Splitski studenti s nobelovcem Nurseom: "Ovo više vrijedi nego svi motori koje tata i mama mogu kupiti"

Foto i video: Index

NOBELOVAC Paul Nurse u Splitu je danas posjetio gradsku upravu, ručao s najboljim splitskim studentima te popodne održao predavanje "Znanost kao revolucija" u amfiteatru Ekonomskog fakulteta. Nurse je već peti nobelovac koji u okviru programa NobelSt boravi u Splitu pokrenutog prije 10 godina za vrijeme gradonačelnika Ivana Kureta.   

Nursea je Splićanima predstavio Ivan Đikić koji je kazao kako su dva sata koja su studenti proveli s Nurseom na ručku vrijedni više nego svi motori koje mogu tata i mama kupiti. Tako su mu rekli studenti. 

 

 

Lider znanosti

"On je jedan od lidera u znanosti, ne samo eksperimentalnoj, već i u utjecaju znanosti na društvo. Velika je čast da s nama može podijeliti svoja razmišljanja o znanosti kao jednoj od vrlo važnih revolucionarnih tehnologija koje pokreću i mijenjaju društvo", kazao je Đikić.

"Paul Nurse je nevjerojatan znanstvenik, u znanosti vidi zabavu, znatiželju koju pretvara u nove ideje i otkrića. Tako je otkrio cikline proteine koji dijele naše stanice, i to na ljetnim školama zabavljajući se. Njegova dječačka priroda ostavila ga je mladim. 2001. godine dodijeljena mu je Nobelova nagrada za medicinu. Paul je iz znanosti prešao u znanost koja ima utjecaj na društvo. Postao je predsjednik Rockefeller sveučilišta u  New Yorku. U Londonu je postao predsjednik Akademije znanosti i umjetnosti. Direktor je Crick instituta koji je s dvije tisuće znanstvenika najveći znanstveni institut u Europi koji se bavi svim područjima biomedicine i životnih procesa", rekao je Đikić. 

Nurse uspio nagovoriti političare da pojačaju izdvajanja za znanost

"Zna na zabavan način prikazati znanost, bio je popularizator znanosti, radio je emisije na BBC-u, uspio je nagovoriti političare da značajno povećaju budžet za znanost u Britaniji. Jedan od projekata bio je Crick institut kao centar biomedicine",  rekao je Đikić.

"Lijepo je opet biti u Splitu. Bio sam prije 50 godina. Palača se nije previše promijenila", kazao je ugledni gost. 

"Predavanje 'Znanost kao revolucija' ima nešto iz povijesti, nešto iz filozofije, nije preteško shvatiti. Za one koji nisu znanstvenici, ne trebaju se bojati izlaganja, neće biti problem za vas, sigurno ćete shvatiti", poručio je Nurse.  

 

 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.