijelazne vlade

14:03 - Skai TV tvrdi kako je sa sastanka kabineta procurilo da je Papandreou ministrima kazao kako je bio prisiljen predložiti referendum, jer je to bio jedini način da opozicijskog vođu Samarasa nagna da preuzme svoj dio odgovornosti

13:53 - BBC javlja kako će premijer Papandreou po završetku hitnog sastanka ponuditi ostavku

Očekivala se ostavka

"OČEKUJE se kako će grčki premijer George Papandreou u narednih pola sata ponuditi ostavku", kazali su ranije za BBC pouzdani izvori iz Atene.

Čim završi hitni sastanak kabineta, Papandreou bi se trebao sastati s grčkim predsjednikom Karolosom Papouliasom. Očekuje se kako će predsjedniku ponuditi svoju ostavku i ustupiti mjesto vladi nacionalnog jedinstva, s guvernerom središnje banke Lucasom Papademosom na njenom čelu, javlja BBC.

Nije izdržao pritisak?

Grčka vlada već dva dana pleše na rubu puknuća, jer se nekoliko ministara, uključujući i ministra financija Venizelosa, usprotivilo premijerovom planu za održavanje referenduma o paketu mjera štednje, iako je preksinoć taj kabinet navodno jednoglasno podržao premijera.

Pritisak ne Papandreoua odjednom se umnožio sa svih strana. Opozicijski lideri zatražili su stvaranje vlade nacionalnog jedinstva koja bi trebala zaštititi sporazum sklopljen s EU, izgubio je podršku nekolicine zastupnika svoje stranke u parlamentu, a kao šlag na kraju došle su i teške riječi od strane Angele Merkel i Nicolasa Sarkozyja.

Iako je glasanje o povjerenju Papandreouovoj vladi na rasporedu bilo sutra, a koje je trebalo biti vrlo neizvjesno jer njegova stranka Pasok ima minimalnu većinu od 152 zastupnika od njih 300, Papandreou se izgleda nije mogao suzdržati niti do toga.

Vlada broji zadnje minute

U međuvremenu se socijalistička zastupnica Eva Kajli pridružila  onima koji su najavili da neće poduprijeti kabinet te je pozvala Papandreua da povuče odluku o referendumu. Bez njezine potpore socijalistima u parlamentu ostaje većina od samo jednoga zastupnika.

"Mislim da vlada neće preživjeti do večeras", rekao je Kostas Panagopulos, direktor agencije ALCO koja obavlja ispitivanje mišljenja javnosti.

"Referendum je mrtav. To više nije pitanje", kazao je zastupnik vladajuće stranke Nikos Salayannis.

Papandreou je mogao šutjeti i mirno čekati rasplet situacije

Iako vjerojatno nitko ne zna što se točno događa u Grčkoj, to jest njenom državnom vrhu, prilično nejasnim ostaje razlog zbog kojeg je Papandreou podigao svu ovu prašinu pozivom na referendum, da bi samo tri dana kasnije ispao prva, i zasad jedina, žrtva vlastitog postupka. Mogao je mirno šutjeti i provesti plan dogovoren s EU, ali je Papandreou "želio više".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.