Luksuzna vila kod Omiša završila u vlasništvu policijskog šefa - debelo ispod cijene

Foto: FaH/Pixsell/Ivo Čagalj

BORIS KALE, bivši partner Austrijanca Jozefa Sterna u tvrtki Flava Linea, koja je u hotelu Split držala striptiz bar American Go-Go Club, optužen je za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju jer je vilu u Lokvi Rogoznici kraj Omiša prodao ispod cijene bivšem šefu karlovačke policije Josipu Čeliću (na slici).

Premda je tvrtka Flava Linea svojedobno kupila vilu za 800 tisuća eura, kupoprodajnim ugovorom prodana je Čeliću za 200 tisuća eura. Čelić je u tom iznosu trebao podmiriti dug prema Poreznoj upravi Flava Linee od 1,2 milijuna kuna i dug prema Bruni B. od 20 tisuća eura.

Kale se tereti da je ugovorom ovlastio kupca Čelića na uknjižbu vlasništva bez da je ovaj platio cijenu ili dao društvu osiguranje plaćanja cijene te je tako pristao da kupac ne izvrši svoje ugovorne obveze, što se i dogodilo, jer je Čelić platio samo 18 tisuća eura Bruni B. Time je na razlici cijene oštetio u međuvremenu likvidirano društvo Flava Linea i drugog osnivača Jozefa Sterna za oko 505 tisuća eura ili gotovo četiri milijuna kuna, navodi se u optužnici Županijskog državnog odvjetništva u Splitu. 

Nitko nije htio kupiti kuću opterećenu poreznim dugom osim šefa karlovačke policije? 

Kale se branio da je kuću morao prodati radi podmirenja poreznog duga. Sterna drži odgovornim za probleme u društvu. Ustvrdio je kako je Stern nezakonito izvlačio dobit iz društva te onemogućavao evidenciju prometa i naplatu poreza. Kaže kako je Stern iz Austrije donio dva uređaja za naplatu računa kreditnim karticama pa su računi naplaćivani u korist njegovih trgovačkih društava u Austriji.

Među ostalim, Kale je spomenuo i kako je Stern oteo direktora društva Slovaka Tibora Marieka te ga je prisilio da da izjavu o ostavci. Odvezli su ga van Hrvatske i ostavili bez mobitela, jedva ga je uspio nagovoriti da se vrati i podnese kaznenu prijavu.

Tvrdi da nitko nije htio kupiti vilu opterećenu poreznim dugom pa su je na kraju prodali za taj iznos. Jedino je Čelić bio spreman kupiti kuću unatoč rizicima oko končane visine poreznog duga. Koliko se Kale sjeća, misli da su prodajom podmirili sve porezne dugove Flave Linee.

Državno odvjetništvo zaključilo je, pak, da je kuća prodana zbog osvete Jozefu Sternu i sa isključivim ciljem da se ošteti Flava Linea i Stern koji je na tu kuću polagao pravo kao na svoje isključivo vlasništvo.

Kuću Jozefa Sterna čuvao bivši gradonačelnik Omiša

Stern je ispričao detalje o kupovini kuće, poslovanju kluba i razlazu s Kalom. Požalio se kako se na otvaranju novog kluba pojavio Čelić s velikom grupom policajaca pod naoružanjem. Sproveli su raciju i tako onemogućili rad njegovog novog kluba, pojadao se. Tada nije znao Čelića, ali je priložio nekakvu potvrdu koja bi trebala dokazati da su se Čelić i Kale poznavali još 2006. godine. Od novog kluba Stern je odustao jer mu je osiguranje tražilo veliki novac.

Da je kuća prodana, saznao je nakon što mu je inženjer angažiran za radove po kući javio da je u njoj zatekao Čelića. Nešto više o tome bi mogao znati bivši gradonačelnik Omiša Ivan Kovačić, kojeg je Stern kao susjeda zamolio da pripazi na kuću. On bi mogao posvjedočiti što se dogodilo kada su Čelića zatekli u kući, naveo je Stern.

Tvrdi da je razgovarao s Čelićem koji nije posebno zainteresiran za kuću te je navodno i sam bio iznenađen nizom propusta koje su počinili javni bilježnik i službenici zemljišnika kada su dopustili prijenos vlasništva na kući.

Vještak je utvrdio da je vrijednost kuće u vrijeme prodaje bila nešto preko 700 tisuća eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.