Suđenje Demjanjuku: Svi čuvari logora Sobibor ubijali su Židove



SVJEDOK na suđenju Johnu Demjanjuku, osumnjičenom za sudjelovanje u ubojstvima 27,900 ljudi u nacističkom koncentracijskom logoru Sobibor, rekao je kako su ukrajinski čuvari bili deset puta brojniji od SS-ovih, ali da su bili pod strogom njemačkom kontrolom.

82-godišnji Thomas Blatt jedan je od svjedoka koji se pojavljuju na suđenju Demjanjuku, osumnjičenom da je bio relativno nevažan čuvar. To je prvo suđenje nekom osumnjičenom nacističkom zločincu koji je imao tako malu ulogu. 89-godišnji Demjanjuk tvrdi da je žrtva zamjene identiteta.

Većinom su bili čudovišta

Blatt je danas rekao sudu u Münchenu kako se ne sjeća Demjanjuka. Jučer je pak ustvrdio da bi Demjanjuk sigurno bio upleten u ubojstva Židova da je bio u logoru. Danas je također posvjedočio kako su Ukrajinci bili ključni dio čuvarskog kontingenta. Njih je bilo oko 150, a članova SS-a, koji su imali punu kontrolu nad vođenjem logora, oko 15.

No, iako je priznao da su Nijemci vodili glavnu riječ, Blatt je rekao kako su "svi oni sudjelovali u pogubljenjima, svi Ukrajinci. Jesu li ih SS-ovci nadgledali? Jesu". Neki su Ukrajinci bili dobri prema zatvorenicima, ali većinom su bili "čudovišta", rekao je.

Ranija suđenja

Demjanjuk je u 80-im godinama prošlog stoljeća već izašao pred sud. U Izraelu se našlo dokaze da je upravo on bio zloglasni čuvar nadimka "Ivan Grozni" u koncentracijskom logoru Treblinka. Demjanjuk je tada deportiran iz SAD-a u Izrael, gdje je 1988. osuđen na smrtnu kaznu. Izraelski Vrhovni sud poništio je tu presudu, jer je ustvrdio da nije predstavljen dovoljan broj dokaza koji bi ju potvrđivali.

2002. je američko ministarstvo pravosuđa optužilo Demjanjuka da je bio čuvar u logoru Sobibor i oduzelo mu državljanstvo zbog sumnje da je lagao o svojoj nacističkoj prošlosti da bi državljanstvo dobio. U svibnju prošle godine izručen je Njemačkoj, gdje mu se sudi za sudjelovanje u ubijanju Židova u Sobiboru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.