Suvlasnica u zgradi gdje živi Frka-Petešić: Država otplaćuje oko 400.000 kuna kredita

Foto: Viktoria Ćurić

NAKON objave da je država obnovila stan od 96 kvadrata u centru Zagreba koji je oštećen u potresu, a u kojem živi Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik ureda premijera, on je danas održao konferenciju za medije na kojoj je rekao da nema veze s obnovom.

Na njoj je rekao i da je za obnovu zgrade zaslužan bračni par Ćurić, o kojima je Index pisao uoči Božića. Viktoria i Luka Ćurić imaju stan u Jurišićevoj 8 u Zagrebu, u zgradi koja je nedavno zasjala punim sjajem, a čiju su obnovu organizirali i proveli oni.

Bračni par Ćurić pokrenuo obnovu zgrade

S obzirom na to da im je zgrada teško stradala u zagrebačkom potresu 22. ožujka 2020., Ćurići su već 10 dana nakon toga odlučili krenuti u obnovu, ne čekajući da ih se sjete Grad ili država. U posljednje dvije godine kompletan život su posvetili ovoj zgradi, a sve o tome nam je ispričala Viktoria.

Navodi kako je točno da je Frka-Petešić stanovnik njihove zgrade i da je točno da bi obnova cijele zgrade kasnila da se i Državne nekretnine, koje su vlasnici stana, nisu uključile. Opisuje kako je bilo potrebno da se konstrukcijski ojača cijela zgrada, dakle svi stanovi.

"Detektirali smo opasnost koja prijeti stanu gdje živi obitelj Frka-Petešić"

"Suprug i ja smo pokrenuli cijelu obnovu zgrade i stanova. Mi smo detektirali opasnost s Jurišićeve 10, čiji se kosi zabatni zid trebao srušiti u dvije spavaće sobe Frka-Petešića, kao i na samu uličnu stranu Jurišićeve. Država to nije ni znala", istaknula je Viktoria Ćurić za Index.

Navodi kako je 2. travnja pokrenula obnovu cijele zgrade, a Frka-Petešića je upozorila na opasnost koja prijeti njemu i njegovoj obitelji. Ističe kako je to bila opasnost po život s obzirom na to da je na stan u kojem živi Frka-Petešić prijetio pad zida.

"Mi smo tad digli kredit, Državne nekretnine su kao suvlasnici također dali potpis kako bi zgrada mogla dignuti kredit preko GSKG-a. Njemu je stan potom obnavljala firma na isti način kao i naš izvođač zgrade. Mi smo sve stanare iselili jer smo išli u konstrukcijsku obnovu cijele zgrade, svih stanova", rekla nam je Viktoria.

"Nama ne plaća država, stanari plaćaju kredit, a državne nekretnine svoj dio"

Kaže da nisu čekali donošenje zakona o obnovi jer su znali da tehničke smjernice zakona ne odstupaju od onoga što su oni radili, s obzirom na to da iza sebe imaju dugogodišnje iskustvo u građevini. "Državne nekretnine imaju oko 36 posto suvlasništva u zgradi i njihov dio kredita je oko 400.000 kuna. Naša zgrada od države nije dobila ni kunu. Prvo smo imali žutu pa onda zelenu naljepnicu", kaže.

Navodi kako zbog toga neće dobiti ni kune za obnovu. "Nama Frka-Petešić nije pomogao, nije imao potrebe pomoći zgradi, već smo mi pomogli njemu. Država je pomogla samo u smislu što nam Državne nekretnine nisu kočile kredit. Mi dakle nismo išli u obnovu preko Fonda za obnovu, već iz vlastitog džepa", rekla je za Index Viktoria Ćurić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.