Sudanska vojska iz zraka napala bazu paravojske: "Ovo je rat koji nitko neće dobiti"

Foto: Profimedia

Sudanska vojska pokrenula je zračne napade na bazu suparničkih paravojnih snaga u blizini glavnog grada u pokušaju ponovnog uspostavljanja kontrole nad zemljom nakon što je borba za vlast donijela sukobe u kojima je preko 50 poginulih.

Borbe u prijestolnici Kartumu nastavile su se danas nakon što je u borbama između paravojnih postrojbi i vojske poginulo najmanje 56 ljudi, a gotovo 600 ranjeno, piše Guardian.

Jutros rano stanovnici su izvijestili da su čuli pucnjavu i eksplozije iz teškog topništva. Televizija Al Arabiya emitirala je snimke na kojima se vide gusti stupovi dima koji se uzdižu iznad nekih četvrti u Kartumu.

Eksplozije i pucnjava na praznim ulicama

Internetske usluge u Sudanu bile su nakratko blokirane po nalogu vladinog regulatora telekomunikacija, rekla su Reutersu u nedjelju dva dužnosnika iz tvrtke.

Svjedoci kažu da su se eksplozije i pucnjava mogle čuti na praznim ulicama Kartuma nakon što su paravojne jedinice Snaga za brzu podršku (RSF) rekle da kontroliraju predsjedničku zgradu, zračnu luku u Khartoumu i druge važne objekte. Vojska je zanijekala te tvrdnje. Sinoć su sudanske zračne snage pokrenule zračne napade na bazu RSF-a u gradu Omdurmanu, koji graniči s Kartumom.

Sindikat liječnika rekao je da je najmanje 56 ljudi ubijeno u borbama, uključujući dvoje u zračnoj luci u Kartumu, a ostali u drugim dijelovima Sudana. BBC je izvijestio da su među poginulima trojica radnika UN-a. Oko 595 drugih ranjeno je u sukobima, dodaje se u priopćenju od jutros. Deseci pripadnika vojske također su ubijeni, rekli su ne navodeći konkretan broj zbog nedostatka informacija iz mnogih bolnica u koje su žrtve prevezene.

"Uplašeni smo. Nismo spavali 24 sata zbog buke i tresenja kuće. Zabrinuti smo da ćemo ostati bez vode, hrane i lijekova za mog oca dijabetičara. Ima toliko lažnih informacija i svi lažu. Ne znamo kada će ovo ni kako završiti", rekao je mladi stanovnik Kartuma za Reuters.

Borba za vlast

Vojska i RSF, za koji analitičari kažu da broji 100.000 vojnika, bore se za vlast dok političke frakcije pregovaraju o formiranju prijelazne vlade nakon vojnog udara 2021.

Novinar Reutersa vidio je topove i oklopna vozila na ulicama i čuo paljbu iz teškog naoružanja u blizini stožera i vojske i RSF-a. Načelnik vojske, general Abdel Fatah al-Burhan, rekao je za Al Jazeeru da RSF treba odustati.

"Mislimo da će, ako su mudri, vratiti svoje snage koje su ušle u Kartum. Ali ako se tako nastavi, morat ćemo rasporediti vojsku u Kartum iz drugih područja", rekao je. Oružane snage su rekle da neće pregovarati s RSF-om osim ako se snage ne raspuste.

Vojska je vojnicima upućenima u RSF rekla da se jave u obližnje vojne jedinice, što bi moglo smanjiti broj pripadnika RSF-a ako poslušaju. Čelnik RSF-a, general Mohamed Hamdan Dagalo, poznatiji kao Hemedti, nazvao je Burhana "kriminalcem" i "lažovom".

"Znamo gdje se skrivaš i doći ćemo do tebe i predati te pravdi ili ćeš umrijeti kao i svaki drugi pas", rekao je Hemedti.

"Ključan trenutak u povijesti zemlje"

Produljena konfrontacija mogla bi gurnuti Sudan u širi sukob dok se zemlja bori s ekonomskim slomom i plemenskim nasiljem, što bi otežalo napore da se krene prema izborima.

Sukobi slijede rastuće napetosti oko integracije RSF-a u vojsku. Neslaganje je odgodilo potpisivanje međunarodno podržanog sporazuma s političkim strankama o prijelazu na demokraciju.

Koalicija civilnih skupina, koja je potpisala nacrt tog sporazuma u prosincu, pozvala je u subotu na trenutni prekid neprijateljstava kako bi se zaustavilo klizanje Sudana prema "provaliji potpunog kolapsa".

"Ovo je ključan trenutak u povijesti naše zemlje", rekli su u priopćenju. "Ovo je rat koji nitko neće dobiti i koji će zauvijek uništiti našu zemlju".

Međunarodne sile pozivaju na prekid vatre

Međunarodne sile - Sjedinjene Države, Rusija, Egipat, Saudijska Arabija, Ujedinjeni narodi, Europska unija i Afrička unija - su pozvale na trenutni prekid neprijateljstava.

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je u subotu da se konzultirao s ‍ministrima vanjskih poslova Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata ‍i da su se složili da je bitno da uključene strane u Sudanu odmah prekinu neprijateljstva bez ikakvih preduvjeta.

Nakon telefonskog razgovora ministri vanjskih poslova Saudijske Arabije, SAD-a i Ujedinjenih Arapskih Emirata pozvali su na povratak na okvirni sporazum o prijelazu na demokraciju, izvijestila je saudijska državna novinska agencija.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres razgovarao je s Burhanom, Hemedtijem i egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem, rekao je njegov glasnogovornik.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.