koronavirus

Sve je više lažnih vijesti i teorija urote o koronavirusu, ovo su najraširenije

Foto/Screenshot: EPA/Zero Hedge, P News, Kyle Bass

DOK SE epidemija koronavirusa ubrzano širi, s najmanje 427 preminulih i više od 20 tisuća zaraženih u Kini, ali i diljem svijeta, još brže se šire teorije zavjera i dezinformacije o ubojitom virusu.

I dok su glavna rasadišta virusa avioni, vlakovi i javna mjesta s velikim brojem ljudi, glavna rasadišta dezinformacija i neprovjerenih glasina su, naravno, društvene mreže. Facebook, Twitter i Google pokušavaju suzbiti ovu epidemiju označavanjem i uklanjanjem lažnih vijesti, baš kao što kineske i druge državne službe pokušavaju karantenom i provjerom putnika suzbiti epidemiju koronavirusa.

Facebook je tako prošli tjedan najavio da će "uklanjati sadržaj s lažnim tvrdnjama ili teorijama zavjera na koje upozoravaju vodeće svjetske zdravstvene organizacije i lokalne zdravstvene službe i koje bi mogle naštetiti ljudima koji vjeruju u njih".

Teorija zavjere 1: Stanovnici Wuhana zarazili su se juhom od šišmiša

Iako je vjerojatni izvor zaraze tržnica s egzotičnom hranom u Wuhanu, koja je u međuvremenu zatvorena, video u kojem jedna Kineskinja u restoranu jede juhu od šišmiša koji je postao viralan na društvenim mrežama nije snimljen u Wuhanu ni u Kini, već u arhipelagu Palau u Tihom oceanu.

Kineska influencerica Wang Mengyun koja jede šišmiša u videu u međuvremenu je počela dobivati prijetnje smrću - iako je video snimljen 2016.

Teorija zavjere 2: 5G internet je uzrokovao epidemiju

Nova generacija bežičnog prijenosa podataka, poznata kao 5G, česta je meta teoretičara zavjera. Nedavno su i u Hrvatskoj održani prosvjedi protiv njegovog uvođenja, iako se zdravstveni rizik od neionizirajućeg zračenja iracionalno preuveličava. 

Stoga nije posebno čudno da je nova teorija zavjere povezala koronavirus i 5G. Objašnjenje je sljedeće: 5G je u Kini "uništio imunitet (ljudi) i tako pojačao virulentnost obične prehlade", budući da je Wuhan jedan od prvih gradova u kojima se eksperimentalno uvela ova tehnologija. 

No kako piše stranica za provjeru činjenica FullFact, nema nikakvih dokaza da 5G oštećuje imunitet ljudi. 

Teorija zavjere 3: Lijek za koronavirus je izbjeljivač, ulje od origana, vitamin C ili slana voda

Promicatelji pseudomedicine, protivnici cijepljenja i desničarski teoretičari zavjera naskočili su i na ovu zdravstvenu opasnost sa svojim "čudesnim pripravcima". I dok neki preporučuju slanu vodu, vitamin C i ulje origana kao prevenciju zaraze, oni ekstremniji promiču i prodaju "čudesnu mineralnu otopinu" (MMS) koja je zapravo - izbjeljivač

"Alternativci" i pseudomedicinski šarlatani već godinama promiču MMS kao čudesni lijek i cjepivo za sve, od raka i AIDS-a do autizma. Međutim, američka Administracija za hranu i lijekove (FDA) više je puta izdala upozorenje bolesnicima da ne uzimaju MMS, koji se pri otapanju pretvara u "opasni izbjeljivač" koji "uzrokuje ozbiljne i potencijalno po život opasne nuspojave" poput "teškog povraćanja i proljeva", dehidracije i "akutnog otkazivanja jetre". 

Teorija zavjere 4: Amerika je stvorila virus da našteti Kini

Glavni "prijenosnik" ove teorije zavjere su, naravno, ruski mediji, inače poznati po širenju dezinformacija i antiameričke, odnosno antizapadne propagande. Eto Buziašvili, analitičar iz Atlantic Foundationa, istražio je i na platformi Medium objavio iscrpni pregled ruskih dezinformacija o koronavirusu kao sredstvu američkog "rata" protiv Kine. 

