Silovatelj u Pakistanu doživotno osuđen pa ipak pušten jer je pristao oženiti žrtvu

Ilustracija: Shutterstock

SUD u Pakistanu izazvao je bijes javnosti nakon što je oslobodio osuđenog silovatelja koji je pristao oženiti svoju žrtvu.

Dawlat Khan (25) osuđen je u svibnju na doživotni zatvor na okružnom sudu u Buneru, u sjeverozapadnoj pokrajini Khyber Pakhtunkhwa, zbog silovanja mlade gluhe žene, piše Guardian.

Silovana djevojka je rodila

Nakon intervencije vijeća starješina postignut je dogovor između Khana i obitelji djevojke, koja je nakon silovanja ostala trudna te je rodila. Khan je pušten u ponedjeljak nakon što je visoki sud u Peshawaru prihvatio dogovor.

"Stranke su se dogovorile uz pomoć rodbine i starijih članova obitelji, što je u najboljem interesu obje stranke. Kompromis je postignut u najboljem interesu djeteta i njegove majke", piše u odluci suda.

"Silovane žene u Pakistanu doživljavaju nepravdu"

Odluka je razbjesnila skupine za ljudska prava i aktiviste koji kažu da legitimizira seksualno nasilje nad ženama u Pakistanu gdje se većina slučajeva silovanja ne prijavljuje.

Asma Jahangir iz Legal Aid Cella, grupe koja pruža podršku ranjivim ženama, kaže da je prijavljena silovanja u Pakistanu teško procesuirati. Prema nevladinoj organizaciji War Against Rape sa sjedištem u Karachiju, stopa osuda za silovanje u Pakistanu je manja od tri posto.

Prijetnje i prisila obitelji i društva u slučajevima silovanja uobičajena su pojava, a silovane žene i obitelj uglavnom rješavaju stvar izvan suda jer strahuju od stigme suđenja.

Pakistanska aktivistica za ljudska prava Tahira Abdullah izrazila je svoj bijes i osudu zbog puštanja osuđenog silovatelja, osobito zbog nehumanosti prema djevojci s invaliditetom koja je prisiljena udati se za svog silovatelja.

"Pakistanski zakoni o silovanju moraju se izmijeniti kako bi se silovanje promijenilo iz privatnog zločina protiv osobe u zločin protiv države, pri čemu bi država trebala postati zaštitnik silovane žene. Tada bi država trebala procesuirati slučaj kako bi se spriječio bilo kakav oblik kompromisa, financijska nagodba ili oprost. Silovane žene u Pakistanu doživljavaju nepravdu", rekla je Abdullah.

Odvjetnik: Ova odluka je šamar ženama

Usama Malik, odvjetnik za ljudska prava, rekao je da je riječ o lošoj odluci suda. Objasnio je da je uvažavanjem žalbe silovanje priznato kao neuračunljivo kazneno djelo.

"Prihvaćena je kompromisna odluka lokalnog plemenskog vijeća koje se sastoji samo od muškaraca. Sud nije samo dao prednost odluci starješina nad onom prvostupanjskog suda nego i prednost nad zakonima i ustavom Pakistana.

Dok su pakistanski zakoni o zaštiti žena poboljšani tijekom posljednja dva desetljeća, način razmišljanja sudaca koji primjenjuju te zakone ostaje srednjovjekovni. Ova odluka nije samo šamar ženama diljem zemlje već i osobama s invaliditetom. Odluka šalje poruku da se njihova tijela mogu kupiti za određenu cijenu", rekao je pakistanski odvjetnik.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.