Sv. Katarina: Ženu s Chronom liječili godinama. Nakon operacije kod nas nema simptome

Foto: Specijalna bolnica Sv. Katarina

Liječnici Specijalne bolnice Sv. Katarina predstavili su danas,kako sami tvrde, pionirske rezultate u liječenju rektovaginalne fistule (RVF) u bolesnice s Crohnovom bolešću, upalne bolesti probavnog sustava koja predstavlja velik teret oboljelima i cijelom zdravstvenom sustavu.

"Rektovaginalna fistula često se smatra nerješivom "komplikacijom Crohnove bolesti, a inovativni postupak sastojao se od kombinacije kirurškog popravka (modificirani Martiusov režanj) i aplikacije mikrofragmentiranog masnog tkiva s autolognim matičnim stanicama", objasnio je liječnički tim na konferenciji za novinare. 

Tim Specijalne bolnice Sv. Katarina (Dragan Primorac, Ana Dimova, Ivana Erceg Ivkošić, Stefan Dimov, Tomislav Pavlović, Tomislav Bokun i Petar Brlek) rezultate ovoga liječenja upravo je objavio u znanstvenom časopisu Biomedicines (IF 4.7). Uvjereni su da je to samo početak obećavajuće primjene mezenhimnih matičnih stanica za liječenje pacijenata s RVF-om i brojnim drugim oboljenjima.

Primjer pacijentice koja je 15 godina liječena konzervativnim pristupom, a tek nakon operacije nema simptome

Liječnici su detaljno prikazali slučaj pacijentice s fistulirajućim oblikom Crohnove bolesti koja je tijekom 15 godina liječena konzervativnim pristupom. Rektovaginalna fistula bila je osnovna tegoba koja je kroz osam godina mučila pacijenticu te urušila kvalitetu njezina života. Danas, godinu dana nakon zahvata, pacijentica je bez ikakvih simptoma i znakova rektovaginalne fistule. 

Osim činjenice da je ta bolest nezahvalna za liječenje, tijekom zahvata bilo je ključno suočiti se s tri izazova - najprije, privremeno se iz terapije morao isključiti "pametni lijek" koji je pacijentica uzimala, kako ne bi interferirao s učinkom matičnih stanica.

Nadalje, režanj (modificirani Martiusov režanj) formiran je u operacijskom polju malih dimenzija. Konačno, zbog brojnih upala okolno tkivo je bilo u cijelosti promijenjeno te je aplikaciju mikrofragmentiranog masnog tkiva i mezenhimnih matičnih stanica trebalo adaptirati sukladno zatečenom stanju. Ova operacija je učinjena prije točno godinu dana. 

"Mezenhimne matične stanice izazivaju snažan protuupalni učinak"

Na konferenciji je istaknuto kako dosadašnji rezultati tima Sv. Katarine svjedoče o uspješnoj primjeni mezenhimnih matičnih stanica u liječenju ne samo RVF-a, već i brojnih drugih bolesti, uključujući osteoartritis i teške slučajeve covida-19.

Mezenhimne matične stanice pokazale su se kao snažan alat za poticanje regeneracije tkiva, smanjenje upale i modulaciju imunološkog odgovora.

Liječnici su naglasili da mezenhimne matične stanice izazivaju snažan protuupalni učinak putem sekrecije protuupalnih citokina i kemokina, a osim toga, imaju jak antimikrobni učinak posredstvom "prirodnog antibiotika", molekule LL-37.

Svi navedeni čimbenici pridonose uspješnom liječenju kompleksnih upalnih poremećaja poput rektovaginalne fistule te brojnih drugih bolesti, istaknuto je na konferenciji za medije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.