Buziašviili navodi kako se prema jednoj verziji ovog narativa radi o nastavku trgovinskog rata koji Donald Trump vodi protiv Kine, samo drugim i drastičnijim sredstvima, jer se očekuje da će epidemija potkopati kinesku ekonomiju. Prema drugoj verziji, CIA želi na ovaj način testirati kinesku obranu od biološkog oružja, kao i širenje samog virusa u realnim uvjetima.

Ovaj analitičar ističe da ovakva kampanja nije prva: Sovjetski Savez je osamdesetih intenzivno širio teoriju zavjere da je AIDS razvijen u tajnom američkom laboratoriju kao oružje. Ta je sovjetska propagandna kampanja imala i prikladno ime: "Operacija infekcija."

I poznati ruski zastupnik, ekstremni desničar Vladimir Žirinovski uključio se u novu verziju "Operacije infekcija" tvrdeći da su američke farmaceutske tvrtke iza virusa kako bi zaradile na prodaji cjepiva - iako isto još uvijek ne postoji.

Teorija zavjere 5: Virus je biološko oružje iz laboratorija u Wuhanu

Jedna od najpopularnijih teorija zavjera je ona da je biolaboratorij u Wuhanu, a ne "mokra tržnica" s raznim domaćim i divljim životinjama u tom gradu, glavni izvor zaraze. 

Portal G News tako je objavio dva članka s lažnim tvrdnjama. U prvom, objavljenom 25. siječnja, tvrdio je da se, prema "pouzdanom izvoru", kineska vlada sprema "konačno priznati da je pravi izvor koronavirusa laboratorij u Wuhanu povezano s njihovim tajnim programom za biološko oružje". 

Članak je postao viralan iako se ovo priznanje nikad nije dogodilo, a i stranica za provjeru činjenica koja surađuje s Facebookom PolitiFact utvrdila je da se radi o lažnoj vijesti, zbog čega je kao takav i označen na Facebooku. 

Konzervativne novine Washington Times također su pisale o Nacionalnom laboratoriju za biosigurnost u Wuhanu kao mogućem izvoru epidemije koja je izbila u tom milijunskom gradu, ali se uskoro proširila ne samo po cijeloj Kini nego i svijetu.

Washington Times se u svom članku poziva i na umirovljenog izraelskog vojnog analitičara i doktora medicinske mikrobiologije Danyja Shohama koji je zaključio da su "određeni laboratoriji u ovom institutu vjerojatno bili uključeni, u smislu istraživanja i razvoja, u kineski program biološkog oružja, barem kolateralno".

Prvi laboratorij s razinom biosigurnosti 4

Ovaj laboratorij otvoren je 2017. u sklopu Instituta za virologiju u Wuhanu, a kako je u to vrijeme izvijestio znanstveni časopis Nature, otvoren je s ciljem "proučavanja najopasnijih patogena na svijetu" poput SARS-a i ebole. Ovo je prvi laboratorij  s "četvrtom staničnom razinom biosigurnosti" (radi sprečavanja kontaminacije) u samoj Kini. 

I američki State Department je prošle godine u svom godišnjem izvještaju izvijestio da se Kina bavi "biološkim aktivnostima s mogućom dvostrukom primjenom", što je termin u vojno-sigurnosnom žargonu za kemijske i biološke materijale koji se mogu iskoristiti kao oružje masovnog uništenja. 

Štoviše, znanstvenici kao što su biološki sigurnosni ekspert Tim Trevan iz Sveučilišta u Marylandu i profesor kemijske biologije na američkom Sveučilištu Rutger Richard Ebright.upozorili su da bi patogeni mogli procuriti iz laboratorija. SARS je već nekoliko puta procurio iz laboratorija u Pekingu, upozorio je Ebright, dok je Trevan istaknuo blaže regulacije za testiranje patogena na životinjama i kulturu cenzure u Kini kao faktore koji otvaraju prostor za ovakav incident u budućnosti.

I zaista, jedno od područja istraživanja kojim se bavi Institut za virologiju u Wuhanu je koronavirus koji prenose šišmiši, za koje znanstvenici vjeruju da su prijenosnik novog soja koronavirusa. No neki znanstvenici smatraju da se virus nije prenio izravno sa šišmiša na ljude, već da je sa šišmiša prvo prešao na još neutvrđenu vrstu - a moglo bi se raditi o zmijama - s koje je onda prešao na ljude.

