Sudac koji je preživio Auschwitz: "Sjevernokorejski logori užasni su kao i nacistički"

Foto: Sky News/Wikimedia Commons/Index

POLITIČKI zatvori u Sjevernoj Koreji su jednako loši kao i nacistički koncentracijski logori, ako ne i gori od njih, zaključio je renomirani sudac koji je sam preživio Auschwitz kao dijete.

Thomas Buergenthal, bivši sudac Međunarodnog suda pravde (ICC), nije donio ovaj sud napamet - Buergenthal je bio član komisije koja je provela istragu za Međunarodnu odvjetničku komoru, pri čemu je saslušala iskaze bivših sjevernokorejskih zatvorenika i zatvorskih čuvara, kao i eksperata, javlja Washington Post.
 
>>FOTO Satelitske snimke pokazuju da su radni logori u Sjevernoj Koreji u punom pogonu
 
S njim su u komisiji bili i Navi Pillay, sutkinja iz Južne Afrike koja je bila predsjednica Međunarodnog kaznenog suda za Ruandu i potom visoka povjerenica za ljudska prava Ujedinjenih naroda, te Mark Harmon, američki sudac koji je bio tužitelj na suđenjima za ratne zločine u Kambodži, ali i Hrvatskoj, na Haškom sudu.
 
Komisija: Kim Jong-unov režim počinio 10 od 11 zločina protiv čovječnosti 
 
U njihovom izvještaju, koji je objavljen danas, zaključuje se kako postoje više nego dovoljni dokazi da je režim Kim Jong-una kroz svoj sustav političkih zatvorskih logora počinio 10 od 11 međunarodno priznatih zločina protiv čovječnosti, uključujući ubojstvo, porobljivanje, mučenje i seksualno nasilje. Jedini takav zločin za koji nisu našli dokaze je aparthejd.
 
''Vjerujem da su uvjeti u sjevernokorejskim zatvorskim logorima jednako užasni, ako ne i gori od onih koje sam iskusio u svojoj mladosti u tim nacističkim logorima i u svojoj dugoj profesionalnoj karijeri na polju ljudskih prava'', rekao je Buergenthal, koji je kao dijete bio zatočen u koncentracijskim logorima u Auschwitzu i Sachsenhausenu, kao i u getu u mjestu Kielce u Poljskoj.
 
Pillay je također naglasila jedinstvenu brutalnost sjevernokorejskog sustava političkih logora: ''Ne postoji usporediva situacija nigdje na svijetu, u sadašnjosti ili u prošlosti. Ovo je zaista zvjerstvo na najvišem nivou, gdje je čitava populacija meta zastrašivanja.''
 
Cijela obitelj osuđenog šalje se u logore
 
Dinastija Kim već tri generacije, odnosno 70 godina, kontinuirano vlada Sjevernom Korejom, totalitarnom državom u kojoj sveobuhvatni kult ličnosti slavi vođe, živog i pokojne, kao božanstva. Svatko tko dovede u pitanje vođu ili vladajuću Radničku partiju, podložan je slanju u kazneni radni logor. Ne samo što je kazna često doživotna, nego se u pravilu i cijela obitelj osuđenog šalje s njim na odsluženje kazne - i to kako bi se eliminiralo ''sjeme neprijatelja države'', prema retorici režima.
 
Eksperti procjenjuju da je oko 130 tisuća Sjevernih Korejaca u svakom trenutku zatvoreno u četiri golema zatvorska logora gdje služe doživotnu kaznu uz težak rad, često u rudnicima, dok dobivaju vrlo male količine hrane, odjeće i grijanja. Kimov režim ima i više manjih, ''reedukacijskih'' logora, gdje su uvjeti za zatvorenike jednako brutalni, ali obično odslužuju fiksne zatvorske kazne. 
 
Sustavno kršenje ljudskih prava opsežno je dokumentirano prvi put u izvještaju Komisije za istragu UN-a 2014., nakon čega je Međunarodna odvjetnička komora pokrenula vlastitu istragu koja se fokusirala na uvjete u logorima za političke zatvorenike. Troje sudaca u sklopu ove istrage pročitalo je iskaze i saslušalo svjedočanstva niza svjedoka iz perioda 1970.-2016.
 
Izgladnjele zatvorenike se strijelja ako traže hranu po smeću
 
Komisija je tako dobila iskaze o izgladnjelim zatvorenicima koji su streljani jer su kopali po smeću tražeći hranu i smrtima nebrojenih zatvorenika od gladi i premorenosti - smjene u rudnicima znale su trajati i 20 sati dnevno. Ženske zatvorenice su često silovane, a kada zatrudne, prisiljene su na pobačaj, od čega nerijetko umiru.
 
Jedan preživjeli zatvorenik logora, liječnik koji je osuđen jer je uhvaćen pri pokušaju bijega u Kinu, posvjedočio je o mučenju u logoru: skinulo bi ga se, objesilo naopako i mučilo vatrom, vodom ili mješavinom vode i ljutih papričica koja bi mu se ulijevala u nos i usta. 
 
Zanimljivo je da je najsvježiji iskaz koji su suci pročitali iskaz Thae Yong-hoa, visokog sjevernokorejskog diplomata koji je pobjegao iz veleposlanstva te zemlje u Londonu prošle godine. Thae je naveo kako je osobno poznavao nekoliko režimskih dužnosnika koji su završili u političkim logorima nakon čistki koje je Kim proveo 2013., pri čemu je i dao pogubiti svog ujaka, Jang Song-thaeka.
 
Sjeverna Koreja: To su obični zatvori
 
Nema razloga vjerovati da politički logori i danas nisu u funkciji, poručili su suci. To dokazuju i satelitske snimke na kojima se i dalje mogu jasno vidjeti četiri glavna logora. ''S obzirom na strogo kontroliranu strukturu vodstva Sjeverne Koreje, Kim Jong-un i njegov uži krug zavrjeđuju optužnice po načelu zapovjedne odgovornosti'', zaključuje se u ovom izvješću. 
 
Sjeverna Koreja pak odlučno negira postojanje radnih logora za političke zatvorenike. Njihov veleposlanik u UN-u Jang Il Hun tako je 2014. nakon izvješća Komisije za istragu UN-a na optužbe odgovorio da se radi o normalnim zatvorima i zaprijetio ''protumjerama'' za bilo kakav pokušaj podizanja optužnice protiv Kimova režima pred ICC-jem. Svi dosadašnji pokušaji podizanja optužnice propali su budući da je za nju potrebno odobrenje Vijeća sigurnosti UN-a, u kojem pet stalnih članica ima veto. Kina i Rusija jasno su dale do znanja da će uložiti veto na svaki ovakav pokušaj privođenja Kimova režima pravdi.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.