Stručnjak: Vjerojatno će doći do embarga na uvoz ruske nafte, odluka nije jednostavna

Screenshot: HTV

MLADEN VEDRIŠ, ekonomski stručnjak i profesor Visokog učilišta Effectus, kazao je za Dnevnik HTV-a da će vrlo vjerojatno doći do embarga na uvoz nafte iz Rusije.

Rekao je da je ključno pitanje u kojoj će mjeri EU moći bez ruskog plina. Govoreći o mogućnosti novih sankcija Rusiji, ekonomski stručnjak kaže da ćemo vidjeti što će EU dogovoriti međusobno i s SAD-om. 

"Vrlo vjerojatno će doći do embarga na uvoz nafte. Ključno je pitanje u kojoj će mjeri Europa, EU, moći bez ruskoga plina jer financiranje kupnje ruskoga plina jednim dijelom sigurno potpomaže ruski ratni stroj. Tako da ta odluka nije jednostavna, ona će sigurno imati ekonomske posljedice", kazao je Vedriš za HTV.

"Produženje ratnog stanja ima implikacije na ekonomiju"

Vedriš kaže da se o tome rade analize i proračuni. Dodaje da ta odluka vrlo vjerojatno mora biti donesena u sljedećim tjednima ili možda u ljetnim mjesecima. 

"Ako će biti donesena, ona će sigurno imati ekonomske reperkusije, ali ako pomogne zaustavljanju rata, tada će trajno gledano, pa već i na srednji rok, imati sigurno znatno povoljnije ekonomske posljedice da se svijet vrati u normalu jer produženje ratnog stanja, ove agonije, ove tragedije, sigurno ima implikacije i na ekonomiju", naveo je.

"Kamo sreće da inflacija ostaje na toj razini"

Odgovarajući na pitanje o novim prognozama MMF-a za Hrvatsku, koje kažu da će rast biti upola manji, a inflacija tri puta veća, ekonomski stručnjak kaže da je neminovno da događaji poput rata u Ukrajini moraju utjecati na ekonomiju. To se odnosi i na europsku i globalnu ekonomiju. 

"Teško je očekivati gospodarski rast u uvjetima poremećenih globalnih lanaca, u očekivanju turističke sezone koja će vjerojatno početi nešto kasnije, u uvjetima porasta cijena energenata koje su, kao što vidimo, divljale, tako da ova stopa rasta odražava jedan realitet. Kamo sreće da stopa inflacije ostane na toj razini", rekao je Vedriš te dodao da Hrvatska ima drugi problem.

Riječ je o rastu cijena koji je najosjetljiviji u onim područjima koja utječu na standard življenja u Hrvatskoj. Vedriš pojašnjava da su to troškovi ishrane, stanovanja i prijevoza, gdje je ta stopa inflacije daleko veća od prosjeka od 5.3 posto.

"Tu je prostor za državu da prvenstveno na sektoru energenata nešto učini kako se ta inflacija ne bi prelila na sve ostale segmente življenja. Po mojem uvjerenju, s obzirom na to da država gotovo uzima polovicu prihoda od onoga što mi plaćamo prvenstveno kroz cijenu goriva, još uvijek tu postoji prostora ukoliko te cijene ostanu na ovoj razini, a ne daj bože da se povećaju", govori Vedriš.

Problem hrvatskog turizma

Ekonomski stručnjak se osvrnuo na situaciju u hrvatskom turizmu pa rekao da on ima strukturni problem. 

"Kamo sreće da sezona bude nešto slična kao prošla. Međutim, problem hrvatskog turizma je strukturni. Mi ćemo dobiti goste koji su iz relativne blizine Hrvatske, koji mogu doći automobilom.

Međutim, gosti više platežne sposobnosti - to je bio Daleki istok, Amerika, Sjeverna Amerika i tako dalje - vidjet ćemo što će biti s avioprijevoznicima, što će biti s putovanjima. Ostvarit ćemo brojke noćenja i dolazaka, ali ostaje pitanje koliko ćemo uprihoditi", rekao je Mladen Vedriš za Dnevnik HTV-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.