Osječkom policajcu koji je ubio djevojku produljen pritvor. Njena majka: Jedva živimo

Foto: HRT screenshot; Facebook

Marku Smažilu, osječkom policajcu koji je u rujnu iz službenog pištolja ubio mladu studenticu Mihaelu Berak, danas je produljen pritvor na još tri mjeseca. Vijest je to koju je Indexu potvrdio Županijski sud u Osijeku. Tri mjeseca nakon ubojstva Mihaelini roditelji se još uvijek bore s činjenicom da njihove kćeri više nema.

Sud mu produljio pritvor na još tri mjeseca

"Produljen je istražni zatvor na daljnja tri mjeseca. U istrazi je obavljeno dosta radnji, ali još treba provesti nekoliko vještačenja", kazali su danas Indexu sa Županijskog suda u Osijeku.

Podsjetimo, Smažil, policajac koji je vrlo kratko bio u službi, 20. rujna je ubio Mihaelu Berak. Isprva je tvrdio da se ubila, ali je ubrzo ustanovljeno da ju je on ubio jednim hicem iz službenog pištolja.

Nakon toga je tvrdio da se to dogodilo slučajno. U njegovu priču rijetko tko je povjerovao, osim šefa osječke policije Krunoslava Patače, koji je u nekoliko navrata potvrdio Smažilove tvrdnje.

Tek nakon što se u cijeli slučaj umiješalo Državno odvjetništvo, optužnica je prekvalificirana iz blažeg kaznenog djela dovođenja u opasnost općeopasnom radnjom ili sredstvom u kazneno djelo ubojstvo iz nehaja.

>> Udruga: Policija je govorila gluposti o ubojstvu Mihaele, projicirat ćemo ih na zid

Mihaelini roditelji: Ubijena je na samom početku mladosti

Roditelji Mihaele Berak teško se nose s činjenicom da njihove voljene kćeri više nema. Index je danas, nakon presude, razgovarao s Mihaelinom majkom Jadrankom. Kazala nam je da se jako teško nose s cijelom situacijom te da ih sve podsjeća na Mihaelu.

"Naša obitelj proživljava najteže dane. Jako teško nam je bez naše Mihe. Borimo se svakodnevno s gubitkom našeg djeteta, sestre i ne možemo se nikako pomiriti s tim da je izgubila život na tako surov i bešćutan način. Plačemo, tugujemo, ne spavamo.

Pucano je na cijelu obitelj i nitko i ništa više neće biti kao prije 20.9. Jedva proživljavamo dane u tuzi i boli. Ne suzdržavamo suze i ne prešućujemo svoju tugu, kao što to ne čine ni njezini prijatelji, kolegice s posla i s fakulteta. Posebno je dirljivo kada nam se jave poznati i nepoznati ljudi u nevjerici da se to moglo dogoditi Mihaeli, mladoj djevojci, koja je ubijena na samom početku mladosti", kazala nam je Jadranka Berak.

"Učimo kako preživjeti"

"Roditeljima je najteže i najbolnije doživjeti vrijeme nakon svoga djeteta. Bolno je pogledati prazno mjesto za obiteljskim stolom, pogledati na sat i znati da se ona neće vratiti s posla ili s fakulteta, vidjeti djevojke njezinih godina kako šeću i bave se svojim aktivnostima, a našeg djeteta više nema s nama.

Kako je roditeljskom i sekinom srcu kada joj odemo na grob zapaliti svijeću? Zapaliti svijeću svom djetetu. Srce se slama u tisuću puta zašto. Rijetki to znaju. Ovaj osjećaj ni najvećem neprijatelju ne bismo poželjeli. Ide Božić, svi smo tu, a opet i jedna velika praznina. Nema naše radosti, mladosti surovo prekinute.

Muk i tišina dolaze iz njezine sobe. Učimo preživljavati sat po sat. Osjećamo se kao da opet učimo hodati i jesti. Mnoge ljude je potresla ova tragedija. Javljaju nam se sa svih strana pružajući podršku. Želja nam je zaštititi život mladih djevojaka, suzbijati i kažnjavati sve oblike nasilja nad ženama.

Svakodnevno učimo kako živjeti s bolnim gubitkom jer ozdraviti nećemo nikada. Ima dana kada ne možemo suspregnuti suze i kada nas boli cijelo tijelo. Sve podsjeća na nju - knjige, mašnice za kosu, naušnice, ukosnice, šale, odjeća, Cvekove i Balaševićeve pjesme", ispričala je Indexu Mihaelina majka Jadranka.

Udruga za ženska ljudska prava: Odgovorni ignoriraju upite

Jučer u 6:45 ispred zgrade Prve policijske postaje Osijek okupili su se iz Udruge za ženska ljudska prava i razvoj demokracije Adela. Razlog okupljanja je ubojstvo Mihaele Berak koje se dogodilo prije točno tri mjeseca.

"Tri mjeseca nakon ubojstva dvadesetogodišnje studentice Mihaele Berak, koje je počinio policajac Marko Smažil, a nakon čega je policija plasirala u javnost niz gluposti, odlučile smo te gluposti sažeti u kratak video koji ćemo projicirati na zidu u blizini Prve policijske postaje u Osijeku", najavile su žene iz Udruge koje su projekcijom htjele dočekati odgovorne iz policije kako bi ih podsjetile na to da neće odustati iako ih, kako dodaju, prilično uspješno ignoriraju.

Naime, iz Udruge kažu da su institucijama (na nekoliko adresa Osječko-baranjske županije i županu, nekoliko adresa Ministarstva unutrašnjih poslova, osječkoj policiji i ministru unutarnjih poslova te načelniku osječke policije, na više adresa Grada Osijeka i gradonačelniku Osijeka), 11.12.2023. poslale upit sadržaja: 

"Poštovani,

bliži se tri mjeseca od kako je našu sugrađanku, tada 20-godišnju Mihaelu Berak ubio vaš zaposlenik Marko Smažil i to službenim pištoljem.

Molimo vas za sljedeće odgovore, a na temelju Zakona o pravu na pristup informacijama:

1. U kojoj je fazi istraga o ubojstvu Mihaele Berak, a koje se dogodilo 20. rujna 2023.?

2. Je li pokrenuta interna istraga unutar MUP-a, a koja bi otkrila tko je širio dezinformacije o samom ubojstvu (samoubojstvo, sigurnosni metak, čišćenje pištolja, nepravilno rukovanje)?

3. Vjerujemo i kako raspolažete informacijama o tome koga je sve Marko Smažil zvao prije nego je okrenuo 112? Koga je taj pozvani zvao nakon razgovora s Markom Smažilom?

4. Prošlo je tjedan dana od emisije Nedjeljom u 2 u kojoj smo saznali da je obitelj Berak tek na patologiji saznala da je Mihaelu ubio policajac. Radi li se to inače tako ili je i to propust osječke policije?

5. Također smo tada saznali da im nitko iz osječke policije nije do dana današnjeg izrazio sućut. Je li to isto običaj policije ili samo osječke policije ili je i tu napravljen propust?

6. Kada ćete se obratiti osječkoj i hrvatskoj javnosti i rasvijetliti ovaj slučaj koji je bacio ljagu ne samo na osječku nego i hrvatsku policiju i policajce?

Ponavljamo da odgovore tražimo na temelju Zakona o pravu na pristup informacijama.

Hvala."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.