SUKOBI NA KOSOVU Uhapšen Vučićev bliski suradnik, odjekivale šok bombe i sirene za uzbunu

Screenshot: N1

VLASTI u Prištini zabranile su danas ulazak na teritorij Kosova srpskim ministrima Aleksandru Vulinu i Vladanu Vukosavljeviću, a prethodno je ulaz zabranjen i šefu vladina ureda za Kosovo Marku Đuriću te glavnom tajniku srpskog predsjednika Nikoli Selakoviću, objavila je Radiotelevizija Srbije.

Prema izvješćima RTS-a s terena oko 13 sati, jake snage kosovske policije, naoružane dugim cijevima i s fantomkama na glavama, raspoređene u nekoliko blindiranih vozila, na raskršću kod Banjske, desetak kilometara od Kosovske Mitrovice, i kontroliraju promet i putnike.

>> VIDEO Pogledajte kako su kosovski specijalci bacili šok bombu na okupljene Srbe i upali u zgradu

Kosovska policija prethodno je, oko 11:30 sati, na prijelazu Jarinje onemogućila prolaz ministru kulture Vladanu Vukosavljeviću, "iako je njegov posjet manastirima na Kosovu uredno najavljen", javio je reporter RTS-a s prijelaza Jarinje.

>> RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU:

22:34 Veleposlanik SAD-a u Srbiji Kyle Scott ocijenio je da su današnji događaji na Kosovu veliki korak unazad, a ruski diplomat Aleksandar Čepurin dodao je kako je Rusija ogorčena grubom provokacijom Prištine.
 
21:45 Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je uhićenje Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici "brutalna provokacija, čin bezumlja i najteži kriminalni akt koji su prištinske vlasti sprovele na Kosovu i Metohiji".
 
Vučić je nakon sjednice Savjeta za nacionalnu sigurnost kazao da je ta akcija prištinske vlasti očigledno podržana od pojedinih zemalja. Istaknuo je da je Srbija ispoštovala sve procedure, kao i da su nadležne institucije Kosova bile obaviještene na vrijeme o posjetu Marka Đurića i Nikole Selakovića.
 
21:05 Direktor KBC-a u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović izjavio je za novinsku agenciju Beta da je u napadu albanskih specijalnih snaga ozlijeđeno 32 ljudi koji su se u trenutku uhićenja Đurića nalazili u zgradi Mitrovačkog dvora i ispred nje.
 
"Na odjelu kirurgije pregledano je i zbrinuto 13 pacijenata, na očnom odjelu 17 i na odjelu ortopedije dva pacijenta", rekao je Ivanović i dodao da su ozlijeđeni po vlastitoj želji pušteni na kućnu njegu.
 
21:00 Predsjednik Srpske liste Goran Rakić priopćio je da je nakon incidenta u Kosovskoj Mitrovici ta lista usvojila inicijativu za napuštanje vlade u Prištini. Kako je navedeno u priopćenju, Srpska lista će o toj odluci obаvijestiti predsjednika Aleksandra Vučića.
 
20:55 Šefa vladina Ureda Srbije za Kosovo Marka Đurića preuzela je srpska policija. Kako navodi RTS, Đurić je nakon izvođenja pred prekršajnog suca protjeran u središnju Srbiju preko graničnog prijelaza Merdare, gdje ga je preuzela srpska policija.
 
20:50 Tajnik srpskog predsjednika Nikola Selaković pozvao je građane u Kosovskoj Mitrovici, koji su se nakon privođenja Marka Đurića okupili ispred mosta na Ibru, da mirno sačekaju što će im Vučić poručiti nakon večerašnje sjednice Savjeta za nacionalnu sigurnost.
 
20:30 Europska unija pozvala je na suzdržanost na Kosovu, pošto je policija uhitila Marka Đurića, a nakon toga su uslijedili prosvjedi kosovskih Srba.
 
"Pozivamo vlasti Srbije i Kosova da pokažu potrebnu suzdržanost i zrelost kako sadašnja situacija na Kosovu ne bi dodatno eskalirala", izjavila je Maja Kocijančič, glasnogovornica visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini.
 
20:10 Marko Đurić je preko Merdara ušao u središnju Srbiju, saznaje RTS.
 
20:00 Predsjednik Kosova Hashim Thaci izjavio je da je Đurić na Kosovo ušao ilegalnim putem i da je kosovska policija postupila profesionalno i u skladu sa svojim ovlastima. Dodao je da ovaj slučaj ne treba utjecati na dijalog između država.
 
19:55 Sjednica Savjeta za nacionalnu sigurnost počela je nakon 19:30 sati u zgradi Predsjedništva u Beogradu. Sjednici prisustvuju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednica vlade Ana Brnabić, ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović, ministrica pravosuđa Nela Kuburović i ministar obrane Aleksandar Vulin.
 
