Studenti Filozofskog neće blokirati nastavu na alternativnim lokacijama

VRLO BRZO nakon što je rektor zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš rekao pred novinarima kako ne podupire otvoreno pismo potpore studentskim zahtjevima koje su potpisali profesori Filozofskog fakulteta na kojem i dalje traje blokada, kao i drugi članovi akademske zajednice, i neki intelektualci, iz njegova ureda izdano je priopćenje u kojem stoji kako se Bjeliš danas susreo sa studentima Filozofskog fakulteta, predstavnicima studenata, koji žele što hitniji početak izvođenja nastave na svim odsjecima Filozofskog fakulteta.

Molba za nastavak predavanja

"Tijekom sastanka, studenti su rektoru uputili molbu da učini sve što je u njegovoj ovlasti kako bi nastava na Filozofskom fakultetu što prije započela", stoji u priopćenju kojeg potpisuje Bjeliš a u kojem se dodaje kako su studenti izvijestili rektora kako se velik broj studenata FF-a ne slaže s metodom blokade te iznijeli svoju bojazan da će trotjedni prosvjed ugroziti uspješan završetak semestra.

"Nasuprot čestim tvrdnjama organizatora plenuma, studenti su rektora izvijestili kako su tijekom prosvjeda zbog neslaganja s blokadom često bili podvrgavani različitim pritiscima i uvredljivim komentarima. Studenti su istaknuli da tzv. direktna demokratska metoda sve češće poprima selektivne oblike", stoji u priopćenju iz ureda rektora, a u kojem se ne navodi o kojem je broju studenata riječ.

Nema potpore pismu intelektualaca

Podsjetimo kako smo ranije pisali kako je Bjeliš tijekom jutra naglasio kako poštuje mišljenje svačije mišljenje no s istim ne mora slagati, a još manje ga mora prihvatiti.

Bjeliš je pritom mislio na otvoreno pismo potpore studentskim zahtjevima koje su potpisali profesori Filozofskog fakulteta na kojem i dalje traje blokada, kao i drugi članovi akademske zajednice, i neki intelektualci. Rektor je novinarima na Muzičkoj akademiji, gdje sudjeluje u radu okrugloga stola na temu "Sveučilište na raskrižju: integracija ili fragmentacija", kazao kako je svjestan da se idealni uvjeti za nastavak održavanja nastave ne mogu osigurati, no da se i dalje traže dodatni prostori za održavanje iste.

Ljetna predavanja?

Rektor nije dao konkretan odgovor na upit hoće li se se nastava održavati i tijekom ljeta te što će u tome slučaju biti sa smještajem u studentskim domovima, već je samo ukazao na odgovornost članova akademske zajednice u ispunjavanju programa studija.

Pismo potpore ciljevima i metodama studentske inicijative u jednom je danu potpisalo 136 nastavnika Filozofskog fakulteta, 52 osobe s drugih fakulteta i instituta te 71 pripadnik intelektualne i kulturne elite.

Nema blokade nastave na alternativnim lokacijama

Nastavu za studentske poslijediplomskih studija na Filozofskom fakultetu koja se danas počela održavati u Zagrebu Nezavisna studentska inicijative neće blokirati, rečeno je danas na konferenciji za novinare. Studenti su na plenumu zaključili kako bi to moglo dovesti do incidentnih situacija koje žele izbjeći. Miljenko Jurković novinarima je kazao kako će idućeg tjedna na alternativnim lokacijama početi nastava i za diplomske studente.

K.S./M.M.
Foto: Bruno Konjević/CROPIX

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.