Studija pokazala da cink pomaže kod prehlade i gripe, no postoji jedan problem

Ilustracija: Shutterstock

CINK se već više od 200 godina koristi u zapadnoj medicini te mnogi stručnjaci navode kako ovaj dodatak prehrani može pomoći pri liječenju prehlade ili gripe. No je li to zaista tako?

Nažalost, nema puno studija o efikasnosti cinka kao lijeka, a ona istraživanja koja postoje ne pokazuju ujednačene rezultate te do dan-danas nije poznato koji je najbolji način njegova doziranja.

Prema novom pregledu 28 različitih studija na tu temu, upotreba cinka bi zaista mogla ublažiti simptome i trajanje virusnih respiratornih infekcija, poput prehlade ili gripe.

Efikasan i kod onih koji nemaju manjak cinka

"Do sada se smatralo da cink pomaže u prevenciji i liječenju infekcija samo kod onih osoba koje imaju manjak cinka u tijelu, no naši nalazi to osporavaju", rekla je liječnica Jennifer Hunter sa Sveučilišta Western Sydney u Australiji.

"Dva velika istraživanja iz Kine pokazala su da primjena vrlo niskih doza cinka u obliku spreja za nos smanjuje rizik od kliničkih bolesti. U dvije manje studije sličnog tipa, koje su procjenjivale preventivne učinke cinka, znanstvenici iz SAD-a isključili su iz istraživanja ljude koji su imali njegov manjak", dodala je.

"Sve druge studije koje su procjenjivale efikasnost cinka kod liječenja prehlade provođene se među populacijom kod koje je malo vjerojatan nedostatak cinka u tijelu", kazala je Hunter.

Pregled istraživanja je pokazao da uzimanje cinka kao preventivne mjere rezultira 28 posto manjim rizikom od razvoja blažih simptoma te 87 posto manjim rizikom od razvoja umjereno teških simptoma virusne infekcije.

U slučaju da se cink koristio kao tretman nakon početka bolesti, pokazalo se da u manjoj mjeri smanjuje trajanje simptoma, piše Science Alert.

Nije jasan mehanizam zaštite

Iako je ovo pregledno istraživanje dalo zanimljive rezultate, znanstvenici upozoravaju da su neke od uključenih studija rađene na malome uzorku, da nisu uspoređivale iste doze cinka i da bi u njima moglo biti ​​pristranosti prilikom izvještavanja o simptomima.

Također, stručnjacima još uvijek nije poznato kako cink zapravo obuzdava virusnu infekciju poput prehlade. Unatoč tome liječnici često znaju pacijentima s infekcijom donjih dišnih putova preporučiti uzimanje cinka oralnim putem, ne kao lijeka, već kao dodatka prehrani koji će ojačati imunitet.

Cink kao pomoć kod covida?

Nedavna pandemija covida-19 opet je povećala interes za cinkom kao preventivom, odnosno pomoći pri borbi sa simptomima zaraze. Tom temom se bavi par kontrolnih studija, a neki liječnici su već sada, iako još uvijek nisu poznati rezultati tih studija, počeli pacijentima preporučivati cink kao pomoć pri borbi protiv covida.

Naime, oni smatraju da nema puno rizika ako pacijent koristi taj dodatak i ako ne pretjeruje s dozama. Problem može nastati jedino ako cink uzima netko tko ima poremećaj koji omogućava cinku da se filtrira u mozak.

Neke doze cinka mogu izazvati blage nuspojave poput mučnine ili gubitka mirisa.

"I liječnici i pacijenti moraju biti svjesni toga da postoji znatna neizvjesnost u pogledu kliničke učinkovitosti različitih formulacija, doza i načina primjene cinka", rekla je Hunter.

"U ovom trenutku jednostavno nema dovoljno istraživanja da znamo koji je način primjene cinka najbolji: sprej za nos, nazalni gel, tablete", dodala je.

Istraživanje naziva Zinc for the Prevention or Treatment of Acute Viral Respiratory Tract Infections in Adults: A Rapid Systematic Review and Meta-analysis of Randomised Controlled Trials objavljeno je u časopisu BMJ Open.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.