Osim njih, na sjednici su nazočni i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, ravnatelj policije Vladimir Rebić, načelnik Generalštaba srpske vojske, general Ljubiša Diković, ravnatelj Državne službe za sigurnost Bratislav Gašić i državna tužiteljica Zagorka Dolovac.
 
19:40 Šef Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da je uhićenje Đurića svjesna, politička odluka kojom se nastavlja trend destabilizacije na Kosovu započet ubojstvom političara Olivera Ivanovića u siječnju.
 
19:25 Vučić je razgovarao s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom o situaciji na Kosovu nakon privođenja Đurića.
 
19:10 U pratnji velike kolone vozila kosovske policije, šef vladina ureda za Kosovo Marko Đurić krenuo je prema graničnom prijelazu Merdare gdje će biti predan srpskim vlastima.
 
Očekuje se da će policija Kosova, u koordinaciji s nadležnim tužiteljstvom, donijeti odluku o mjerama koje će poduzeti prema Đuriću, a među njima se spominje mogućnost stalne zabrane.
 
18:35 Nikola Selaković rekao je da će ostati u Kosovskoj Mitrovici dok Marko Đurić ne bude pušten na slobodu, rekla je za N1 novinarka Insajdera Senka Vlatković.
 
18:10 Kako javlja agencija Beta, prilikom upada policije u prostorije Mitrovačkog dvora čuli su se pucnjevi, lom stakla i uzvici na albanskom jeziku. Suzavac je bačen i u salu Mitrovačkog dvora gdje su bili okupljeni politički predstavnici Srba na Kosovu i Metohiji.
 

18:05 Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je za večeras u 19:30 sjednicu Savjeta za nacionalnu sigurnost.

17:45 Đurić je prebačen u Prištinu.

Prema najnovijim informacijama, Marko Đurić prebačen je u Prištinu.

17:30 Marko Ðurić uhićen u Kosovskoj Mitrovici

Pripadnici interventne jedinice Kosovske policije priveli su iza 17:30 sati šefa vladina ureda za Kosovo Marka Đurića. Ðurić je uhićen u sali Mitrovačkog dvora, gdje je započeo razgovor u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji.
 
Kako su građani Mitrovice pokušali spriječiti policijski ulazak u zgradu, kosovska policija bacila je šok bombe. Nakon toga su ušli i odveli Ðurića. U Mitrovici su se oglasile sirene za uzbunu.
 
16:55 Đurić i Selaković stigli u Kosovsku Mitrovicu
 
Marko Ðurić i Nikola Selaković stigli su nešto prije 17 sati u Kosovsku Mitrovicu kako bi sudjelovali u razgovoru u okviru unutarnjeg dijaloga.
 
Ranije je iz Prištine bilo priopćeno da im je zabranjen ulazak na teritorij Kosova i Metohije, zbog izjava kojima unose nestabilnost u situaciju na sjeveru pokrajine.
 
Aleksandar Vučić je na tu vijest prošli tjedan rekao da će Ðurić i Selaković svakako biti u Mitrovici, kao što je planirano. Njih dvojicu je ispred Mitrovačkog dvora dočekao gradonačelnik Goran Rakić.
 
16:00 Kosovska policija tvrdi da ministru kulture Vladanu Vukosavljeviću nije bio zabranjen ulazak na Kosovo, već da se on, nakon prelaska administrativne linije, sam vratio.
 
15:25 Na zabranu ulaska srpskim ministrima na Kosovo i Metohiju glasnogovornica Europske komisije Maja Kocijančić reagirala je izjavom da obje strane moraju poštivati dogovor u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine o posjetama dužnosnika.

"Sva pitanja od zajedničkog interesa moraju se rješavati u okviru dijaloga, u duhu nastavka normalizacije odnosa", poručila je Kocijančić.
 
14:45 Ispred zgrade Mitrovačkog dvora okupljen je veliki broj građana koji prosvjeduju zbog poteza kosovskih vlasti.
 
14:30 U Kosovskoj Mitrovici pomaknut je početak razgovora u okviru unutarnjeg dijaloga zbog napete situacije na sjeveru pokrajine. Zasad nije poznato hoće li i kada konferencija, na kojoj su trebali sudjelovati srpski ministri, biti održana.
 
14:15 Kosovski ministar vanjskih poslova Bedžet Pacoli upozorio je na Twitteru da bez dozvole nitko ne može ući na teritorij Kosova i poručio da će svatko tko to pokuša biti uhapšen.
 