>> Kinezi jedu šišmiše i zmije. Je li tako krenuo smrtonosni virus?

Eksperti: Genom virusa ne upućuje na bioinženjering

No isti ti stručnjaci sad su, dvije godine kasnije, objasnili za Washington Post da sam genom novog koronavirusa ne daje nikakve naznake da se radi o produktu bioinženjeringa.

"Na temelju genoma virusa i njegovih svojstava nema nikakvih indikacija da je ovo proizvedeni virus", zaključio je profesor Ebright.

A i Trevan je u razgovoru za Washington Post naglasio da je većina zemalja napustila svoje programe za razvoj biološkog oružja te da većina novih zaraza "dolazi iz prirode". Dodao je da je 2017. bio zabrinut zbog općenitog "upravljanja rizikom u takvim kompleksnim sustavima". 

Ekspert za kemijsko oružje sa Sveučilišta u Marylandu Milton Leitenberg također smatra da je malo vjerojatno da bi Kina koristila institut u Wuhanu, koji ima bliske veze s Nacionalnim institutom Galveston i Sveučilištem u Teksasu, za ovakav tajni vojni program.

Teorija zavjere 6: Virus je ukraden iz laboratorija u Kanadi

G News je objavio i prilično upitan dokument koji sugerira da je kineska vojska namjerno pustila virus da se proširi. G News je inače osnovao kineski milijarder u egzilu i kritičar vladajuće Komunističke partije Guo Wengui, a za njega je prethodno radio i bivši visoki savjetnik Donalda Trumpa Steve Bannon.

Još jedna osoba povezana s G Newsom, financijski menadžer Kyle Bass, objavio je na Twitteru lažnu vijest da je "kineski špijunski tim, muž i žena, nedavno uklonjeni iz postrojenja razine 4 za zarazne bolesti u Kanadi jer su slali patogene u postrojenje u Wuhanu" te da se "muž specijalizirao za istraživanje koronavirusa". 

No kako smo već pisali, dr. Qiu i njen suprug uklonjeni su zbog "kršenja poslovne politike", pri čemu je policija dala do znanja kako "nije bilo prijetnje za javnu sigurnost". Kanadski CBC u svom izvještavanju o ovom slučaju uopće ne spominje da se radi o špijunima ni da je njihovo istraživanje bilo povezano s koronavirusom te naglašava da su takve tvrdnje neutemeljene.

Kako i PolitiFact piše, tvrdnja da je "Kina ukrala koronavirus iz Kanade i pretvorila ga u biooružje", koju je objavio i blog za teorije zavjera ZeroHedge, neosnovana je. Nema nikakvih dokaza da su dr. Qiu i njen suprug ukrali uzorak koronavirusa iz kanadskog laboratorija i prokrijumčarili ga u Kinu, kako teoretičari zavjera tvrde.

Osim nedostatka dokaza da je koronavirus biooružje, tu teoriju pobija i relativno niska smrtnost i visoka zaraznost. Drugim riječima, kako je to objasnio profesor sigurnosnih studija na sveučilištu MIT i stručnjak za širenje oružja za masovno uništenje Vipin Narang, "ovo bi bilo užasno (loše) biooružje zbog rizika od neželjenih posljedica.

Biooružje bi bilo puno ubojitije

"Dobro biooružje imalo bi u teoriji visoku smrtnost, ali nisku, ne visoku, komunikabilnost (zaraznost)", zaključio je Narang, sugerirajući kako bi takvo biooružje bilo dizajnirano s potpuno drukčijim svojstvima. 

I Elsa Kania, suradnica u Centru za novu američku sigurnost, ocijenila je za Washington Post da bi, "hipotetski, biooružje bilo dizajnirano da bude strogo ciljano po svom efektu, dok se epidemija koronavirusa već proširila Kinom i svijetom".

U svakom slučaju, teorija da bi Kina namjerno pustila ovakav virus u opticaj u vlastitoj zemlji prkosi elementarnoj logici. Baš kao i ona da bi protivnik Kine poput SAD-a uzrokovao takvu epidemiju koja je, kao što vidimo, u iznimno kratkom roku postala globalna - s posljedicama koje su i dalje izuzetno nepredvidljive.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.