Stručnjakinja: U kojoj to zemlji EU roditelji dobivaju plaću da odgajaju svoju djecu?

STRUČNJAKINJA za socijalne politike Diana Topčić Rosenberg komentirala je ukidanje mjere roditelj odgojitelj. 

"Računanje na taj novac je nešto što je određeni broj ljudi potaknulo da prestanu raditi i da se prijave na ovu mjeru i stvaraju neke kućne proračune. Međutim, čini mi se da smo u zadnjih par godina naučili, otkako traje ova covid-kriza, da sve stvari na koje mi računamo mogu postati nesigurne i da se moramo prilagođavati", rekla je na N1

"To nije pravedno"

Kaže da misli kako ta mjera nije dobra iz puno razloga, zato što vjeruje da je to mnogim ljudima šok, a i pitanje je gdje će s djecom. Ipak, objasnila je zašto je ta mjera nepotrebna. 

"Prihod roditelja, to jest plaća koju je roditelj dobivao da bi ostao kod kuće i odgajao svoju djecu bila je veća nego što su to bili prihodi roditelja njegovatelja djece koja imaju ozbiljne invaliditete. To nije pravedno", kaže. 

"Ne vidim nijedan argumentiran razlog da se nastavi ta mjera"

Tvrdi kako je mjera neodrživa i neracionalna. 

"Ne vidim nijedan argumentiran razlog da se nastavi ta mjera. Pitanje je imaju li pravo na naknadu na plaću za to što ne rade? Naravno da ne. Sa svom empatijom prema ljudima koji su se našli u toj situaciji, ali ne znam u kojoj zemlji u EU postoji primjer da roditelji dobivaju plaću da ostanu kod kuće i odgajaju svoju djecu", kaže. 

Istaknula je da su roditelji koji su imali pravo na tu mjeru, a u najvećem postotku su to žene, ostajali kod kuće i odgajali djecu oko 20 godina, odnosno dok i najmlađe dijete ne napuni 15 godina. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.