14:00 "Mislim da se radi o jednom inatu, koji ne vodi ničemu, koji je besmislen i pogrešan. Mi smo pripremili posjet našim manastirima, a ova odluka predstavlja jedan ozbiljan gaf, velik propust koji ne pridonosi ukupnoj situaciji", rekao je za RTS ministar Vukosavljević.

U okviru unutarnjeg dijaloga o Kosovu u Kosovskoj Mitrovici za danas je, simbolično u 12 sati i 44 minute, prema broju Rezolucije UN-a o Kosovu, bio zakazan skup na kojem je najavljeno i sudjelovanje Marka Đurića, direktora ureda srpske vlade za Kosovo i Nikole Selakovića, srpskog državnog tajnika.

Kako prenosi RTS, zamjenik zapovjednika Kosovske policije (KP) Besim Hoti izjavio je da interventne jedinice za regiju Sjever "imaju zadatak da direktoru ureda srpske vlade za Kosovo Marku Đuriću ne dozvole da pređe administrativnu liniju".
 

Vučić sazvao sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost za utorak prijepodne povodom trenutne situacije i napetosti na Kosovu, objavili su beogradski mediji.

Pozivajući se na neslužbene izvore, beogradski Blic na svom internetskom portalu navodi da će se "osim o Kosovu i Metohiji razgovarati i o drugim temama".

Sjednica je zakazana za utorak u 10 sati, ali u Vučićevu uredu ne navode detalje vezane za to zasjedanje Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Tenzije između Beograda i Prištine narasle su poslije prošlotjednog sastanka Aleksandra Vučića i kosovskog predsjednika Hashima Thacija sa šeficom eurodiplomacije Federicom Mogherini u Bruxellesu, nakon kojeg se Vučić požalio da Priština već pet godina nije ispunila obveze iz briselskog sporazuma o formiranju zajednice srpskih općina (ZSO) i poručio kako "Srbija ne može ukinuti samu sebe da bi netko bio zadovoljan".

"Rekao sam večeras Mogherini da je Srbija na europskom putu. Borit ćemo se da učinimo sve da napredujemo, ali nemojte misliti kako je moguće da Srbija uruši sve svoje nacionalne i državne interese da bi neki u Europi i svijetu mogli biti zadovoljni", rekao je Vučić poslije tog sastanka, nezadovoljan što albanska strana nije ispunila svoje obveze, a Srbija je iz dana u dan pod sve većim pritiskom da riješi kosovsko pitanje kao preduvjet u daljem napretku k članstvu u EU-u.

"Uvreda za Srbe i Srbiju"

"Srbiji su potrebne investicije iz EU-a, ali nitko ne može očekivati da Srbija ukine sebe jer je pritisak snažan i da je naša potreba za boljom ekonomijom toliko velika da ćemo se ukinuti", naveo je Vučić.

U međuvremenu je šef diplomacije Ivica Dačić izjavio kako bi on povukao potpis s briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa s Prištinom.

On je podsjetio da je do postizanja tog sporazuma imao više od 40 sastanaka s bivšom šeficom eurodiplomacije Catherine Ashton i kosovskim predsjednikom Hashimom Thacijem i naglasio kako je danas, kad "ni pet godina poslije toga nema ništa od Zajednice srpskih općina, logično da se u Srbiji osjećaju prevarenima".

Kosovski premijer Ramush Haradinaj izjavio je u međuvremenu kako "nije imao vremena" pročitati briselski sporazum, što je Vučić nazvao "uvredom za zdrav razum, za Srbe i Srbiju", a Dačić "licemjerstvom".

Sve napetija situacija

Ivica Dačić, koji je i prvi potpredsjednik vlade Srbije, pozvao je "sve u Srbiji" da podrže Vučića i stanu uz Vučića i njegovo "čvrsto odbijanje da prizna samoproglašeno Kosovo".

"Da znaju da iza toga stoji narod, a ne da Vučića samog ostavljamo pred raznim pritiscima. To je moj cilj, da EU i Priština znaju da njihove laži i prevare moraju imati kraj", rekao je Dačić za današnje Večernje Novosti.

Briselski sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine potpisan je poslije višemjesečnih pregovora u travnju 2013. godine pod pokroviteljstvom EU-a, uz preuzimanje međusobnih obveza obje strane na ispunjavanju 15 točaka tog dokumenta.

Jedna od obveza Prištine bila je i formiranje asocijacije srpskih općina (ZSO) koja bi omogućila Srbima kontrolu lokalne vlasti u općinama gdje su većina, ali kosovske vlasti taj dio sporazuma još nisu ispunile što je u Beogradu unijelo dodatnu nervozu, s obzirom na sve veće pritiske Zapada i EU-a da se s Kosovom napravi pravno obvezujući dokument koji je Srbiji preduvjet za napredak u eurointegracijama i približavanje članstvu u EU-u.

RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.